Credeai ca nimic nu-ti poate ruina antrenamentele pana ai intrat in sezonul rece? Nu esti singurul. Gripa si raceala sunt inamicii principali ai sportivilor pe timp de iarna, intrucat senzatia de somnolenta, vartej, disconfortul creat de simptomele specifice te slabesc fizic, aducandu-te in imposibilitatea de a-ti duce la bun sfarsit antrenamentul. Pentru ca stii deja cat de importanta este continuitatea, o saptamana de repaos cauzata de raceala poate sa aiba efecte grave asupra antrenamentului tau. Asadar, culturistii trebuie sa aplice principiul mai bine sa previi decat sa tratezi.
Poti preveni gripa si raceala doar cu o alimentatie corecta, orientata spre intarirea sistemului imunitar. Iata 10 alimente care te vor feri de raceala in acest sezon:
Supa de oase
Este folosita de sute de ani pentru intarirea sistemului imunitar. Datorita tuturor nutrientilor din maduva osoasa, a aminoacizilor, precum si a calciului, magneziului, fosforului si a celorlalte susbtante pe care le contine, supa de oase va tine gripa si raceala la distanta, daca o consumi zilnic, la pranz. Un castron mic sau o ceasca mare de 300 de grame de supa de oase va face minuni pentru sistemul tau imunitar.
Ceapa si usturoi
Ceapa este recunoscuta din batrani ca fiind un remediu miraculos impotriva racelii, in timp ce usturoiul este un antimicrobian si expetorant eficient, deci un agent de valoare in lupta cu gripa si raceala. Studiile au aratat ca cei care consuma usturoi zilnic se imbolnavesc mai greu si au stari de convalescente mai scurte ca durata fata de cei care nu consuma. In plus, aceste alimente dau gust bun mancarii. Asadar, adauga-le in meniul tau de zi cu zi.
Citrice
Pe langa gustul extrem de bun, fructele citrice contin foarte multa vitamina C, esentiala in lupta cu gripa si raceala. Practic, din doua fructe pe zi, poti obtine 500 mg de vitamina C, ceea ce te va tine cu siguranta departe de virusii de sezon, si in forma pentru antrenamentele tale.
Ghimbir
Un tratament foarte bun pentru viroze si gripa, ghimbirul este originar din sudul Asiei, continand vitaminele A, C, E, din complexul B, sodiu, magneziu, zinc, fosfor, fier si calciu. Asadar, un amalgam de elemente benefice organismului si imunitatii tale. Studiile arata ca ingerarea ghimbirului proaspat stimuleaza in corp secretia de chimicale antivirale.
Alimente fermentate
Alimentele fermentate cum ar fi iaurtul sau muraturile sunt o buna sursa de probiotice. Acestea sunt bacterii bune care ajuta la echilibrarea digestiei, imunitatii si metabolismului tau. Atunci cand consumi astfel de alimente, trebuie sa te asiguri, totusi, ca optezi pentru cele sarace in zaharuri, astfel incat sa iei doar elementele nutritive din ele. In plus, in cazul in care iei antibiotice, poti renunta la pastilele protectoare mancand un iaurt cu 15 minute inainte de a lua antibioticul.
Peste
Pestele gras cum ar fi tonul sau somonul este bogat in acizi grasi Omega 3, despre care stii cu siguranta cat de benefici sunt pentru organsimul tau. Acestia trateaza inflamatiile, actionand, in acelasi timp, si asupra sistemului imunitar pe care il intareste si il stimuleaza sa lupte impotriva bacteriilor. Astfel, vei avea suficienta energie pentru a performa in sala de forta. Stim deja ca pestele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia unui culturist.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt indicati in dieta oricarui culturist. Sunt o sursa foarte buna de energie si hrana, inducand o senzatie de satietate de care ai nevoie atunci cand te antrenezi. Iata ca au si un efect bun impotriva virozelor, fiind bogati in beta-caroten, care lupta cu infectiile din corp. Ii poti consuma la micul dejun, pentru o masa satioasa, sau ca garnitura alaturi de un piept de pui la gratar. Cantitatea optima pentru o masa este de 150-200 de grame.
Ciuperci
Ciupercile sunt indicate in tratarea virozelor respiratorii, iar ca bonus, au un gust extrem de bun atuni cand sunt gatite. Le poti consuma simple, pe gratar, sau in salate si alte mese light, atunci cand ai nevoie de o gustare.
Nuci braziliene
Nucile braziliene, alaturi de orice alte alune, migdale si alte alimente din aceeasi categorie, sunt bogate in seleniu, un mineral care stimuleaza productia de citochina, o proteina care sustine si intareste sistemul imunitar. Atentie, insa, la cantitatea pe care o consumi. Trei sau patru alune pe zi sunt o doza arhisuficienta de seleniu, indicat in dieta unui sportiv.
Seminte de dovleac
Despre semintele de dovleac stiati, probabil, deja, ca sunt extrem de gustoase. Ei bine, afla ca acestea contin zinc, un mineral care scurteaza perioada de convalescenta cauzata de gripa si raceala. In plus, acestea te pot ajuta sa iti atingi necesarul proteic. Doar 20 de grame de seminte de dovleac au 112 grame de proteine.