Fie ca este vorba despre culturism ori fitness sau despre demersul de a slabi ori a creste in greutate, ideea de a respecta o dieta este, fara niciun dubiu, un act de vointa si de implicare totala, fara de care succesul se va lasa asteptat. De altfel, inca de acum 40 de ani, Larry Scott, primul castigator al titlului „Mr. Olympia”, spunea ca „90% in culturism este reprezentat de nutritie”. Sigur, a tine o dieta presupune evitarea unor greseli frecvente, care in final pot ruina efortul sportivului. Iata cateva dintre acestea:
1. Sa mananci prea mult atunci cand iti doresti sa acumulezi masa musculara nu este o idee prea buna, pentru ca mai devreme sau mai tarziu cantitatea mare de calorii se va regasi sub forma de grasime. Dezideratul principal este acela de a acumula masa musculara si nu acela de a acoperi corpul cu grasime. Deci, stabilirea si respectarea cu precizie a numarului de calorii necesare, precum si raportul proteine/ carbohidrati/grasimi este o miscare buna.
2. Multi dintre cei care tin o dieta nu au suficienta rabdare, „sarind” de la o dieta la alta fara a da nicio sansa planului initial. Din practica, o dieta are nevoie de cel putin o luna pentru a-si demonstra eficacitatea si pentru ca organismul sa se obisnuiasca cu noile conditii, fie ca sunteti interesati in a slabi sau a creste in greutate.
3. O alta greseala frecventa este aceea de a nu avea o zi in care se poate trisa. Sub aspect psihic, aceasta zi este importanta oferind resurse pentru a continua dieta. Este de preferat ca masa la care veti manca „altceva” sa aiba loc dimineata lasand posibilitatea organismului sa arda pe parcursul zilei surplusul de calorii. Sigur, a trisa este benefic, insa a exagera este chiar contraproductiv.
4. O dieta esueaza, de cele mai multe ori, atunci cand planificarea intregului demers este defectuoasa. Dieta trebuie privita ca un ansamblu unitar alaturi de un program de antrenament personalizat si eficace, care nu trebuie sa excluda exercitiile cardio. Dieta nu trebuie privita ca o situatie temporara sau ca un supliciu pe care trebuie sa-l acceptati, ci ca un mod de viata nou si sanatos.
5. O situatie care genereaza esecul este aceea in care cel care vrea sa slabeasca nu mananca suficient. Organismul nu distinge intre reducerea moderata a numarului de calorii si infometare si ca atare va reduce rata metabolica pentru a combate deficitul caloric si pierderea greutatii. Pentru a face fata acestui efect „bumerang“, este necesar sa cresteti rata metabolica prin programe de antrenament specifice, sa stabiliti un deficit caloric de aproximativ 200 de calorii sub nivelul de mentinere si sa impartiti totalul caloriilor ingerate intr-o zi in 4-6 mese.
6. A tine un jurnal al tipurilor si cantitatilor alimentelor si suplimentelor consumate, precum si conversia acestora in calorii, cu ajutorul unui tabel cu informatiile nutritionale, va scuteste de confuzii neplacute si de bajbaieli interminabile. Cu ajutorul jurnalului, veti fi capabili sa va dati seama rapid ce greseli ati facut sau ce alimentatie vi se potriveste cel mai bine.
7. Nu este o idee prea buna sa tineti diete pe care le gasiti prin tot felul de reviste, ci mai degraba sa le utilizati ca pe un ghid de principiu, pe care sa-l utilizati pentru a va crea propriul plan nutritional. Dieta este o chestiune absolut individuala, asa cum fiecare individ este unic.
8. Atunci cand v-ati propus sa tineti o dieta, este bine sa evitati consumul de alcool. Alcoolul aduce un surplus de calorii pe care organismul le metabolizeaza mai degraba ca pe grasime decat ca pe carbohidrati, fara un beneficiu pentru cresterea musculara sau pierderea grasimii.
9. Nu faceti modificari foarte mari dintr-o data. Lasati timp organismului sa se obisnuiasca. Pentru cei care doresc sa acumuleze masa musculara, un surplus de aproximativ 300 de calorii, provenind din nutrienti de calitate, garanteaza cresterea masei musculare cu acumulari minime de grasime.
10. Una dintre greselile majore este aceea in care cel care tine o dieta nu bea suficienta apa. Lipsa apei poate crea senzatia de foame si conduce la deshidratare. Apa este responsabila si de detoxifierea organismului precum si de buna functionare a sistemelor acestuia. Minimum 2 litri de apa pe zi sunt absolut necesari.
Daniel Oprea
campion balcanic