Dietele de detoxifiere par a beneficia de tot mai multa atentie din partea pasionatilor si profesionistilor din fitness. Multora nu le place insa acest stil de detoxifiere usor fortat, preferand mancarea adevarata, naturala, integrala si uneori chiar si mancarea proasta (pentru ca pana la urma suntem oameni). Pentru ei avem o veste buna: contrar a tot ceea ce probabil ca ai auzit pana in acest moment, iti poti detoxifia organismul si prin alimentatie si exercitiu, nu doar cu diete prestabilite.
Detoxifiere naturala printr-un stil de viata sanatos
E nevoie sa faci alegeri inteligente, sa planifici cam totul, sa duci la indeplinire planurile si sa iti dai voie sa mai iesi, din cand in cand, si in afara zonei tale de confort.
Dupa vacanta, in care fiecare dintre noi ne-am plimbat, am degustat din preparatele traditionale, gustoase (si uneori teribil de grase) din diverse culturi si am ciocnit cateva pahare in plus din vinurile podgoriilor locale, se poate spune ca este probabil cel mai bun moment in care organismul sa se poata bucura de o detoxifiere naturala.
Tot ce trebuie sa faci este ca atunci cand ajungi acasa dupa ultima calatorie a verii, sa iti permiti doua trei zile in care sa iti revii si sa iti pui gandurile in ordine, iar apoi sa incepi sa iti planifici detoxifierea naturala.
Si orice planificare incepe prin curatarea gandurilor, dar si prin curatarea frigiderului si dulapurilor de tot ce poate alimenta obiceiurile negative, cel putin pentru o vreme…
5 pasi simpli pentru detoxifiere naturala
1. Fa miscare cu mai mult entuziasm
Obiectivul ar trebui sa fie antrenamentul intensiv. Exercitiile nu trebuie sa fie usoare, mai ales atunci cand muncesti ca sa obtii maximum din efortul pe care il depui. Pana la urma, ai facut destule “ravagii” in perioada vacantelor si week-end-urilor in care ai fugit peste tot in lume si in tara…
In plus, ai stat si destul de mult timp in afara salii de fitness, iar acum e momentul sa faci miscare cu un obiectiv clar in minte.
Opreste-te cateva saptamani din antrenamentele pentru bodybuilding si incepe sa faci miscare cu un scop clar. Poti incepe cu exercitii de respiratie si apoi sa adaugi in programul tau mai multe antrenamente de rezistenta metabolica si conditie fizica.
Circuitele si sprinturile pentru rezistenta generala a corpului pot face foarte mult intr-un timp scurt.
2. Consuma mai multe proteine
Cu cat ai mai multe proteine in dieta in aceasta perioada, cu atat mai bine! Proteinele ofera organismului aminoacizii esentiali care sa il ajute sa isi refaca fibra musculara distrusa din cauza exercitiilor intense.
Intr-adevar pare simplu, dar atunci cand mergem in vacante, cand facem alegeri nesanatoase legate de dieta, asta vine la pachet si cu lipsa de proteine in alimentatie, care poate sa duca pe termen lung la pierderea de tesut muscular slab.
Proteinele permit, de asemenea, organismului sa resimta satietate, ceea ce te mentine satisfacut si iti da voie sa lasi o perioada de pauza mai mare intre mese, astfel incat sa permiti scaderea nivelului de glicogen din organism, iar corpul tau sa acceseze mai mult depozitele de grasime.
3. Bea lichide limpezi si clare
Nu, nu vodka! Apa, apa si iar apa! In general, nu bem atat de multa apa pe cat ar trebui sa bem! Apa constituie cea mai mare parte a organismului nostru si are principii detoxifiante excelente, este foarte benefica pentru muschi, pentru vasele de sange si pentru sanatatea sistemului digestiv.
Incepe fiecare zi cu un pahar mare de apa la temperatura camerei pe stomacul gol si continua sa consumi pe toata durata zilei, nu numai atunci cand mananci, fixandu-ti chiar ca obiectiv 3,5 litri.
Pauzele continue pentru toaleta vor disparea cu cat devii mai consecvent cu aportul total de apa. Stomacul tau, antrenamentele si muschii iti vor multumi cu siguranta pentru acest rasfat!
4. Ramurele si fructe de padure
Ma rog, nu chiar ramurele, dar plante de tot felul. Legumele, multe dintre cele verzi (guacamole nu se pune, stii si tu asta…) si colorate sunt neglijate in dieta noastra zilnica si mai ales atunci cand nu suntem in rutina obisnuita.
Cresterea aportului de verdeturi te va ajuta sa iti controlezi hormonii care influenteaza foamea si vor creste aportul de fibre, excelente pentru digestie.
Data viitoare cand te pregatesti sa mananci, incepe cu o salata mare de spanac verde, cu o multime de alte legume si cu o portie mica de fructe, cum ar fi afine sau capsuni, pentru a creste componenta antioxidanta a mesei tale.
5. Fii hard natural
Stiu, te gandesti probabil ca e o exagerare! Citeste, insa, mai departe si vei intelege de ce este necesar sa iti provoci in fiecare zi autocontrolul.
Poti face orice pentru o zi, asta e cert… Acum gandeste-te cum ar fi ca ziua respectiva sa se transforme intr-o saptamana, iar apoi acea unica saptamana in doua sau trei saptamani. Totul va fi din ce in ce mai usor. Ceea ce incerc sa iti spun este sa iti traiesti viata, dar sa te provoci sa iti depasesti zona de confort constant.
Pentru urmatoarele 25-30 de zile, de pilda, poti sa elimini tot ce stii sigur ca nu iti face bine. Inceteaza sa mai mananci in oras, pregateste-ti singur mesele, elimina alimentele procesate, mananca mai multa proteina slaba, mananca legumele pe care le tot eviti, redu carbohidratii si pastreaza-i pentru mesele de dupa antrenamente, apuca-te de exercitii intense si nu te preocupa doar sa iti detoxifiezi organismul, ci si sa capeti un nou stil de viata.
A fi hardcore in mod natural nu este despre tipul sau tipa de la sala care poate face ridicari sau genuflexiuni cu greutati de o tona, ci este despre sotia sau sotul, mama sau tatal, proprietarul de business sau directorul ocupat, dar care gaseste totusi timp sa faca ce trebuie pentru a trai dupa un set de principii care sa puna bazele unui stil de viata sanatos.
Asta este definitia reala pentru a fi hardcore in mod natural.