Multi dintre voi au ani de zile de sport in spate. Altii, abia incepeti. Si unii si altii va confruntati, cu siguranta, cu inevitabilele momente de delasare, in care capitolul motivatie este la pamant. Vestea buna este ca nu sunteti singurii si ca exista strategii prin care sa va mentineti motivatia si, implicit, apetitul pentru sport la un nivel optim pentru a performa. Iata care sunt acestea:
Stabileste-ti teluri cat mai precise
Cand iti propui sa „ridic cat mai mult la piept”, esti mult prea evaziv. Acest scop nu te face sa vizualizezi si efectele muncii tale. Asadar, spre exemplu, repeta-ti in minte, mai degraba, „vreau sa ridic minimum 60 de kg la piept”. Astfel, vei sti exact pentru ce muncesti, si vei avea mai mult entuziasm atunci cand vei executa gradual ridicarile, pana vei ajunge la telul propus sau, de ce nu, il vei depasi! Aceasta strategie este practicata de majoritatea culturistilor profesionisti, pentru a atinge performantele pentru care muncesc. In plus, pentru a pune presiune pe tine, nu uita sa stabilesti si un deadline, inca de la inceput. Astfel, vei incerca sa dai randament cat mai bun pentru a obtine cat mai repede efectele dorite.
Verifica-ti wishlist-ul cat mai des!
Spre deosebire de femeile care fac shopping, al caror wishlist este compus din articole de vestimentatie si posete cat mai frumoase, wishlist-ul unui culturist suna cam asa: „six-pack, spate cat mai mare, triceps…”. 🙂 Atunci cand vizualizezi cat mai des aceste teluri pe care ti le-ai impus, nu vei uita de ce faci atatea eforturi si iti vei mentine motivatia!
Schimba sala de sport!
Multi culturisti au reticente in a-si schimba sala de sport. Din obisnuinta si pentru a pastra un mediu familiar, risti sa te plafonezi. Poti schimba oricand sala de forta, pentru a vedea figuri noi, pentru a impartasi experiente cu oameni noi si pentru a gasi inspiratie la altii ca sa faci ceea ce ti-ai propus. Multe sali de forta au un mare minus, in ciuda aparaturii performante: atmosfera. Cauta acea sala de sport cu o atmosfera competitiva, care sa te faca sa muncesti cat mai mult.
Lauda-te!
Da, ai citit bine. Nu tine doar pentru tine ceea ce ti-ai propus si volumul de munca pe care il depui in fiecare zi. Facand cunoscute telurile tale, vei fi presat si de cei din jur sa obtii rezultate vizibile. Astfel, vei avea un motiv in plus sa muncesti cat mai mult: sa arati ca se poate.
Trebuie sa… vrei
Ei bine, daca toate aceste sfaturi te ajuta, insa entuziasmul propriu nu te impinge de la spate sa dai randament, solutia e simpla: orice sfat din lume, oricat de bun ar fi, nu poate concura cu propria dorinta. Asadar, daca nu iti doresti, nu vei putea putea lucra niciodata cu placere, cu adevarat. Trebuie sa intelegi ca sportul, cu precadere culturismul, este, mai presus de activitate fizica regulata, un stil de viata. Asadar, adopta-l, fa-l parte din tine, insuseste-ti-l. Se spune ca in decurs de 4 saptamani, care pot fi grele din punct de vedere al nivelului de motivatie, orice sportiv incepe sa vada efortul depus la sala ca pe o activitate comuna, obisnuita. Asadar… rezista cel putin 4 saptamani! 🙂 Spor!