Dieta joaca un rol extrem de important in sanatatea ficatului. Tocmai de aceea, stim deja de mult timp regulile de baza pentru sanatatea ficatului: limitarea alcoolului, limitarea alimentelor cu continut prea mare de zaharuri si de grasimi, limitarea consumului de produse industriale sau procesate. O dieta slab echilibrata tinde sa oboseasca ficatul, care nu-si mai poate face treaba corect si nu mai poate asigura functiile biochimice si metabolice esentiale pentru buna functionare a organismului. Vestea buna este ca exista o serie intreaga de alimente care te pot ajuta in ceea ce priveste detoxifierea ficatului.
Alimentele bogate in antioxidanti, minerale (magneziu, calciu, fosfor, fier) si vitamine (A, B si C) sunt benefice pentru ficat. Acestea ajuta la eliminarea toxinelor si la protejarea de bolile hepatice. Iata care sunt alimentele care iti vor fi cei mai buni aliati pentru o mai buna stare de sanatate.
Ciocolata neagra
Desi este inconjurata de mituri nu tocmai favorabile, ciocolata – cu conditia sa fie neagra si cu un continut de cacao de peste 70% – este benefica pentru ficat. Magneziul din ciocolata neagra are un efect protector asupra ficatului. In plus, ciocolata este foarte bogata in antioxidanti, ceea ce face posibila intarzierea imbatranirii celulelor hepatice, curatarea acestora de toxine si reducerea inflamatiei.
Nucile
Produsele oleaginoase (nuci, nuci de Brazilia, nuci Pecan, nuci Macadamia, alune sau migdale) sunt extrem de bogate in fosfor, o sare minerala foarte benefica pentru ficat, ce permite metabolizarea lipidelor, digerand si descompunand grasimile si impiedicandu-le sa se acumuleze in ficat. Fara fosfor, ficatul ar fi supraincarcat cu grasimi, iar riscurile de boli hepatice ar fi mult mai mari.
Produsele lactate
Considerat uneori prea gras si prea greu de digerat, laptele incepe sa fie din ce in ce mai evitat de omul modern, care ajunge astfel sa aiba o carenta serioasa de calciu, un nutrient esential pentru formarea si mentinerea oaselor si dintilor puternici, pentru coagularea sangelui, pentru sinapsele nervoase, etc.Fie ca vorbim despre lapte, branza sau iaurt, lactatele nu sunt daunatoare sanatatii atunci cand sunt consumate cu moderatie, ele fiind chiar benefice pentru ficat.
Ceaiul verde
Ceaiul, si mai ales cel verde, este foarte bogat in antioxidanti, molecule ce fac posibila activarea si detoxifierea ficatului, reducand astfel riscul de aparitie a bolilor hepatice (fibroza, steatoza hepatita, etc). In plus, continutul de polifenoli din ceaiul verde – recunoscuti pentru proprietatile lor antioxidante – contribuie la reducerea nivelului de lipide din sange si imbunatateste sanatatea cardiovasculara. Ceaiul verde este, de asemenea, un bun agent anti-cancer, reducand in mod special riscul de cancer de ficat.
Organele
Ficatul are nevoie de fier, care este depozitat in principal in ficat, datorita feritinei, o proteina care transporta fierul in hemoglobina atunci cand este nevoie. In cazul unei carente de fier, sistemul imunitar este slabit, iar celulele ficatului nu mai pot functiona normal. In plus, ficatul are capacitatea de a obtine fierul necesar fara riscul unui exces. Asigura-te asadar ca ai in dieta destula carne rosie sau organe, bogate in fier.
Fructele rosii
Fructele rosii, precum coacazele negre, afinele sau capsunile, sunt deosebit de bogate in vitamina C, fiind astfel benefice pentru imbunatatirea sanatatii ficatului si pentru actiunea impotriva oxidarii celulelor, in special cele ale ficatului. Consumul zilnic de fructe rosii reduce riscul inflamatiei si deteriorarii celulelor hepatice. Vitamina C promoveaza, de asemenea, sinteza glutationului, un antioxidant puternic care intareste sistemul imunitar, detoxifica ficatul si combate radicalii liberi.