TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

7 efecte negative ale unei posturi gresite si cum sa le eviti

Mai stii sfaturile pe care le primeai in copilarie de la parinti si bunici sa nu mai stai cocosat pentru ca vei ramane asa?! Ei bine, nu exagerau cu nimic! Desigur, e foarte posibil sa nu realizezi ca o postura gresita – precum cocoasa sau umerii adusi – nu arata doar rau, ci poate avea si efecte adverse asupra starii generale de sanatate.

Asadar, exista motive medicale clare pentru care se recomanda sa stai drept tot timpul, si atunci cand stai in picioare, dar si cand stai la birou sau in cazul copiilor, in banca.
Iata mai jos care sunt cele mai neplacute sapte efecte ale unei posturi gresite.

1. Dureri de spate, de gat si de umeri

Postura incorecta sau cocoasa pot duce la tensiune si dureri la nivelul gatului, zonei superioare a spatelui, zonei lombare si umerilor. Atentie, insa, sa nu te corectezi exagerat de mult, tragand inapoi de umeri pana cand cauzezi aparitia tensiunii musculare si a rigiditatii.

2. Circulatie sanguina proasta

Daca stai asezat ore intregi, mai ales daca o faci zilnic si pe un scaun care iti ofera o pozitie gresita, te expui riscului de a dezvolta probleme de circulatie sanguina proasta. Stand pe scaun intr-o pozitie defectuoasa toata ziua impiedici sangele sa circule asa cum ar trebui. In plus, postura gresita te poate face vulnerabil si la aparitia venelor varicoase.

3. Functionarea deficitara a plamanilor

Postura defectuoasa poate afecta cantitatea de aer care ajunge in plamani atunci cand respiri. Daca stai tot timpul aplecat in fata sau cocosat poti influenta negativ functionarea plamanilor si capacitatea acestora. Cand plamanii tai nu functioneaza asa cum ar trebui, creierul, inima si alte organe vitale nu vor primi oxigenul de care au nevoie. In acest fel poti ajunge la dificultati respiratorii, la o functionare cognitiva defectuoasa si chiar la boli cardiace si vasculare.

4. Digestie proasta

Daca ai o munca de birou, probabil ca stii deja cat de naturala devine in timp pozitia cocosata, cu umerii adusi si cu gatul depasind linia abdomenului si pieptului. Cand te cocosezi, iti comprimi organele abdominale, inclusiv tractul digestiv. In timp, aceasta pozitie poate avea un impact negativ asupra metabolismului si capacitatii de a procesa alimentele in mod adecvat, ceea ce duce in cele din urma la deficiente nutritionale.

5. Nervi presati

Impactul pe termen lung al unei posturi gresite poate determina coloana vertebrala si alte oase sa isi modifice pozitia. Asta pentru ca sistemul scheletal incepe sa vina in contact cu nervii din jur, atingandu-i. Nervii atinsi vor provoca dureri in zona spatelui si gatului, insa pot cauza dureri si in alte zone ale corpului.

6. Coloana prost aliniata

Postura defectuoasa poate afecta negativ pozitia coloanei. Cand ai o aliniere corecta, poti simti imediat postura in sistemul musculo-scheletal. Insa atunci cand majoritatea activitatilor pe care le faci de-a lungul unei zile au o mecanica gresita a corpului sau cand esti tensionat sau accidentat in vreun fel, poti ajunge sa ai probleme de aliniere spinala gresita si spasm muscular.

7. Curbarea coloanei

O coloana in pozitie verticala nu este complet dreapta. Exista cateva curbe spinale normale, acestea fiind situate in zona superior-mediana a spatelui, in zona gatului si in zona lombara.
Postura gresita poate modifica aceste curbe naturale ale coloanei vertebrale, afectand intregul corp si cauzand o serie de probleme.
In plus, atunci cand ai o postura gresita, poti petrece foarte mult timp stand aplecat in fata, ceea ce face mai probabil sa iti inclestezi maxilarul. Inclestarea maxilarului determina incordarea muschilor faciali si aparitia durerilor de maxilar si de cap.

Daca resimti cel putin unul dintre efectele de mai sus, probabil ca esti deja constient ca ai probleme legate de postura, fie de la statul la birou, fie de la orele lungi in trafic sau pur si simplu de la orele petrecute aplecat deasupra telefonului.
Ceea ce probabil nu stiai, insa, este ca multi dintre specialisti sustin ca nu exista o postura perfecta, pentru ca pana la urma toate pozitiile pun un anumit nivel de presiune atunci cand sunt prelungite pe termen lung, cauzand un stres asupra tesutului, care poate cauza disfunctii.

Astfel, pana si activitatile sanatoase – alergarea, de exemplu – determina corpul sa faca aceleasi miscari in mod repetat, ceea ce va favoriza anumiti muschi. De aceea, expertii se concentreaza pe revenirea la o postura “optima”, in care urechile, umerii, soldurile, genunchii si gleznele sa fie toate aliniate in pozitia stand. Aceasta pozitie va reduce stresul pus pe tesuturi, permitand corpului sa functioneze optim.

Cel mai bun mod de a avea o postura corecta si de a preintampina accidentele legate de folosirea in exces a anumitor muschi si articulatii, fie de la stat jos, fie de la stat in picioare este sa reduci perioadele de timp petrecute intr-o singura pozitie si sa lucrezi la variatie, sau sa te misti in moduri diferite pe parcursul unei zile.
Un bun exemplu de astfel de variatie este alternarea momentelor in care stai jos cu cele in care stai in picioare. Exemple la fel de bune sunt si cele patru miscari pe care le vei regasi mai jos si care sunt suficient de usoare incat sa le poti face la prima ora a diminetii si sa te scoata din posturile repetitive.

Citeste si: Durerile lombare

Rotatii de coloana cu banda de rezistenta

De ce functioneaza?
Acest exercitiu este folosit pentru a contribui la refacerea rotatiei toracale si pentru a preintampina rigiditatea care se instaleaza atunci cand stai jos pentru o perioada prea lunga de timp

Cum se executa?
Porneste din stand, cu o banda de rezistenta usoara in maini. Fara sa permiti regiunii ombilicale sa isi schimbe orientarea, trage de banda cu unul dintre brate, rotind capul, gatul si zona superioara a spatelui si mentinand in acelasi timp coatele drepte. Repeta exercitiul pentru 1-3 serii a cate 10 miscari pe fiecare parte.

Intinderi pe marginea canapelei

De ce functioneaza?
Statul pe scaun toata ziua iti pune corpul intr-o pozitie de flexie a soldului. Extensia te va ajuta sa contrabalansezi aceasta pozitie.

Cum se executa?
Porneste din pozitie de fandare. Sprijina laba piciorului din spate pe canapea, pe un scaun sau chiar pe un perete. Tine spatele drept si pelvisul ridicat, pentru a mari gradul de intindere in partea frontala a coapsei. Mentine pozitia timp de 2-3 minute si executa acest exercitiu zilnic.

Podul pentru fesieri pe un singur picior

De ce functioneaza?
Si aceasta intindere pune corpul intr-o pozitie de extensie (contracarand flexia soldului) si activeaza fesierii aflati constant in intindere, pe durata zilei, din cauza statului prelungit pe scaun. Acest tip de intindere foloseste o minge de tenis, care contribuie la mentinerea flexiei complete a soldului opus si care va impiedica intinderii zonei lombare pentru a compensa lipsa de extensie a soldului.

Cum se executa?
Stai intins pe spate, cu o minge de tenis asezata in zona costala inferioara, pe o parte. Flexeaza soldul pe partea pe care ai asezat mingea de tenis, tragand de genunchi catre corp, si blocand astfel mingea pe loc. Mingea ar trebui sa fie intr-o pozitie dificil de mentinut cat timp stai in pod, asa ca asigura-te ca ii gasesti pozitia ideala. Odata ce mingea este fixata pe pozitie, indoaie genunchiul piciorului opus si fa un pod pentru fesieri. Nu lasa mingea sa cada. Executa 1-3 serii a cate 8-12 repetari.

Trageri in lateral, cu banda

De ce functioneaza?
Atunci cand stai pe scaun muschii spatelui sunt intr-o pozitie intinsa. Daca nu remediezi aceasta problema, ea poate duce la slabiciune musculara. Tragerile in lateral cu banda de rezistenta implica in mod activ muschii spatelui.

Cum se executa?
Porneste din stand in picioare, cu o banda de rezistenta moderata in maini. Tine bratele drepte in fata ta. Trage de cele doua capete ale bandei catre laterale, strangand omoplatii. Odata ce sunt complet retractati, revino lent la pozitia de start. Executa 1-3 serii, a cate 8-12 repetari.

Sursa: https://www.backfithealth.com/7-detrimental-effects-of-bad-posture/

https://www.mensjournal.com/health-fitness/best-exercises-to-help-fix-bad-posture-according-to-the-experts/

Exit mobile version