TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

7 motive pentru care nu slabesti, desi tii dieta

O multime de oameni isi doresc sa piarda din tesutul adipos, atat prin dieta cat si prin miscare regulata, dar foarte multi se lovesc de efectul yo-yo, de stagnare, de imposbilitatea de a mai scapa de kilogramele in plus de la anumit punct inainte. Daca vrei sa slabesti, daca te-ai apucat deja de o dieta si faci miscare constant, asigura-te ca nu faci una din cele 7 cele mai frecvente greseli care te impiedica, de fapt, sa iti atingi obiectivul:

Mananci prea mult

Stiu ca acesta pare un motiv evident, insa multe persoane habar nu au numarul de calorii pe care il mananca la fiecare masa. Desi ai senzatia ca nu ai mancat mare lucru astazi, este posibil ca numarul de calorii sa fie extrem de mare si, de fapt, sa te ingrasi. A manca putin cantitativ nu inseamna a manca adecvat pentru o dieta de slabire. Atunci cand esti in oras, comandarea unei salate pare o idee buna atunci cand esti la dieta, insa o astfel de masa poate sa aiba cu putin peste 600 de calorii: dressinguri, uleiuri si alte condimente pe care le ignori, pot sa iti transforme o masa aparent dietetica intr-o bomba calorica.

Din acest motiv, este recomandat sa mergi pe principiul „arde mai multe calorii decat mananci intr-o zi”. Astfel, daca stii ca ai luat o masa prea copioasa, o ora de miscare va contrabalansa situatia. 🙂

nu-slabesti-desi-tii-dieta

Nu mananci suficiente proteine

Proteinele sunt foarte indicate atat in dietele de slabit, cat si in cele de dezvoltare a masei musculare. Conform unui studiu publicat in „Journal of Nutrition”, doua grupuri de femei supraponderale au mancat exact acelasi numar de calorii zilnic timp de 2 saptamani. La finalul experimentului, cele care au consumat, pe langa numarul de calorii prestabilit, 128 de grame de proteine pe zi, au slabit mai multe kilograme decat cele care au consumat doar 68 de grame de proteine pe zi.

O masa cu proteine iti da senzatia de satietate si te va ajuta sa-ti infranezi poftele, astfel incat sa slabesti sanatos si sa mananci doar ceea ce iti indica nutritionistul sau dieta pe care o urmezi.

Consumi prea multe lichide

Da, toate dietele au un disclaimer comun: Consuma cel putin 2 litri de lichide pe zi. Mentinem aceasta idee, adaugand ca acele lichide trebuie sa fie reprezentate in mare parte de apa sau ceaiuri. Asadar, cafeaua indulcita, shake-urile, smoothie-urile si alte bauturi care par „inofensive” si pot fi incadrate in cei 2 litri de lichide/zi, pot contine in jur de… 300 de calorii. Asadar, bauturile pot strica cu totul o dieta, intrucat dau peste cap numarul de calorii calculat per zi. Ai grija ce consumi, alege cafeaua neindulcita si renunta la bauturile exagerat de dulci.

Inca ceva: bauturile alcoolice nu sunt incluse! 🙂 Acestea, pe langa numarul mare de calorii pe care il au, te dezhidrateaza si iti dau peste cap dieta.

Crezi ca mancarea sanatoasa are putine calorii

Nu conteaza cat de sanatoasa este o anumita masa: daca mananci prea mult, vei avea dificultati in a pierde grasimea. De exemplu, nucile, semintele, migdalele, untul de arahide si alte alimente sanatoase, indicate in majoritatea dietelor de slabit, sunt, de fapt foarte periculoase daca nu sunt consumate cu masura. Asadar, atentie la gramaj! Consumate in exces, aceste alimente te vor face sa te ingrasi. Nu evita acest tip de alimente, caci ele sunt cele care te ajuta sa mentii dieta pana la capat si sa slabesti intr-un mod sanatos, insa este recomandata atentia sporita la masura. 🙂

Nu te antrenezi suficient de mult incat sa slabesti

Atunci cand intra pentru prima oara in sala, incepatorii trebuie sa se antreneze conform nivelului lor de pregatire: usor. Cu toate acestea, odata ce se obisnuiesc cu un anumit tip de exercitii, odata ce acestea incep sa devina usor de facut, prima masura care trebuie luata este aceea de a creste intensitatea, tipul exercitiilor, sau timpul de antrenare. Majoritatea fac greseala de a executa antrenamente repetitive care nu constituie provocari pentru corp si muschi, cauzand o stagnare in pierderea de kilograme.

Te stresezi

Stresul este un factor mult prea neglijat de cei care isi doresc sa slabeasca. Atunci cand te stresezi, corpul tau produce mai mult cortizol, un hormon responsabil cu retinerea apei in organism si cu depunerea de grasime in corp. Asadar, chiar daca dieta si programul tau de antrenament este perfect pus la punct, stresul in exces iti poate afecta grav capacitatea de a scapa de kilogramele in plus.

Nu dormi suficient

La fel ca si stresul, lipsa de somn activeaza productia de cortizol din corp. In plus, atunci cand nu dormi suficient, rezistenta la insulina este, de asemenea, afectata. Aceasta combinatie, pe langa faptul ca-ti va provoca senzatia de oboseala continua, te va impiedica sa dai randament si sa te alimentezi asa cum trebuie atunci cand vrei sa slabesti.

Prioritizeaza somnul atunci cand iti propui sa slabesti. Nu poti sa faci o noapte alba, sa dormi timp de 2 ore, sa muncesti inca 8, si sa te astepti de la corpul tau sa raspunda stimulilor. Acesta va intra intr-o stare defensiva, pastrand cat de multe resurse pentru a functiona normal.

Exit mobile version