Cand vine vorba de dezvoltarea musculaturii, majoritatea se gandeste la proteina, considerand-o, de altfel, principalul nutrient atat in ceea ce priveste cresterea masei musculare cat si in ceea ce priveste definirea. Este evident ca proteina are un rol esential, deoarece o gasim in muschi in proportie de aproximativ 20%, ea fiind responsabila cu metabolismul. Cu toate astea, trebuie sa stii ca ingredientul principal al muschiului si care ocupa 75% din tesut este… APA. Aceasta oricat de surprinzator ti s-ar parea.
De cele mai multe ori ne complicam vorbind despre carbohidrati, grasimi, macronutrienti, incercand sa stabilim, de fiecare data, rolul si importanta fiecaruia. In felul acesta omitem esentialul si nu acordam, astfel, atentie deplina sanatatii noastre.
Sigur ca apa este importanta pentru fiecare dintre noi, indiferent ca facem performanta sportiva sau nu. Insa pentru un culturist exista cateva motive serioase pentru care apa nu trebuie sa lipseasca. Iata-le mai jos:
APA – nutrientul esential pentru un culturist
1. Apa este baza pomparii musculare
Daca esti culturist, cu siguranta stii acel sentiment al pomparii musculare, cand, practic, muschiul creste si devine tare, simtindu-l ca plesneste la contractie. Ce se intampla, de fapt, in acel moment? Ei bine, este vorba de faptul ca glicogenul este eliberat si dus la muschi unde este automat transformat in energie.
Acest proces determina producerea acidului lactic si al acidului piruvic, ambele responsabile de marirea celulei musculare. Consecinta directa a acestui fapt este ca apa din sange intra in muschi, facandu-i sa fie plini si pompati. Or, acesta reprezinta un semnal anabolic care determina cresterea muschiului.
Mecanismul principal al creatinei – cel mai eficient supliment de pe piata, este legat de… APA. Creatina poate face in asa fel incat muschiul sa retina pana la 2,2 kg de apa mai mult, atunci cand esti in faza de incarcare. Substantele care afecteaza presiunea celulara sunt taurina, betaina, glutamina si glicina. Acestea reprezinta cei mai abundenti aminoacizi liberi in celulele musculare, avand un puternic efect anabolic.
2. Apa previne oboseala
Se stie deja ca deshidratarea afecteaza negativ performantele de anduranta. De vreme ce anduranta este dependenta de transportul oxigenului de la plaman la muschi si a dioxidului de carbon de la muschi catre plamani, incepe sa devina clar rolul apei in toata aceasta ecuatie.
O cantitate mica de apa in corp iti va face sangele gros si vascos, transportul gazelor vitale fiind limitat. Ceea ce inseamna ca o lipsa acuta de apa va scadea performanta dramatic, mai ales daca vorbim de ciclism, atletism sau alte sporturi de anduranta.
Totodata, trebuie stiut ca performanta aerobica depinde de depozitele de grasime ale celulelor adipoase. Astfel, daca esti deshidratat, corpul se va apara incercand sa nu elibereze acizi grasi in sange, intrucat acesta este deja vascos si pot aparea cheaguri. Ceea ce inseamna ca, atunci cand esti deshidratat, nu vei folosi depozitele de grasimi pentru energie in momentul in care oboseala incepe sa te cuprinda. In acest fel, performanta scade dramatic.
Intrebarea care se impune in aceasta situatie pentru cei care obisnuiesc sa mearga la sala este daca performanta este afectata de deshidratare.
Ei bine, ridicarea de greutati este, spre deosebire de activitatile de anduranta, de tip anaerob. Or, acest lucru inseamna ca ea nu trebuie sa fie depedenta de oxigen si grasimi. Aceasta pentru ca sursa principala este glicogenul, prezent deja in muschi si ficat. Cu toate astea, noi cercetari au descoperit o legatura intre activitatea anaerobica si deshidratarea. Desi mecanismul exact este inca necunoscut, totusi consecintele nu pot fi puse la indoiale: deshidratarea te face mai obosit!
3. Apa te ajuta la fibrare
Dupa cum am spus deja, continutul de apa din muschi afecteaza in mod direct vascozitatea sangelui, deshidratarea impiedicand, astfel, arderea grasimilor. Acest lucru nu doar ca determina niste timpi mai slabi la probele de anduranta, dar in acelasi timp obstructioneaza calea ta de a deveni… mai fibrat.
Transportul acizilor grasi are un cuvant de spus atat in ceea ce priveste anduranta, ca si in ceea ce priveste mentinerea unui nivel scazut de grasime corporala. Ai nevoie, asadar, ca sangele tau sa circule usor si repede prin corp.
O alta proprietate uimitoare a apei consta in accelerarea arderii grasimilor. Atunci cand bei apa, cresti energia disipata cu aproximatic 20 de kilocalorii pentru fiecare jumatate de litru. Adica, daca bei un litru de apa, corpul tau va consuma cu 40 de kilocalorii mai mult. Probabil nu pare prea mult, la o prima vedere. Insa, avand in vedere ca apa nu are calorii, aceste calorii se aduna de la o zi la alta, rezultand, astfel, un total deloc de neglijat in cursul unei luni – un total de calorii arse pentru care, practic, nu faci niciun fel de efort.
Motivul care sta in spatele acestui consum de calorii tine de faptul ca organismul aduce mai intai apa la temperatura corpului pentru a o folosi, acest lucru presupunand disiparea unei energii. Un pahar de apa inainte de masa, iti va crea o senzatie de satitetate, determinandu-te sa mananci mai putin.
De cata APA are nevoie organismul tau?
Iata un subiect care a facut istorie, ramanand inca unul… controversat! De cata apa ai nevoie pana la urma? Cata apa ai voie sa bei?
Prea multa apa nu iti va face cu siguranta bine. Atunci cand exagerezi cu cantitatea de apa, pierzi minerale importante precum potasiu si sodiu. Au existat chiar decese din cauza acestui fapt. Daca acest lucru nu a fost mediatizat, aceasta s-a intamplat pentru ca majoritatea dintrei noi obisnuieste sa bea destul de putina apa.
Or, comunitatea culturismului isi doreste neaparat un fizic musculos si definit, aici existand pericolul de a se exagera cu hidratarea. Prea multa apa va scadea concentratia de minerale esentiale pana in punctul in care inima va avea probleme de contractie. In acest sens, 2,5 litri de apa pe zi este suficient. Evident, daca transpiri foarte mult in urma antrenamentelor, poti mari cantitatea de apa.
Opteaza pentru apa plata in care poti adauga bucati de fructe pentru un plus de aroma. Retine, totodata, ca nu exista o cantitate standard, iar moderatia trebuie sa reprezinte intotdeauna regula de baza!