Ca si in cazul suplimentelor nutritive destinate cresterii sau scaderii in greutate, si in ceea ce priveste imbunatatirea vietii sexuale exista o multime de produse. Intrebarea care se pune si in cazul acestora este – care au intr-adevar efect si care nu?
Suplimente pentru sex utile si in sportul de performanta
Unul dintre suplimentele des folosite de culturisti este arginina. Ceea ce se cunoaste mai putin este faptul ca acest supliment este utilizat si pentru ameliorarea functionarii aparatului reproducator masculin. A fost realizat un studiu pe 25 de barbati cu disfunctie erectila usoara pana la moderata. Ei au fost evaluati pe durata a 4 saptamani cat au folosit acest supliment. Dintre cei 21 de subiecti care au terminat studiul, 89% si-au imbunatatit capacitatea de a mentine erectia in timpul actului sexual si 75% au inregistrat o ameliorare generala a vietii sexuale. Nu a fost inregistrat nici un efect secundar, dar se cunoaste faptul ca arginina poate stimula activitatea virusului herpetic. Pentru a contracara acest efect, trebuie administrata o doza dintr-un alt aminoacid, lizina.
A fost efectuat un studiu similar pe un grup de femei cu varsta medie de 21 ani. Dupa 4 saptamani de administrare, 73% dintre subiecti au constatat o imbunatatire a satisfactiei legate de viata sexuala; in grupul placebo, doar 37% au avut acest rezultat. De asemenea, s-a constatat ameliorarea dorintei sexuale, cresterea frecventei contactelor sexuale si a orgasmelor.
Suplimente din antichitate
Chinezii au o multime de plante pe care le folosesc inca din antichitate drept remedii, inclusiv pentru problemele sexuale. Una dintre acestea este Epimedium brevicornum Maxim (EbM), despre care se spune ca stimuleaza producerea erectiei. Aceasta planta a fost testata pe soareci si intr-adevar s-a constat o crestere a nivelului de oxid nitric, cel care participa la producerea erectiei.
Despre yohimbina sigur ati auzit, deoarece este folosita si in culturism. A fost studiat efectul acestei substante asupra pacientilor cu disfunctii erectile. A fost administrata yohimbina intr-o doza de 30 mg/zi, timp de 8 saptamani, si s-a constatat o eficienta mult mai mare decat in cazul administrarii de placebo (71% vs. 45%). Totusi aceasta substanta este insotita de efecte secundare, asa ca este bine sa o evitati.
Desi uneori facem bancuri pe seama disfunctiei erectile, cei care sufera de asa ceva chiar nu gasesc nimic de ras. Asa ca orice ajutor posibil trebuie analizat. S-a constatat ca pacientii cu disfunctie erectila asociaza si un nivel crescut al lipidelor din sange. Acesti pacienti prezinta un risc crescut de boli coronariene, asadar lor li se recomanda tratarea cu atentie a acestei probleme.
Este de mult cunoscut ca efortul fizic are capacitatea sa reduca nivelul colesterolului si al altor lipide serice, asadar aceste suplimente pot deveni o solutie la indemana.