Se face adesea confuzia intre steroli si steroizi. Despre steroizi se cunosc multe aspecte, s-au scris numeroase articole si, in linii mari, cam toti cei ce au tangenta cu culturismul stiu cate ceva despre efectele pozitive si negative ale acestor compusi chimici. Spre deosebire de acestia, despre steroli nu s-a scris prea mult, nu fiindca nu ar exista suficiente studii, ci pentru ca nu au reprezentat un punct de interes, datorita efectelor mult mai reduse in ceea ce priveste dezvoltarea masei musculare, in comparatie cu steroizii.
Steroli. Ce sunt?
Exista pe piata suplimente nutritive pe al caror prospect gasim diversi compusi din categoria sterolilor. Confuzia intre steroizi si steroli ridica in mintea multora intrebarea „sunt oare periculosi sterolii?“. Ar trebui sa consumam astfel de suplimente? Sunt ele sigure? Iar daca raspunsul este „da“, sunt eficiente sau reprezinta bani aruncati? Dupa dictionarul medical Stedman, sterolii sunt definiti ca „steroizi cu 27 sau mai multi atomi de carbon si cu o grupare OH (alcool)“. Hmmm… Deci sunt steroizi… Sa nu intram in panica! Da, fac parte din grupul larg al steroizilor, aceste lipide naturale sau sintetice, cu roluri foarte importante in organism. Dar, atunci cand spunem „steroizi“, nu trebuie sa ne gandim automat la hormoni sexuali anabolizanti si la substante sintetice care se folosesc ca metode doping, ci la o clasa de compusi chimici care au un nucleu comun, insa formele sub care exista atat in regnul animal, cat si cel vegetal sunt foarte diverse. Trebuie sa ne gandim si la colesterol, cel care este incriminat pentru formarea aterosclerozei, la acizii biliari, la diversi hormoni cum ar fi aldosteronul, cortizolul, progesteronul, la vitamina D si lista poate continua. Evident, in aceasta lista se afla si testosteronul impreuna cu toti derivatii lui naturali si sintetici, parte din ei utilizati in terapie, dar si de catre cei care vor masa musculara in timp scurt (nu o sa va mai „plictisesc“ iar cu o prelegere despre efectele secundare, fiindca sunt convins ca le cunoasteti). Asadar, sterolii reprezinta doar o subcategorie ce face parte din clasa steroizilor. Diferenta de structura fata de steroizii anabolizanti atrage dupa sine si o importanta diferenta intre efectele in organism, atat pozitive, cat si negative. Cel mai important sterol in organismul vertebratelor e colesterolul, abundent in glandele suprarenale, tesutul nervos si ficat. De o mare importanta in corp e si colecalciferolul sau vitamina D3, o substanta care contribuie la formarea unui tesut osos de calitate si in lipsa careia apare rahitismul la copii. Fitosterolii sunt lipide ce intra in structura plantelor si au o compozitie similara cu a colesterolului (diferenta consta in existenta unui grup suplimentar etil).
Steroli. Unde ii gasim?
Toate plantele, incluzand fructele, legumele, cerealele, semintele, contin compusi sterol (numiti si steroline), dintre care cel mai frecvent intalniti sunt betasisterolul, stigmasterolul si campesterolul. Uleiurile obtinute din plante sunt, in mod particular, bogate in fitosteroli. Interesul pentru fitosteroli a crescut atunci cand un cercetator din Africa de Sud, Roelof Wilke Liebenburg, dupa ce a observat cum anumite leacuri populare dau rezultate in tratamentul cancerului de prostata, a inceput sa studieze efectele fitosterolilor. De aici au rezultat medicamente pe baza de steroli, care se folosesc in tratamentul adenomului de prostata (aceasta este o hipertrofie benigna, deci necanceroasa, a prostatei). Mai tarziu, medicamentele pe baza de steroli au inceput sa fie utilizate in afectiuni ale sistemului imun, astm, diabet, herpes, artrita reumatoida, alergii. Cercetari recente se concentreaza pe efectul sterolilor in fibromialgie, tuberculoza, hepatite si alte afectiuni in care amelioarea sistemului imun ar putea sa reduca gravitatea si durata bolii. Cercetatorii au aratat ca betasisterolul poate ajuta la normalizarea functiei limfocitelor T helper si celulelor NK (natural killer), in momente cand corpul e supus unui stres (in special imbolnaviri). Utilizarea sterolilor vegetali in tratarea hipercolesterolemiei se pare ca are toate sansele sa reprezinte un raspuns la aceasta problema. Si in cazul sportivilor, sterolii si-au dovedit eficienta. |n special, dupa eforturi intense, cum ar fi participarea la o cursa de maraton, organismul are nevoie de sustinere. Secretia cortizolului, hormon de stres cu rol catabolizant, poate fi controlata, iar concentratia lui poate fi astfel redusa, ceea ce reprezinta un beneficiu in sensul protejarii masei musculare.
Sterolii te ajuta sa reduci stresul provocat de antrenamentul intens
Sterolii din plante au efecte anabolizante reduse, care nu se compara cu efectele hormonilor anabolizanti, cu alte cuvinte, nu trebuie sa existe temerea ca, la consumarea unor suplimente nutritive ce contin si steroli, ar putea aparea efectele secundare ale steroizilor anabolizanti. Pentru culturisti, suplimentele ce contin steroli sunt recomandate pe baza efectelor de reglare a functiilor mai putin evidente, dar extrem de importante si ma refer in special la sistemul imunitar si cel hormonal. Chiar daca efectele pro-dezvoltare musculara nu sunt atat de intense ca in cazul steroizilor anabolizanti, protejarea organismului impotriva stresului indus de antrenamentele puternice reprezinta un element pe care ar trebui sa il aiba in vedere fiecare sportiv si antrenor.
Dr. Serban DAMIAN