Sanatatea noastra si starea de bine depind de sport, de nutritie, precum si de activitatile zilnice. Este imperativ sa ne antrenam, indiferent de varsta – chiar si atunci cand nu mai avem nevoie sa ne miscam prea mult, pentru diverse sarcini si activitati zilnice.
Salile de sport sunt extrem de utile, dar pot fi considerate mai riscante din pricina pandemiei de Coronavirus. In plus, dupa o izolare atat de lunga, parca nu ne mai saturam de exercitiile in aer liber, mai ales atunci cand avem sansa de a alerga sau de a merge pe bicicleta intr-un loc idilic, transformand astfel natura intr-o adevarata sala de sport.
Este foarte adevarat ca sportul in aer liber poate face putin mai dificila executarea antrenamentelor mai complexe, unde fie ai nevoie de o memorie de elefant, fie trebuie sa apelezi mereu la telefon pentru a afla care este urmatorul exercitiu, cate repetari mai ai si cat trebuie sa te odihnesti.
Incearca, in schimb, una dintre rutinele simple, dar solicitante de mai jos. Sportul nu trebuie sa fie scump, si nici nu trebuie sa fie plictisitor sau complicat. Exista cateva miscari – fie ele cu echipamente, fie fara niciun fel de echipament – pe care le poti face aproape oriunde, folosindu-te doar de propria greutate corporala.
Si, desigur, la fel ca in cazul oricarui antrenament sau tip de miscare fizica, nu uita sa te incalzesti si sa iti faci racirea in mod adecvat si sa ramai hidratat. Daca esti la inceput, stai de vorba cu medicul tau si intreaba tot ce ai nevoie sa stii pentru a te asigura ca nu iti pui corpul in pericol. Si mai presus de orice, distreaza-te!
Vei regasi in lista noastra cateva idei care te vor ajuta sa te mentii in forma in aer liber si fara sa ai nevoie de vreun tip anume de echipament. Vom discuta, de asemenea, si despre cele mai bune exercitii in aer liber si despre cum le poti executa.
Fii in forma in aer liber in 3 pasi
Antrenamentele in aer liber pot fi mult mai distractive si te pot face sa te simti mai bine. Poti obtine astfel o forma fizica de invidiat transformand intreaga lume intr-o sala de sport, insa este obligatoriu sa planifici! Cum te poti antrena in aer liber? Urmeaza pasii de mai jos inainte de a te lasa pacalit cu exercitii la intamplare, fara niciun fel de strategie.
Stabileste-ti obiectivul
Fixarea obiectivului este primul pas dintr-un program sportiv. Poate ca pare de la sine inteles, insa multe persoane sar peste acest pas sau aleg obiective mai putin specifice. Oamenii transpira peste tot in lume, dorind fie sa slabeasca, fie sa adauge masa musculara, alegand unul dintre aceste doua obiective drept scop principal. Insa obiectivele de acest fel sunt nespecifice si este dificil sa le masori succesul.
Trebuie sa alegi intotdeauna obiective realiste, care pot fi urmarite si masurate. Ar trebui sa stii cat de mult va dura sa atingi un obiectiv si cum sa determini succesul.
Decide in primul rand cat de mult vrei sa slabesti si cat de mult ar trebui sa dureze.
Specifica modul in care vei masura rezultatele si cat de des o vei face. Aceeasi strategie poate fi folosita pentru a construi masa musculara si multe alte obiective.
Persoanele care isi monitorizeaza rezultatele au cel mai mult succes in a-si atinge obiectivele.
Programeaza-ti antrenamentele
Fiecare antrenament incheiat ar trebui sa te duca mai aproape de obiectivele pe care ti le-ai stabilit. Acesta este un alt pas pe care multe persoane il omit atunci cand se antreneaza la sala. Poate parea ca toata lumea stie ce face in sala de sport, dar nu este deloc asa…
Unele persoane se lipesc pentru totdeauna de un aparat de cardio, altele incearca sa treaca pe la fiecare aparat cu greutati, iar altele folosesc o strategie tip “maimuta vede-maimuta face”. Din pacate, cele mai multe persoane nu au programe de fitness personalizate si este extrem de greu sa iti atingi obiectivele atunci cand lucrezi aleatoriu.
Este foarte adevarat ca e mai bine sa faci ceva decat sa nu faci nimic, insa trebuie, de asemenea, sa fii foarte clar in ceea ce priveste obiectivele. Atletii efectueaza exercitii pentru a-si imbunatati abilitatile. Culturistii efectueaza exercitii pentru a-si amplifica cresterea de masa musculara.
O femeie care doreste sa slabeasca dupa o nastere poate face o combinatie de antrenament cardiovascular si de rezistenta pentru a arde calorii, mentinand in acelasi timp masa musculara slaba. Acest lucru este cunoscut sub numele de programare, iar metodele difera foarte mult de la persoana la persoana.
Poti face un antrenament conceput pentru altcineva? Desigur, insa este foarte posibil sa nu obtii rezultatele pe care le astepti.
Sa ne gandim, de exemplu, la videoclipurile cu diverse antrenamente. Ele sunt minunate pentru ca ii fac pe oameni sa se miste si sa arda calorii, insa aceste clipuri nu sunt personalizate. Mai mult decat atat, e posibil sa nu stii de ce faci anumite exercitii sau daca le faci corect. Videoclipurile pentru antrenament sunt distractive, ieftine si iti permit sa te antrenezi de acasa, insa ele sunt limitate in ceea ce priveste urmarirea obiectivelor, verificarea formei corecte si masurarea progresului.
Antrenamentele in aer liber sunt distractive, pentru ca exista multe exercitii si activitati din care poti alege. Programeaza-ti antrenamentele pe baza obiectivelor si fa-ti un plan pentru a masura succesul. Unora le place sa faca acest lucru singuri, in timp ce altora le-ar placea sa existe o alta persoana care sa o faca pentru ei. Daca te afli printre acestia din urma, poti angaja un profesionist care sa-ti creeze un program si sa lucreze cu tine la fiecare pas.
Cand ai un plan bine pus la punct, tot ce ai de facut este sa gasesti locurile ideale in care sa transpiri si sa iti atingi obiectivele.
Gaseste locatii
Gasirea unor locatii perfecte pentru sport in aer liber va fi o misiune usoara pentru unii, in timp ce altii pot considera ca este cel mai dificil pas, in functie de restrictiile si limitarile fiecarei zone.
Zonele publice in aer liber, precum parcurile, sunt o alegere foarte popular, mai ales ca multe orase au parcuri sau zone verzi cu kilometri intregi de poteci, piste pentru biciclete si o multime de echipamente pentru sport.
Daca nu ai parcuri in apropiere, va trebui sa iti folosesti mai mult imaginatia. Locuri de joaca, parcari, trotuare, campuri deschise… toate acestea vor fi alternative potrivite pentru a face sport in aer liber. Zonele cu banci, balustrade, trepte si alte obiecte pot fi si ele foarte utile.
De asemenea, nu exclude locurile cu ziduri din piatra sau cu apa, dealurile, terenurile de sport si diverse curti. Astfel de locuri incurajeaza catararea, inotul, ramatul, saritul, alergatul si sporturile competitive. Unele dintre aceste activitati pot juca un rol benefic in programul tau de exercitii.
Tine cont de ore, taxe si evenimente
Odata ce ai restrans locatiile din zona, fii atent la orarele de functionare, daca exista. Extrem de util va fi sa stii daca zona la care te gandesti beneficiaza de umbra si daca exista apa de baut. Afla, de asemenea, daca exista taxe de intrare sau un calendar de evenimente, care sa te oblige sa iti schimbi subit planurile.
Inainte de start
Exercitiile care urmeaza nu isi propun sa te ajute sa atingi obiective foarte exacte. Daca vrei sa stii cum iti poti construi pieptul in aer liber, cum poti obtine fesieri mai dezvoltati sau un abdomen six pack, iti va trebui un program mai specific de atat.
Aceasta lista a celor mai bune exercitii fara echipament nu este o reteta de antrenament, insa exercitiile de mai jos iti vor provoca corpul si pot oferi imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste aspectul, starea de spirit si sanatatea.
Nu uita: stai de vorba cu medicul inainte de a incepe orice program de exercitii, mai ales daca ai anumite afectiuni.
Daca am stabilit toate detaliile premergatoare miscarii in aer liber, iata mai jos cele mai utile 12 idei de exercitii in aer liber pe care trebuie sa le bifezi in aceasta primavara!
1. Genuflexiuni fara pauza
Serie de genuflexiuni. Efectueaza 10 genuflexiuni obisnuite, urmate de 10 genuflexiuni cu saritura, 10 sarituri cu genunchii la piept si, in final, 10 genuflexiuni pe varful picioarelor. Repeta apoi circuitul, dar cu 9 repetari, dupa care cu 8, 7 si tot asa, pana ajungi la o singura repetare. Pentru o provocare suplimentara, mergi de la 10 la 1 si apoi de la 1 la 10.
Secretul genuflexiunilor este sa mentii spatele drept si sa nu iti apesi picioarele cu mainile. Tine mainile pe clavicule, langa tample sau in fata. Picioarele iti vor fi recunoscatoare!
2. Piramida de 15
Efectueaza o flotare, apoi mergi inainte aproximativ 5 metri. Efectueaza doua flotari si revino in mers la punctul de pornire, dupa care executa trei flotari si tot asa. Obiectivul este acela de a ajunge la 15 repetari, insa e bine sa faci inainte un test, pentru a vedea cum te descurci. Stabileste-ti ca borna obiectivul de 15 repetari.
Acest antrenament este si mai benefic atunci cand este executat alaturi de un partener. Astfel, vei incepe antrenamentul stand fata in fata cu partenerul, dupa care veti face amandoi cate o flotare si apoi veti schimba pozitiile; dupa care veti face doua repetari si veti schimba din nou pozitia, si tot asa pana la final.
Pentru un plus de dificultate, primul care termina repetarile trebuie sa ramana in pozitia superioara a flotarii pana cand termina si celalalt.
3. Cardio Blitz
Un antrenament scurt, dar care iti va taia respiratia! Incepi cu miscarea alpinistului timp de un minut, dupa care alearga pana intr-un punct situat la aproximativ 20 de metri distanta si executa 10 sarituri burpee. Revino in alergare la punctul de start.
Incepe inca un 1 minut de miscarea alpinistului, dupa care alearga 20 metri si fa 9 burpee-uri, urmate de revenire in alergare la punctul de start. Repeta secventa pana cand ajungi la o singura saritura burpee. Masoara cat timp iti ia sa termini si vezi daca poti reduce acest interval in timp.
4. Stapanul barei
Probabil ca va trebui sa astepti pana cand zona de sport in aer liber din apropierea locuintei tale se va redeschide, pentru a avea acces la o bara de tractiuni, insa atunci cand se va deschide, iata mai jos pasii pentru acest exercitiu.
- Prinde-te de bara de tractiuni in pozitia necesara pentru tractiuni cu bara la barbie (cu palmele orientate catre tine) si executa trei tractiuni cu bara la barbie.
- Ramanand pe bara, desprinde mana stanga si schimba priza, in asa fel incat palma sa fie orientata in directia opusa corpului, apoi executa alte trei repetari.
- Schimba priza si pentru mana dreapta, in asa fel incat ambele palme sa fie cu spatele catre corp si executa trei repetari.
- Schimba priza mainii stangi revenind la pozitia cu palma orientata catre tine, executa trei repetari, apoi schimba priza mainii drepte, in asa fel incat sa revii la pozitia de start de tractiune cu bara la barbie si fa trei tractiuni finale.
Daca esti incepator la tractiuni si nu te simti increzator sa schimbi priza, indoaie genunchii cand stai atarnat de bara si lucreaza cu un partener care sa iti sprijine tibiile. Poti incepe cu doua repetari si sa construiesti pana la trei.
5. Muzica preferata
Gaseste-ti o piesa preferata si incearca sa faci genuflexiuni pe aceasta, dupa urmatoarele indicatii: cand piesa ajunge la refren, mentine pozitia de jos a genuflexiunii pana cand se termina refrenul.
Cand incepe din nou strofa, continua sa faci genuflexiuni. Poti folosi o boxa cu bluetooth sau casti sport pentru a lucra in acest fel, pentru ca volumul prea scazut al telefonului mai mult te va irita decat sa te motiveze.
6. Ridicari (Indreptari)
Indreptarile sunt unul dintre cele mai bune exercitii pe care le poti face la sala. Niciun alt exercitiu nu solicita sa folosesti atat de multi muschi, lucrand cu o sarcina atat de mare, ca o indreptare. Ele sunt un element de baza in orice program de construire a fortei.
Ridicarea de la podea a unui obiect greu este incredibil de solicitanta si de benefica pentru intregul corp, si te va face sa obosesti rapid.
De ce sunt indreptarile unul dintre cele mai bune exercitii
Toata lumea ar trebui sa se poata ghemui si sa ridice ceva de la sol. Aceasta miscare activeaza mai multi muschi decat majoritatea exercitiilor si este excelenta pentru amplificarea masei musculare, a densitatii osoase si a fortei (daca respecti forma si intensitatea adecvata).
Exista o singura problema: majoritatea oamenilor pot (sau ar trebui) sa poata face indreptari cu propria greutate corporala si chiar cu o greutate ceva mai mare, ceea ce este foarte greu de reprodus in afara salii de sport.
Poti incerca, in schimb, sa ridici diverse obiecte din natura. Provocarea va fi sa gasesti obiecte pe care sa le ridici, dar ele exista. Ce poti ridica in aer liber? Bolovani, lemne, cuburi, cauciucuri sau saci cu nisip – sunt doar cateva idei care ti-ar putea fi de ajutor in acest sens. Poti incerca ridicari simple dupa care sa asezi greutatea pe sol, sau ridicari si mers cu greutatea 10 pasi sau poti alcatui circuite cu alte exercitii.
Poti executa indreptari si cu un partener, pentru o greutate mai mare:
- partenerul va trebui sa stea intins, cu fata in sus si cu genunchii indoiti;
- apleaca-te, pune o mana sub genunchii lui si cere partenerului sa se prinda de celalalt brat cu ambele maini;
- expira pe ridicare;
- coboara-ti partenerul pe sol mentinand forma corecta.
7. Inot
Inotul este unul dintre cele mai bune exercitii pe care le poti face fara echipament, pentru ca apa actioneaza ca rezistenta. Acesta este un alt exercitiu pentru intregul corp care te va lasa fara respiratie in scurt timp.
Trebuie sa fii o persoana puternica pentru a fi inotator. Ai incercat vreodata sa inoti cateva lungimi de bazin intr-o piscina publica? E o treaba foarte grea! Probabil un motiv pentru care majoritatea celor care merg la bazin prefer mai degraba sa faca pluta pe suprafata apei, in loc sa inoate.
In ciuda faptului ca este unul dintre cele mai bune exercitii, inotul are si o limitare majora: ai nevoie de o sursa de apa semi-adanca. Poate fi vorba despre o piscina, un rau, un lac sau marea, iar daca nu locuiesti in apropiere de o apa, inotul nu va fi posibil.
De ce inotul este unul dintre cele mai bune exercitii
Inotul este una dintre formele de sport pe care nu le poti reproduce la sala. Vei obosi rapid pentru ca lucrezi in primul rand cvadricepsii, trunchiul, pectoralii, lateralii si tricepsul. Desigur, poti folosi rezistenta apei si pentru a lucra alti muschi in moduri mai putin conventionale.
Poti mari nivelul de dificultate al acestui tip de miscare fizica, inotand impotriva curentului. Daca ti se pare ca turele de bazin sunt grele, stai sa vezi cum e sa inoti impotriva curentului! Este ca si cum ai alerga pe o banda, cand abia poti tine pasul cu viteza benzii…
Tocmai de aceea, este indicat sa incepi lent si sa alegi un curent sigur cu care sa te lupti. Nu trebuie sa te arunci direct intr-o cascada.
Inotul reduce, de asemenea si stresul asupra articulatiilor, fiind forma de miscare fizica cel mai putin solicitanta pentru articulatii. Pentru cei care resimt dureri de articulatii, acesta este un beneficiu important si atractiv.
Daca activitatile de impact si cele cu greutati iti distrug in mod constant articulatiile, probabil vei dori sa incluzi inotul in programul tau obisnuit. Este un mod excelent de a face sport in aer liber fara echipament, daca ai acces la apa.
8. Escalada
Escalada este unul dintre cele mai bune sporturi de exterior, fiind un tip de exercitiu fizic functional, solicitant si unic. Il poti considera un exercitiu complet pentru corp, daca iti folosesti si mainile pentru a te catara pe diverse suprafete.
Escalada sau catararea nu pot fi imitate la sala, cu exceptia situatiei in care sala la care mergi dispune si de un perete de catarare. Acest exercitiu este ca si cum ai face step-up, ridicari de gambe, planse si tractiuni in aceeasi miscare. Vei avea parte, de asemenea, de o flotare in plan vertical in varful peretelui sau dealului.
Catararea este distractiva, dar ce tip de obiecte pot fi escaladate? Peretii de stanca sunt cel mai evident raspuns la aceasta intrebare. Cu toate acestea, poti urca si scari, mese, dealuri, munti, garduri, cladiri si multe altele. Vei lucra mai multi muschi atunci cand iti folosesti si mainile, dar nu este necesar.
Catararea pe un deal abrupt va fi moderat de extenuanta pentru zona inferioara a corpului si pentru sistemul cardiovascular, in timp ce urcarea pe munti va fi si mai solicitanta. Din nefericire, ca sa ajungi in zonele muntoase va fi nevoie de mai mult timp petrecut pe drum.
Cat de rapid te poti catara
Cat de multe dealuri si obiecte din zona ta poti escalada? Mareste provocarea incercand sa escaladezi o suprafata anume cat mai rapid posibil. Testul urcarii scarilor este un mod simplu de a-ti masura speranta de viata si sanatatea, potrivit Healthline si testelor recente.
Testul suna destul de simplu: incearca sa urci patru etaje pe scari in mai putin de un minut. Daca nu poti trece acest test, trebuie sa stai de vorba cu medicul tau si sa maresti nivelul de activitate.
De ce este cataratul unul dintre cele mai bune exercitii?
Cataratul iti provoaca grupele musculare mari din corp in moduri unice, si este un tip de exercitiu pe care il poti folosi in multe locuri pentru a reusi sa iti mentii forma fizica in aer liber. Cat despre urcarea treptelor, poate fi utilizata pentru a evalua riscurile pentru sanatate, si pentru a-ti imbunatati rezistenta cardiovasculara si musculara.
9. Sprinturile
Sprinturile sunt regele exercitiilor cardiovasculare. Oamenii fac sprinturi de zeci de ani, desi acum nu mai alergam din motivele de odinioara, ci efectiv pentru a face sport si pentru bucuria miscarii in sine. Desigur, exista exercitii fixe care iti pot accelera ritmul cardiac, dar nu te vor duce nicaieri rapid.
Ce gen de exercitiu este mai benefic decat un sprint rapid? Burpees-urile? Hm… te arunci la podea, faci o flotare, te ridici, sari cat mai sus, dupa care o iei de la capat. Nu par prea functionale… mai ales daca ne gandim ca majoritatea oamenilor vor cadea lati dupa numai cateva repetari. Sigur ca te vor obosi si te vor face sa arzi cateva calorii, dar nu sunt deloc sustenabile.
Daca principala ta preocupare este viteza, rezuma-te la sprinturi. Un ghepard poate atinge o viteza de 95 de km pe ora in numai trei secunde. Ce este mai impresionant: un ghepard care alearga mai rapid de 100 de km pe ora sau un ghepard care face 30 de burpees-uri? Nu trebuie sa raspunzi neaparat, stim cu totii care va fi raspunsul…
De ce sunt sprinturile unul dintre cele mai bune exercitii?
Sprinturile pot fi executate aproape oriunde exista un teren drept. Ele necesita un efort maxim, insa au nevoie de foarte putin timp pentru a fi duse la bun sfarsit.
Sprinturile imbunatatesc forta si masa musculara slaba in zona trunchiului si a zonei inferioare a corpului. Te poti astepta sa construiesti mai multe mitocondrii si sa arzi mai multe grasimi in timpul altor activitati.
10. Drumetiile (cu cainele)
Drumetiile sunt similare mersului pe jos; diferenta consta in terenul ceva mai solicitant si in distante. Drumetiile se fac in general pe poteci naturale si au multe avantaje pentru cei care isi doresc aventuri in aer liber.
Suntem obisnuiti probabil sa mergem pe jos atunci cand iesim la cumparaturi in cartier sau cand iesim in parcuri in weekend-uri, insa drumetiile in zone de munte sunt mai solicitante si reprezinta o forma de exercitiu foarte placuta. Sunt relativ usor de facut, nu necesita cine stie ce calitati si iti poti lua cu tine cainele cand mergi in zone prietenoase cu animalele de companie.
Beneficiile drumetiilor sunt similare celor pe care le poti obtine in urma altor tipuri de exercitiu fizic. Nu, nu vei obtine abdomenul cu patratele la care visezi, dar multe persoane fac drumetii din alte motive in afara celor care tin de sanatate. O fac pentru a-si alimenta spiritul de aventura, pentru a petrece timp in natura si pentru a-si imbunatati starea de spirit.
Drumetiile te fac pur si simplu fericit. Alaturi de cainele tau, poti face drumetii si sa descoperi astfel o activitate care va uneste.
De ce sunt drumetiile unul dintre cele mai bune exercitii?
Daca ai norocul sa locuiesti undeva langa un parc, o zona naturala, o zona de recreere, un habitat natural sau o rezervatie, totul merge de la sine. Daca nu, va trebui sa gasesti zone publice, in care sa poti iesi in natura si sa pornesti intr-o aventura.
Drumetiile reprezinta un mod excelent de a te destresa, de a-ti antrena simturile de baza, de a-ti imbunatati sanatatea si de a invata despre locurile pe care le vizitezi. O poti face intr-o singura zi cu usurinta, dar nu uita si de prietenul tau patruped. Cainii au nevoie si de sport si le place sa isi lase simturile sa actioneze.
Daca nu locuiesti intr-o zona in care sa poti face sport in aer liber si sa te distrezi astfel, poti lua in calcul o schimbare de decor.
11. Exercitii bonus (pentru functionare): ridica-te in cat de multe moduri poti
Ridicarea de la sol nu ar trebui sa fie printre cele mai solicitante lucruri pe care le faci intr-o zi, insa pentru multi dintre noi este… De ce nu ai face un joc din aceasta miscare, pentru a vedea in cate moduri te poti ridica de pe sol. Este o imbinare intre antrenamentul de rezistenta si gandirea creativa.
Iata cum functioneaza: stai intins pe podea, pune un cronometru la 1 minut si ridica-te in orice mod vrei. Intinde-te din nou pe podea si alege un alt mod de a te ridica. Poti alege orice pozitie de start vrei – intins cu fata in jos, intins cu fata in sus, intins pe o parte, semi-ingenuncheat, plansa joasa, etc.
Exista foarte multe moduri in care te poti ridica de la sol, insa incearca sa nu te gandesti la ele si sa nu ti le stabilesti inainte de a seta cronometrul.
In cate moduri diferite te-ai ridicat in 60 de secunde? Ai invatat ceva interesant din acest exercitiu?
Exercitiul este unul distractiv, functional si cu mult mai impresionant decat acele burpee-uri pe care le tot faci. Fii in forma in aer liber ridicandu-te de pe jos, fie ca parte a incalzirii, fie in incheierea antrenamentului.
12. Circuit bonus distractiv: fii in forma in aer liber cu miscari de animale
O multime de exercitii pe care le executam astazi poarta denumirea animalelor pe care le imita, fiind astfel mai usor de retinut.
Te poti antrena in aer liber facand miscari cu nume de animal?
Desigur! Iata cum functioneaza: alege doua animale (sau exercitii care poarta nume de animale) si executa miscarile pe rand. Majoritatea acestor exercitii sunt dinamice, nu fixe. Ceea ce inseamna ca te vei misca inainte intr-o incercare de a parcurge o distanta de cel putin 15 metri. Exercitiile fixe vor fi executate de cate ori poti, sau timp de 60 de secunde.
Dupa ce inchei primele doua exercitii cu nume de animale, alege doua animale diferite si apoi alte doua. Intregul circuit va necesita intre 3 si 6 minute, in functie de cele 6 animale pe care le vei alege, pentru ca unele vor fi mai usoare, iar altele mai dificile. Daca nu te poti gandi la miscari de animale, iata mai jos o lista (ordonata in functie de gradul de dificultate) cu care poti incepe.
- Pozitia pasare – caine
- Scorpionul
- Pasul gorilei
- Mersul ursului
- Mersul cameleonului
- Saritura maimutei
- Lovituri de magar
- Flotarile delfinului
- Mersul ratei
- Saritura broastei
- Mersul crabului
- Taratul crocodilului
- Mersul dragonului
Aceasta lista contine doar cateva exercitii care poarta nume de animale. Exista probabil mii de alte variante pe care le poti gasi si pe care le poti crea. Majoritatea exercitiilor care poarta nume specifice si care imita miscarea acestor animale sunt perfecte pentru o incalzire dinamica. Cu toate acestea, unele pot fi foarte solicitante, necesitand o doza foarte mare de energie.
Surse: https://www.coachmag.co.uk/bodyweight-workouts/7466/five-outdoor-workout-ideas-for-a-sunny-day
https://placesforpups.com/how-to-get-fit-outside-best-exercises-with-no-gym/