Idei pentru cresteri rapide (I)

Myostatina si dieta

cresteri rapideUn studiu nou a lamurit partial legatura dintre myostatina (o substanta care limiteaza cresterea muschilor) si procentul de grasime corporala. Acesta a implicat 6 oameni obezi care facusera operatia de scurtare a stomacului, operatie considerata ca ultima scapare pentru oamenii care au un procent foarte mare si periculos de grasime. Dupa operatie, subiectii au pierdut in medie 38,9 % din greutatea initiala. Cercetatorii au masurat nivelul de myostatina de dinainte si de dupa pierderea in greutate si au gasit o scadere semnificativa dupa pierderea in greutate. Ei au sugerat ca scaderea nivelului myostatinei a fost unul din raspunsurile corpului de a nu pierde masa musculara, in conditii de regim extrem.

Chiar daca culturistii nu recurg la astfel de operatii, studiul are doua implicatii pentru ei. Cand pierzi grasimi in urma unei diete, nivelul de myostatina scade, pastrandu-ti masa musculara. De aceea, pe timpul regimului e bine sa faci antrenamente la un nivel de intensitate aproape de cel cand nu erai la regim. Cealalta implicatie se refera la faptul ca, prea multa grasime acumulata, in perioada de masa, duce la cresterea nivelului de myostatina, ceea ce face ca progresele in masa musculara sa fie dificile, chiar inexistente.

Concluzie: reducerea nivelului de myostatina din timpul unei diete, de exemplu inainte de un concurs la care participi, poate fi motivul unui puternic efect anabolic dupa concurs, cand incepi sa cresti foarte mult caloriile. Nivelul myostatinei nu creste brusc si de aceea, perioada de dupa concurs poate fi una de cresteri musculare majore. Faceti-va o strategie de-a lungul anului, cu 6-8 saptamani de dieta, urmata de o perioada de 6-8 saptamani in care sa cresteti mult numarul caloriilor. Asadar, chiar daca nu aveti de gand sa participati la concursuri, e bine sa faceti 2-3 „forme” pe an.

Cofeina si intensitatea

Conform unor studii, cofeina face ca antrenamentele sa fie mai putin dureroase. Cofeina pare sa scada nivelul de durere simtit in muschi datorita efortului, ceea ce inseamna ca poti forta mai mult la antrenamente si stimula mai mult cresterea musculara. Acelasi studiu a aratat ca doze mari de cofeina au dus la alterarea receptorilor durerii. Totusi, nu s-a aflat daca cofeina actioneaza asupra muschiului sau asupra creierului la reducerea senzatiei de durere.

Banda de alergat sau bicicleta stationara

Intr-un studiu, 12 barbati au fost impartiti sa faca ca aerobic banda de alergat si bicicleta stationara. Conform rezultatelor, banda de alergat a produs un nivel mai mare de oxidare a grasimii decat bicicleta stationara, dar intensitatea la care nivelul de oxidare a fost maxim este aproximativ egala pentru ambele. Aerobicul pe banda de alergat a dus la o pierdere mai mare de grasime, deoarece sunt folositi mai multi muschi si deci mai mult efort decat la bicicleta stationara.

Concluzie: alege banda de alergat!

Alexandru Bolborici

dupa Ironman

6 Comments

  • Asai,luand steroizi da dovada ca uni care le iau as slabi,lasi,pretentiosi.
    De ce va zic slabi pentru ca va dopati cu steroizi aia si antr-o luna te faci ma repede decat ala care face pe cale naturala adik fara porcarii deastea an + ramai cu masa care ai ai daca faci pe cale naturala 😛
    De ce lasi pentru ca daca ati observat cei care trag din greu sa faca sala pe cale naturala se chinuie mult sa asi lucreze muschi si sa aibe o forma fizica acceptabila.
    De ce pretentiosi pentru ca nu vei reusi sa faci o masa nici mare mare nici normala normala,adika nici cum pentru ca daca ai de exemplu 45 an bratz si ai luat steroizi si nu mai bagi o sa scada la 35/36 nr an bratz ca astia as steroizi + ati distrugi ficatu si toate organele interne 😛 bafta culturistilor

    • sal trage fara steroizi sau altceva ca nu sunt bune te unfla si si daca nu le mia iie se lasa pielea trage cu puterea si energia ta si in2 ani o sa vezi rezultatele dar nu uita sa faci multa definire casa nu cresti in greutate k mult noroc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate