Cancerul si alimentatia: importanta leguminoaselor si a cerealelor
Grau, orz, ovaz, mei, secara, linte, fasole, soia, seminte de in si susan – “E timpul sa redescoprim cerealele si leguminoasele!”, ne indeamna studiul EPIC.
“Bogate in fibre, acestea participa la prevenirea cancerului de colon. In sensul acesta, ar fi bine ca painea de zi cu zi sa fie inlocuita de 6 portii de grau incoltit, consumat pe durata intregii zile.”
Unele leguminoase (in special soia) prezinta un mare atu: continutul considerabil de fitoestrogeni. Femeile asiatice, care consuma multe leguminoase inca din copilarie, prezinta un risc mult mai mic de cancer de san. Ipoteza avansata: acesti microconstituenti sunt capabili sa blocheze efectul estrogenului asupra celulelor mamare. In schimb, o posibila cauza a aparitiei cancerului de san poate fi excesul de kilograme acumulat dupa menopauza.
In concluzie, adaugati linte in toate salatele si consumati cu incredere soia si cereale integrale. Astfel, va veti proteja intestinul si veti controla greutatea mai usor.
Cancerul si alimentatia: importanta unei alimenatii variate
Decat sa consumi un anumit aliment in exces, mai bine consumi cate putin din toate… si reduci consumul de alcool. De fapt, ideea generala care s-a desprins la Congresul de la Paris a fost aceea ca nu exista alimente care ne garanteaza o protectie impotriva cancerului, cat un model alimentar preventiv, inspirat din dieta mediteraneana, si anume: legume stropite din belsug cu ulei de masline.
O alta recomandare importanta se refera la alimentele proaspete si crude, netrecute prin foc. Favorizati, deci, salatele de legume, condimentate cu ierburi aromate si fructele de toate culorile si aromele! De asemenea, tineti minte ca activitatea fizica reduce riscul de aparitia a cancerului de san.
O a doua surpriza a Congresului de la Paris a fost confirmarea importantei deosebite pe care sportul o are in stoparea diverselor tipuri de cancer. De aceea, nu ar trebui sa lasam nicio zi sa treaca fara o plimbare prin aer liber si fara cateva minute de exercitii sau de alergat. Miscarea reduce incidenta cancerului in proportie de 40%, in special a a celui de colon, de san, de prostata, de uter sau de plamani. Diminuarea riscului de cancer este valabila si pentru persoanele care nu se lupta cu kilogramele in plus, dar care fac totusi miscare regulat.
Un studiu american a demonstrat ca densitatea sanului la mamografie se modifica radical dupa o ora de exercitii fizice… si la fel, intreaga structura corporala.
Rodica Demian
Pentru prima parte a articolului click aici.