Antrenamente de culturism – atunci si acum
Generatia nascuta in anii ’70 – ’80 a cunoscut ce inseamna antrenamente de culturism in perioada comunista, in sali neincalzite, cu fiare sudate si ruginite, fara o alimentatie corespunzatoare si, evident, fara suplimente.
Iata ca am ajuns la maturitate si am trecut cu totii de 30, 35 sau 40 ani, continuand sa ne antrenam cu greutati si straduindu-ne sa ne pastram in forma cat mai buna. Avem responsabilitati, serviciu, familie, si ne este mai dificil sa acordam prioritate efortului fizic, la fel ca in adolescenta.
Cu toate acestea, alocam timp si energie pentru sala de 2-3 ori pe saptamana. Ne simtim in continuare foarte bine dupa terminarea antrenamentului, ne place senzatia de forta si de tonus in timpul efortului la aparate.
Totusi, trebuie sa avem in vedere schimbarile aparute odata cu trecerea timpului, schimbari de care daca nu tinem cont, ne pot afecta sanatatea, dar care manageriate corect pot fi folosite in favoarea noastra.
Antrenamente de culturism: sfaturi esentiale pentru sanatate!
In ceea ce priveste strict programul de antrenament, datorita maturizarii sistemului osteo-muscular, pana si ectomorfii vor ajunge sa obtina kilogramele dorite, iar segmentele musculare devin mai groase.
Masa musculara creste mai rapid intre 30 si 40 de ani datorita schimbarilor metabolice. In aceste conditii, trebuie sa stii ca nu mai sunt necesare acele antrenamente de culturism cu greutati foarte mari, ci o dozare inteligenta a efortului, care sa mentina masa musculara, dar sa asigure un necesar caloric mai scazut pentru a nu se depune tesut adipos.
Efectuarea exercitiilor trebuie sa tina cont de protejarea articulatiilor, numarul de repetari sa fie mediu, la fel si greutatile de pe bara. Scopul nostru acum este sa mentinem corpul intr-o forma buna si sa nu luam in greutate, asadar eforturile maximale nu se mai justifica.
In cadrul acestor antrenamente de culturism, exercitiile trebuie efectuate cat mai corect, fara trisare si fara smucituri ale incarcaturii pentru a nu periclita articulatiile care, evident, nu mai au elasticitatea de la 16 ani…
Daca la 18 – 25 ani aerobicul era un moft sau strict in arsenalul culturistilor de competitie, acum efortul aerob trebuie sa fie prezent alaturi de cel anaerob in cadrul antrenamentelor de culturism pentru a mentine functia cardio-respiratorie la un nivel optim, dar si pentru a elimina riscul depunerii colesterolului pe vasele sangvine, adica risc de infarct, hipertensiune, boli care, din pacate, afecteaza peste 60% dintre adultii Romaniei.
Antrenamente de culturism, pentru cei supraponderali
In cazul indivizilor supraponderali, efortul aerob trebuie sa tina cont de articulatii, sa nu incerce o alergare care sa puna un stres periculos pe genunchi sau pe glezne. Mai bine un mers accelerat, bicicleta normala sau eliptica.
Oferind o importanta crescuta articulatiilor, ne asiguram ca nu vom avea probleme in continuitatea atrenamentelor, ca nu vor aparea, intre timp, artroze, afectiuni ale coloanei vertebrale, ale genunchilor sau ale umerilor. Aparitia acestor probleme odata cu inaintarea in varsta altereaza calitatea vietii, motiv pentru care trebuie sa ne ocupam din timp de prevenirea unor astfel de afectiuni.
Despre ce inseamna o dieta sanatoasa, hidratarea optima si ce suplimente sunt recomandate pentru iubitorii culturismului trecuti de 30 ani, in articolul de maine.
Prof. Cristian Neagu
Bun!
Aurea mediocritas!
Nu toata lumea vrea sa aiba brate de 55 cm sau sa concureze, nu mai spun de doape…
Intelepciunea maturitatii si a experientei, bravo Cristi!
Buna seara.
Mi se pare interesant articolul, mai ales avand varsta de 33 ani, 1.87 si putine kg..70 fiind…ectomorf.
Totusi pacat ca nu ati continuat articolu’ dupa cum urma..va citez „in articolul de maine”.
D-le profesor Cristian, am rugamintea la d-stra sa va continuati articolul….as fi foarte interesat.
Poate prin noul articol despre alimentatie , antrenament si suplimente reusesc si eu sa pun ceva kg peste.
Cu stima…Claus!
Salut, Claus! Continuarea articolului o gasesti aici https://www.topculturism.ro/dieta-pentru-culturisti/
Va multumesc.