Antrenament de culturism: tineti directia catre nord!

antrenament de culturism

Antrenament de culturism – o garantie pentru succes?

E incredibil cat de multi incepatori cred, dupa numai o saptamana de antrenament de culturism, ca vor ajunge in doi ani campioni la profesionisti.

Ar fi “misto” ca intr-o buna zi sa te decizi ca doresti sa arati ca Ronnie Coleman, Arnold sau Frank Zane si, hocus-pocus, dupa 3-4 luni de antrenament, sa-ti indeplinesti visul.

Din pacate, dureaza ani ca sa construiesti o masa musculara impresionanta si o forta deosebita!

Sigur ca poti face progrese uimitare in perioade extrem de scurte, dar nu la infinit. Pentru a deveni campion trebuie sa urmezi un antrenament de culturism timp indelungat…

Un antrenament de culturism eficient depinde de intensitate?

Am primit deseori scrisori de la tineri care spuneau ca au crescut 10cm la brat in primul an si intrebau in cat timp cred eu ca vor ajunge la profesionisti. Din pacate, nu exista niciun fel de “contract” in care sa se precizeze ca, daca “pontezi” 4-6 antrenamente pe saptamana timp de  x ani, vei obtine un fizic de campion national si apoi de profesionist.

E adevarat ca in culturism exista o relatie stransa intre calitatea si cantitatea efortului depus (antrenament, regim alimentar, suplimente) si cantitatea si calitatea rezultatelor.

Crucial pentru succesul tau este sa faci astazi mai mult decat ai facut ieri si maine decat ai facut azi, principiul pe care il gasesti in cartile de specialitate sub denumirea de “principiul cresterii progresive a dificultatii antrenamentului”.

Inarmati cu informatia ca directia dificultatii antrenamentului trebuie sa fie “catre nord”, unii vor fi dezamagiti ca nu vor reusi intotdeauna sa tina aceasta directie. Dar n-ar trebui sa fie.

Antrenament de culturism – un pas inapoi, unul inainte

Nimeni nu poate merge din greu in mai greu fara intrerupere. Uneori e bine sa mergi in lateral sau chiar inapoi pentru un timp, doar pentru a  putea merge iar inainte. Cu alte cuvinte, sa schimbi directia, asa cum facea Arnold cand trecea de la perioada de lucru cu greutati foarte mari la o perioada in care introducea exercitii de izolare, micsora greutatile, marea numarul de serii, scurta pauzele dintre ele si marea frecventa antrenamentelor.

Pe de alta parte, poti face un pas mare inapoi cum facea Dorian Yates, care crestea treptat greutatile pe masura ce se apropia concursul, iar dupa facea o pauza si relua pregatirea pentru urmatorul Mr. Olympia de la greutati mult mai mici, urmand sa le mareasca iar, dar cu intentia de a depasi marimea celor din anul anterior.

Totusi, un lucru nu trebuie sa se schimbe indiferent daca faci repetari putine cu greutati mari sau mai multe repetari cu greutati mici sau medii, si anume sa fii multumit de tine pentru ca, in sinea ta, stii ca te-ai antrenat cat de tare ai putut si stii ca asta e calea spre succes, ca pentru a-ti atinge obiectivul trebuie sa faci antrenamente bune, frucuoase, luna de luna, ani de zile, dar si ca un antrenament bun inseamna sa “storci” si ultimul gram de energie din muschi.

Daca nu crezi in cele enumerate mai sus, nu vei reusi sa fii decat un culturist artificial, cu un fizic mediocru, care probabil se uita cu invidie la campionii de pe scena si nu poate pricepe de ce ei arata asa, iar el nu…

Florin Uceanu

18 titluri de campion national

5 Comments

  • Am un an de cand m am apucat de sala ,am crescut destul intr un an , mai exact 16 kg tinand cont ca sunt ectomorf si am progresat fara suplimente doar cu o alimentatie corecta si odihna, multi prieteni imi spun ca sunt obsedat , eu le spun ca nu e obsesie ci daruinta ,le tot spun ne vedem peste cativa ani , si totusi lor trebuie sa le multumesc pt ca ma ambitionez mai tare din cauza unora ca ei si sunt tot mai multumit de mine

  • nu mai inteleg nimic..la o rubrica scrie ca trebuie sa nu fortam prea tare ca sa nu ne supraantrenam la alta scrie sa stoarcem si ultimul gram de energie din muschi:|

    • Este perfect normal sa te confuzezi:P… ideea este ca se refera la faptul ca in primul rand trebuie sa iti cunosti corpul si semnalele de alarma pe care acesta le trage… si in functie de aceste semnale sa storci si ultimul gram de energie din muschi. Daca esti atent in timp iti vei da seama cand poti sa fortezi, sa antrenezi pana la epuizare un muschi, cum sa faci acest lucru si foarte important, cand sa te opresti. Sper ca sfatul meu este de folos… aceasta este doar parerea mea. O zi placuta!

    • Articolele astea sunt pur si simplu pentru informare. Tu trebuie sa te adaptezi dupa corpul tau. Iei informatii de peste tot si vezi ce ti se potriveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate