Ce inseamna o accidentare, dincolo de urmarile la nivel fizic
Se intampla uneori in viata sa apara momente in care destinul pare a ne face o gluma proasta – iar in viata unui sportiv, unul dintre aceste momente este atunci cand survine o accidentare. Si, asa cum spune o vorba din popor, o nenorocire nu vine niciodata singura.
Frecvent, accidentarile sportivilor sunt insotite de o intreaga gama de emotii negative, cum ar fi furia, negarea sau chiar depresia. Pentru o persoana sanatoasa in prealabil si intr-o forma fizica foarte bune, o accidentare are un impact psihologic mult mai mare decat pentru cineva cu o sanatate precara.
Persoana respectiva traieste cu sentimentul ca i se face o nedreptate. Este foarte important ca, in aceasta perioada, sportivul traumatizat sa beneficieze de sustinere permanente, sa scape de gandurile negative si sa caute sa adopte o abordare pozitiva pentru a face fata mai usor situatiei. S-a dovedit faptul ca un sportiv cu o gandire optimista, flexibila, puternica si cu o capacitate sporita de concentrare reuseste sa depaseasca mult mai usor acest moment neplacut.
Strategii pentru a trece mai usor peste o accidentare
O prima strategie pentru a depasi o accidentare cu moralul ridicat, care da roade, este acceptarea situatiei si, mai mult decat atat, implicarea active in rezolvarea acesteia. Sportivul trebuie incurajat sa invete cat poate de mult despre cauza, tratamentul si prevenirea respectivei probleme pe viitor. Lipsa de informatii este prima cauza a anxietatii. Este de preferat ca sportivul sa discute cu medicul si cu antrenorul si sa le adreseze urmatoarele intrebari:
- Care este diagnosticul exact si ce inseamna acesta?
- Cat dureaza recuperarea?
- Care este scopul tratamentului primit?
- La ce trebuie sa ma astept pe durata recuperarii?
- Ce fel de antrenament alternative as putea sa fac?
- Care sunt semnele unei posibile agravari a situatiei?
Intelegand pe deplin problema, sportivul va sti la ce sa se astepte in prima faza a perioadei de recupeare, se va teme mai putin si va avea sentimentul ca poate controla situatia, ceea ce ii va creste increderea in sine si ii va ameliora starea psihica.
De asemenea, este important ca sportivul sa isi accepte starea si sa fie constient ca responsabilitatea in procesul de recuperare ii apartine lui, in cea mai mare parte. Cautarea de factori externi vinovati de conditia sa nu face decat sa accentueze sentimentele de frustrare si furie.
Secretul recuperarii si vindecarii rapide dupa o accidentare este implicarea totala in tratament, ceea ce inseamna ca sportivul trebuie sa aiba incredere deplina in medic si in antrenor si sa le asculte indicatiile. Uneori, este nevoie chiar si de psihoterapie, insa chiar sportivul poate fi propriul sau psiholog concentrandu-se asupra eliminarii gandurilor negative si mentinerii unei dispozitii optimiste.
Daca suferi o accidentare, nu te izola!
Dupa un traumatism important, unii sportivi tind sa se izoleze de colegi sau prieteni. Este deosebit de important ca acest lucru sa nu se petreaca, intrucat toti cei apropiati il pot ajuta cu sfaturi, incurajari si pot actiona ca adevarate scuturi impotriva furiei si frustrarii accumulate. In cele mai multe situatii, doar gandul ca nu este izolat si ca nu trebuie sa infrunte de unul singur perioada de recuperare poate fi de real ajutor sportivului.
Sportivii pot continua sa isi faca planuri si sa stabileasca obiective chiar si in perioada de recuperare. Principalul scop trebuie sa fie vindecarea, nu performanta, dar si acest aspect poate tine sportivul motivat. Observarea micile ameliorari care vor aparea pe parcurs si care conduc catre vindecare poate creste increderea in sine.
Cu ajutorul medicului, sportivul isi poate stabili obiective realiste pentru fiecare etapa de recuperare, evitand tentatia de a grabi lucrurile. Este important sa-si cunoasca limitele fizice si sa nu se forteze.
In functie de tipul si de gravitatea accidentarii, se poate stabili, cu ajutorul medicului si al antrenorului, daca exista posibilitatea efectuarii unor antrenamente cardio sau de forta care sa nu pericliteze sanatatea si recuperarea.
Prin cunoastere, sustinere si rabdare, aceste perioade neplacute pot fi depasite mai usor, fara a fi transformate intr-o tragedie. Este important sa va stabiliti obiective realiste si sa aveti o gandire optimista daca veti suferi vreodata o accidentare, mai mult sau mai putin grava.
Concentrati-va asupra recuperarii si alungati gandurile negre!
Dr. Serban Damian