Consumul de sare – necesar, dar cu o limita
Atunci cand auzim de consumul de sare recomandat intr-o dieta, deja facem un pas inapoi… si pe buna dreptate: acesta depaseste, de obicei, cu mult cantitatea recomandata zilnic, adica maximum 6g pentru un adult, echivalentul unei lingurite de sare.
Iar ceea ce este cu adevarat ingrijorator este faptul ca aproximativ 80% din consumul de sare zilnic provine din alimente procesate, cum ar fi produsele de patiserie (in special painea!), mezelurile si branzeturile, sau chiar cerealele de la micul dejun. Asadar, sarea furnizata organismului nu se rezuma la ce adaugam noi in mancare, cele mai multe dintre alimentele consumate zi de zi continand cantitati foarte mari de sare, ce ne afecteaza atata sanatatea, cat si performanta sportiva.
Si totusi, sarea este necesara organismului pentru indeplinirea multor functii, motiv pentru care, daca nu ne este recomandat de medic, nu ar trebui sa o evitam cu desavarsire. Nu ca am putea, cat timp consumam alimente din comert…
Iata de ce.
Consumul de sare – puncte tari si puncte slabe
Sodiu pe care il regasim in sare este esential pentru buna functionare a organismului, contribuind la indeplinirea unor functii, cum ar fi: mentinerea echilibrului fluidelor din organism si a temperaturii corpului, buna functionare a nervilor si a muschilor nostri, joaca un rol important in mentinerea pH-ului sangelui, in reglarea tensiunii arteriale, a colesterolului si a nivelului de trigliceride.
Pentru atleti, in special, sarea este importanta in vederea mentinerii unei tensiunii si a unui nivel de hidratare optime, in special inainte de o competitie.
Insa, din cauza procesarii alimentelor si adaugarii cantitatilor mari de sare pentru a accentua gustul acestora, zi de zi furnizam organsimului nostru mai multa sare decat are nevoie sau poate procesa. Rezultatul: cresterea tenisunii arteriale, suprasolicitatea inimii care este nevoita sa pompeze mai mult sange in organism, periclitarea sanatatii arterelor si, automat, cresterea riscului de boli cardiovasculare.
Multi specialisti pun in legatura consumul de sare peste limitele recomandate si cu cresterea riscului de osteoporoza si sansele slabe de reusita ale tratamentului, explicatia fiind aceea ca sodiul intra in contradictie cu calciul, iar organismul nostru elimina, prin urina, o cantitate mare de calciu, aproape dubla fata de cea pierduta de o persoana cu o dieta sanatoasa. Consumul excesiv de sare este considerat a fi si una dintre cauzele cancerului de stomac sau a bolilor de rinichi.
Ce putem face pentru a diminua consumul de sare?
In primul rand, o dieta bogata in fructe si legume este, automat si o dieta cu un continut mai mic de sodiu, ceea ce contribuie semnificativ la reglarea tensiunii arteriale si prevenirea bolilor cardiovasculare.
In al doilea rand, de fiecare data cand alegem un produs de pe raftul supermarketului, trebuie sa citim informatiile nutritionale, nu doar pentru a vedea numarul de calorii (singurul aspect important pentru multe persoane…), ci pentru a cunoaste continutul de zahar si de sare. Atentie: de cele mai multe ori, continutul de sare specificat este per 100g, deci nu pentru intreg produsul!
Apoi, este recomandat sa consumi cat mai putine produse procesate, cu un continut mare de conservanti. Cu alte cuvinte, evita sosurile, conservele, mezelurile, produsele de patiserie, cuburile de condimente pentru supe si vegeta, branzeturile foarte sarate, snacksurile etc. si inlocuieste sarea pe care o adaugi in mancare cu piper, marar sau alte condimente sanatoase.
Tu cata atentie acorzi consumului de sare?
Buna,
Un trainer la sala de sport mi-a spus sa mananc numai ” sare de Himalaya” ! Este cea mai buna pentru organismul uman si de ce ?
Multumesc,
Dana
Buna, Dana. Din pacate, nu cunosc acest produs.