Mancarea organica, pro sau contra?

mancare-organicaSa recunoastem, o dieta sanatoasa ne costa mai mult decat una nesanatoasa. Asa se explica de ce sunt atatia oameni saraci supraponderali. Asta deoarece nu isi permit sa cumpere carne, peste, fructe si legume proapete, care sunt necesare pentru o dieta sanatoasa. Spaghetele, macaroanele cu branza si sosurile de orice tip sunt bogate in calorii, dar sarace in nutrienti,  asa ca, daca le consumi, nu vei reusi decat sa te ingrasi, nu sa dezvolti masa musculara pe care ai visat-o.

Cand am fost culturist profesionist, ma simteam vinovat ori de cate ori consumam mancare bogata in nutrienti, cum ar fi pui, curcan, peste, fructe si legume proaspete pentru unicul motiv de a dobandi masa musculara cat mai mare. Eu cheltuiam o gramada de bani pentru a deveni culturist, in timp ce atatia oameni sufereau de foame in lume.

Asa cum probabil orice culturist stie, este foarte scump sa castigi masa musculara solida si de parca mancarea bogata in nutrienti nu ar fi fost indeajuns de scumpa, acum ni se spune ca trebuie sa consumam mancare organica. Asta inseamna ca o dieta sanatoasa te costa si mai mult. In ciuda acestui fapt, mancarea organica devine din ce in ce mai apreciata si consumata.

Este mancarea organica mai sanatoasa?

Supermarketurile fac profituri imense din vazarea produselor organice, desi acestea nu sunt mai bogate in nutrienti decat produsele proaspete pe care le gasim in mod normal pe piata. Oamenii sunt bombardati cu reclame pentru mancarea organica, in reviste, la televizor, pe internet etc. Dar sunt ele cu adevarat mai bune?

Cantitatea de nutrienti din plante este determinata de felul in care acestea se dezvolta. Continutul de minerale poate fi afectat de calitatea solului, dar asta nu are nicio importanta pentru dieta. Daca nutrientii esentiali lipsesc din sol, planta pur si simplu se va opri din crestere. Dar daca planta s-a dezvoltat, inseamna ca a avut suficienti nutrienti de dezvoltare. Experimente realizate pe parcursul mai multor ani au demonstrat ca nu exista nicio diferenta intre nutrientii pe care ii gasim in mancarea organica si cei pe care ii gasim in cea provenita din plante crescute in conditii agricole normale.

Este mancarea organica mai sigura?

Beneficiile superioare pe care se presupune ca le-ar avea mancarea organica nu se bazeaza pe niciun argument solid. Un raport al Departamentului de Agricultura arata ca produsele obisnuite au intr-adevar un nivel al pesticidelor de 8 ori mai mare decat al celor organice, dar cantitatea este una neglijabila (intre 1 si 5 procente, raportat la standardele guvernamentale).

In plus, fermierii „organici” folosesc  fertilizatori organici proveniti de la vaci sau porci, asadar exista un mare risc privind contaminarea bacteriala. Gainile „libere” prezinta un risc mai mare de contaminare decat cele tinute la ferma deoarece consuma excrementele pasarilor zburatoare.

Mai multe vitamine in mancarea organica?

Un studiu al Consiliului American al Sanatatii a demonstrat ca intre produsele organice si cele obisnuite nu exista o diferenta prea mare in ceea ce priveste continutul de vitamine. Exceptie face aportul de vitamina C din produsele organice, mai mare decat la cele obisnuite, dar diferenta este foarte mica.

Probabil va ganditi ca mancarea organica este 100% organica? Ei bine, nu. Regulile permit folosirea de hrana din surse non-organice pentru ca anumiti nutrienti, cum ar fi mineralele, nu se gasesc intotdeuna in mod natural. Nu sunt permise stimulentele de crestere, dar este permisa tratarea animalelor cu antibiotice si chiar mutatiile genetice.

Concluzia? Principala idee este ca „organic” nu inseamna intocmai ceea ce oamenii isi imagineaza. Nu inseamna ca nu exista nicio urma de pesticide si antibiotice, nicio urma de iratiatie sau modificari genetice.

Voi ce parere aveti despre mancarea organica? Sunteti pro sau contra?

dupa bodybuilding.com

 

 

 

 

2 Comments

  • In primul rand mi-e sila se scuza asta:”’sunt sarac si nu am bani sa-mi cumpar mancare de calitate sau sa-mi platesc un abonament la sala.Cati ”saraci”nu-si lasa un sfert din venit la bar,un sfert il ard pe tigari si le mai ramane totusi de o bere si o punga de chips-uri?Carnea de pui e mult mai ieftina decat de porc,de exemplu,dar daca 50% din greutatea ta corporala e grasime ti se pare seaca…
    La subiect,nimic comestibil pe planeta asta nu mai e natural.Aerul,apa,solul,toate sunt contaminate,asa ca trend-ul asta cu hrana organica e doar o smecherie de marketing…

    • Corect spus,wolfman! In alta ordine de idei,zicala ”sunt prea sarac ca sa mananc prost” ar trebui sa fie motto-ul multor romani! Degeaba dai 10 lei pe 1 kg de salam sau alte mezeluri,in care se afla maxim 2-300 grame carne si restul oase,proteina din soia si ce mai pun ei! De banii aia,mananci carne de calitate,iesi mai ieftin,mai satul si e mult mai sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate