In viziunea multora, femeile care se antreneaza cu greutati sunt cu siguranta…culturiste. Asa se contureaza imaginea unei femei musculoase, iar de aici pornesc o serie de discutii contradictorii privind fizicul unei femei. Eu nu o sa va vorbesc despre femeile care practica bodybuilding, ci despre femeile obisnuite care aleg sa se antreneze cu greutati.
Mituri despre femei puternice – doar un pas inapoi!
Exista o idee preconceputa, pe care o impartasesc atat femeile, cat si barbatii, referitoare la dezvoltarea excesiva a musculaturii in cazul antrenamentelor cu greutati. Cei care promoveaza asfel de idei probabil nu au vazut o campioana de culturism antrenanadu-se. Si cu ce greutati lucreaza. Un antrenament cu greutati medii, care sa nu permita efectuarea a mai mult de 15-20 de repetari nu induce decat o hipetrofie moderata, care nu are cum sa „deformeze corpul”.
Si ca sa spunem adevarul, o femeie nici nu prea are cum, din punct de vedere genetic, sa devina la fel de „musculoasa” ca un barbat. Asta deoarece are de 10-30 de ori mai putin testosteron, substanta absolut necesara dezvoltarii musculaturii la barbati.
Beneficiile antrenamentelor de forta la femei
1. Veti fi femei puternice
Da, printre primele beneficii pe care le au antrenamentele de forta este ca veti deveni femei puternice, mai rezistente la accidentari. Studiile arata ca exercitiile moderate au capacitatea de a creste forta cu 30-50%.
2. Veti slabi prin reducerea grasimii
O femeie obisnuita, care se antreneaza de 2-3 ori pe saptamana, timp de 2 luni, va acumula pana la 1 kg de masa musculara si va elimina 2 kg de grasime. Siti probabil ca masa musculara si metabolismul sunt principalele ingrediente pentru eliminarea tesutului adipos. Corpul vostru o sa fie mai activ chiar si atunci cand sunteti in stare de repaus. Pentru fiecare kilogram de muschi, vei arde cu 70-100 kcal mai mult, zilnic.
3. Este redus riscul aparitiei osteoporozei
Sase luni de antrenament cresc densitatea minerala la nivelul coloanei vertebrale cu pana la 13%. Iar daca antrenamentele sunt insotite si de o dieta echilibrata, care contine mult calciu, atunci considerati problema osteoporozei rezolvata.
4. Cresterea rezistentei tesutului conjunctiv si a stabilitatii articulare
Nu numai femei puternice, dar si femei sanatoase, dupa cum vedeti. Antrenamentele de forta te pregatesc pentru a face fata traumatismelor si te feresc de accidentari. Durerile lombare, de exemplu, pot fi combatute, sau cel putin ameliorate, prin exercitii fizice.
5. O inima mai puternica
Exercitiile cu greutati au aceasta capacitate de a reduce nivelul de LDL (colesterol rau) si creste nivelul de HDL (colesterol bun ) si de a scadea tensiunea arteriala. Riscul de a avea diabet zaharat este mai mic deoarece glucoza este mai bine utilizata la nivelul tesuturilor-tinta.
De asemenea, exercitiile cu greutati reduc depresia. Numai antrenamandu-va din greu, veti putea fi femei puternice atat la exterior, cat si la interior 🙂
Dr. Serban Damian