O sa va vorbesc astazi despre cateva mituri despre masa musculara, despre care am aflat prin intermediul mediului online, in diferite reviste de specialitate sau la sala de sport. Fac asta pentru ca am convingerea ca tinerii care se apuca de culturism trebuie ghidati in directia corecta pentru a-si alege programe adecvate. Pierderea de timp si de energie descurajeaza oamenii sa-si continue visurile in ceea ce priveste fizicul si sa-si atinga obiectivele legate de sanatate si incerc sa fac tot ce pot ca sa previn asta. Asadar, iata care sunt miturile despre masa musculara pe care le-am descoperit:
Mituri despre masa musculara: impinsul cu bara din culcat si genuflexiunile cu bara
Mitul1: Impinsul cu bara din culcat poate afecta pectoralii
Aceasta este unul dintre motivele pe care le invoca multi culturisti aspiranti si atleti impotriva folosirii acestui exercitiu pentru piept. Sunt complimentat zilnic pentru aspectul pectoralilor mei si pot sa va spun ca asta se datoreaza in mare parte orelor in care am facut impins cu bara din culcat.
Nu este vorba despre aparat in sine, nu el cauzeaza acele rupturi sau rani, ci mai dergaba folosirea lui gresita. Din nefericire, acest tip de exercitiu a devenit foarte popular in ceea ce priveste testarea fortei, ceea ce i-a determinat pe multi sa se concentreze foarte mult pe cantitatea de greutati pe care o ridica, in detrimentul tehnicii de lucru.
Daca tratezi acest exercitiu „cu respect”, atunci trebuie sa misti bara usor spre piept, fara sa creezi balans, si sa faci in jur de 8-12 repetari. Nu uita sa te incalzesti in mod corespunzator si sa pozitionezi trunchiul in pozitia corecta, sa tii pieptul ridicat formand un arc in partea inferioara a spatelui si sa tii picioarele pe podea. Asa vei aduce mai putine prejudicii pieptului.
Mitul 2: Nu poti sa lucrezi bine picioarele fara genuflexiunile cu bara.
Fara indoiala, genuflexiunile cu bara sunt un exercitiu extraordinar pentru dezvoltarea picioarelor. Unele dintre cele mai mari picioare din bodybuilding au fost construite cu ajutorul acestor exercitii. Cei care sunt pro genuflexiuni cu bara se intampla sa fie si cei care sunt construiti pentru un astfel de exercitiu. Miscarile vin fara prea mare efort si tehnica.
Ceilalti insa, gasesc acest exercitiu foarte ciudat si inconfortabil si nu reusesc decat sa incordeze putin muschii fesieri, indiferent de cat de atent au efectuat repetarea. Ca sa va dau exemplul personal, am incercat sa perfectionez tehnica de lucru pentru efectuarea genuflexiunilor cu bara timp de 10 ani, am facut seturi de 10 pana la 12, profunde, folosind miscari lente. Credeti ca asa am facut cvadricepsi uriasi? Nu. Au crescut, intr-adevar, dar pot spune ca mereu am crescut disproportional, in timp ce partea de jos a spatelui a crescut cel mai mult.
Abia dupa ce am trecut la aparatul sissy si extensia picioarelor la aparat am reusit sa dezvolt cvadricepsii. Stiti care era secretul? Pe acestea puteam sa le simt, sa ma concentrez mai bine pe dezvoltarea unui anumit muschi. Nu-i lasati pe altii sa va spuna ce e mai bine pentru voi, alegeti ceea ce vi se potriveste.
Consecventa, concentrarea, febra cu care veti face orice tip de exercitiu, asta e cel mai important, nu tipul de genuflexiuni.
dupa Ironman