Cresterea musculara necesita exercitii suficient de intense care pot implica: greutati mai mari, volum mai mare (serii si repetari) sau chiar marirea frecventei antrenamentelor.
Ca in majoritatea situatiilor insa, se intampla sa ajungi la un punct in care rezultatele se reduc substantial. Cand se intampla acest lucru, ai senzatia ca antenamentul pare sa genereze mai multa pierdere decat castig de masa musculara. Si cum continui sa te antrenezi, e posibil chiar sa distrugi muschii. Aceasta distrugere se numeste rhabdomolysis.
Pericolul nu sta doar in distrugerea musculara, ci si in substantele eliberate in timpul acestui proces, cum ar fi myoglobina, un pigmnet care contine oxigen. Excesul de myoglobina poate sa blocheze elementele filtrante ale rinichilor, ceea ce poate duce la pierderea definitiva a functiei acestora.
Desi rhabdomolysis –a este rareori asociata doar cu anumite parti ale muschilor, au existat cazuri in care aceasta a fost localizata intr-un singur muschi.
Crestere musculara rapida? Nu va lasati pacaliti!
Ca sa intelegeti mai bine, va ofer un exemplu real. Un culturist in varsta de 30 de ani s-a prezentat la medic avand dureri in triceps ce pareau sa fie din cauza afectiunii rhabdomolysis. Individul s-a plans de dureri musculare severe la ambii tricepsi si la antebrate la o zi dupa un antrenament intens. Pentru ca durerea a trecut dupa o zi, a hotarat sa se antreneze intens 5 zile la rand. In urma celui de-al doilea antrenament, acesta a trebuit sa se prezinte la spital din cauza durerilor musculare (ale tricepsilor). A fost tratat conservativ, i s-a spus sa se odihneasca si in cateva zile simptomele au disparut.
Datoraita masei musculare mari implicate (tricepsii), episodul nu a dus la eliberarea de suficiente reziduuri ale procesului de distrugere musculara pentru a afecta si functiile rinichilor.
De ce s-a intamplat insa asta? Escaladarea dramatica a efortului in timpul antrenarii tricepsilor, adaugarea continua de greutati si inmultirea numarului de repetari intr-un timp extrem de scurt a suprasolicitat muschii. De aici trebuie sa tragem o singura concluzie: adaugarea de greutati trebuie sa se faca in mod gradual, regula aplicandu-se si in cazul intensitatii, pentru a nu forta muschii. Nu va asteptati sa aveti rezultate peste noapte, asa cum gandesc majoritatea. Luati lucrurile usor pentru ca doar asa veti construi ceva stabil.
dupa Ironman
Cred ca sa i-a o pauza sau sa rareasca/scurteze antr.e cel mai greu lucru de facut pt.oricine are ”fierul in sange” dar e singurul lucru eficient cand rezultatele nu mai apar.Totusi chiar daca e contraintuitiv, e logic.Dorian Yates explica cred cel mai bine fenomeul:cand esti incepator si lucrezi genuflexiuni cu 50 kg. supui organismul unui stres destul de mic dupa care se poate recupera rapid.Dupa cativa ani ajungi sa faci genuflexiuni cu 200 kg.si efortul e de 4 ori mai mare dar sistemele de recuperare ale organismului nu au devenit de 4 ori mai eficiente,asa ca e logic sa lasi mai mult timp de recuperare intre antr.In alta ordine de idei,un tanar de 20 de ani cu o alimentatie perfecta si fara prea mult stres in viata va recupera mai repede dacat un babat de 40 de ani,cu un job stresant si familie.