Roland Cziurlock s-a nascut pe 30 noiembrie 1967 in Polonia, dar a concurat pentru Germania, locul in care a ales sa ramana pana azi. A uimit lumea la „Noaptea Campionilor” in 1995, unde s-a clasat pe locul 5 in fata unor nume care pareau cu mult mai rasunatoare decat al lui: Jonny Murat, Eddie Robinson, Darrem Charles, Rich Gaspari, Milos Sarcev si Franco Satarinello. Americanii i-au pus numele „Sherlock” pentru ca numele sau de familie cam asa suna in engleza, iar realitatea nu era insa prea departe, Roland fiind inzestrat nu numai cu o fizic exceptional, dar si cu o inteligenta pe masura.
Desi pe vremea sa era la moda „power bodybuilding-ul”, Roland nu a fost niciodata adeptul greutatilor mari ci, asa cum el insusi afirma, ii placeau mai mult aparatele Hi-Tech: „ Nu-mi prea place fierul brut, sunt omul calitatii si al perfectiunii”. Roland Cziurlock considera ca cel mai important lucru in culturism este concetrarea si nu greutatea pe care o ridici. Si pentru ca era adeptul calitatii, greutatile de antrenament alese au fost intotdeuna medii si au permis executarea a nu mai mult de 12 repetari si nu mai putin de 10.
„Am incercat sa efectuez un numar mai mic de repetari, 6-8/set, folosind greutati mai mari, dar pur si simplu nu simteam muschiul lucrand, asa ca nu am avut de ales si am renuntat”.
Cziurlock nu atingea niciodata epuizarea in fiecare set, asa ca reusea sa mai adauge discuri pe bara, iar aceasta tehnica de antrenament i-a adus castiguri de masa musculara de calitate in mod continuu. In acest mod se ferea si de accidentari.
Perioadele de pauza dintre seturi durau maximum un minut, iar recuperarea era totala, permitandu-i efectuarea la capacitate productiva a urmatorului set. Unul dintre punctele forte ale lui Roland a fost grupa pectorailor despre care Don Ross spunea ca tind catre perfectiune.
Antenamentul pentru piept al lui Roland Cziurlock
Pentru pectorali, Roland folosea 3 sau 4 exercitii diferite. Chiar daca ii placeau foarte mult fluturarile cu gantere, preferea de cele mai multe ori aparatele.
- Impins din culcat la aparatul Smith
Din stand pe o banca inclinata la 45°, efectua miscarea cu o priza medie. Dupa doua seturi de incalzire de circa 20 de repetari/set sarea la greutatea cu care putea executa 12 repetari, cu care efectua 2 seturi.
Fluturari pe o banca orizontala
Aceste exercitiu era efectuat cu coatele usor flexate, folosind un tempo incet atat pe cursa pozitiva a miscarii, cat si pe cursa negativa. In punctul final (sus) al miscarii palmele erau spre in fata, iar cand cobora tragea coatele cat mai sus posibil pentru a intinde muschiul pectoral, incheietura mainii ramanand fixa pe tot parcursul miscarii. Asemeni primului exercitiu, si acesta necesita doua seturi de incalzire a cate 12 repetari.
Impins de la piept efectuat la aparatul Hammer
Aparatul Hammer este un aparat la care acest exercitiu se poate face din sezand. Miscarea are o traietorie orizontala, corpul sta vertical. Era favoritul lui Ronald pentru care incepea la fel, cu 2 seturi de incalzire, cu numai 50% din greutatea potentiala.
Acesta a fost antrenamentul lui Ronald Cziurlock pentru piept, iar printre recordurile obtinute la concursurile de culturism se numra: locul 18 la Mr. Olympia 1994, locul 7 la Arnold Classic 1996, locul 16 la Noaptea Campionilor 2001.