O metoda foarte populara in anii ’70 datorita lui Arthur Jones a fost cea numita „metoda preobosirii musculare” sau „preepuizarea musculara”. Aceasta tehnica implica mai intai efectuarea unui exercitiu de izolare, urmat imediat de un exercitiu de baza pentru aceeasi grupa musculara. Ca sa intelegi mai bine, hai sa luam un exemplu. Sa spunem ca faci fluturari laterale cu gantere, apoi impins deasupra capului, ambele pentru umeri, sau extensii la aparat pentru cvadricepsi, urmate de genuflexiuni cu bara. Arthur Jones insista ca pauza dintre cele doua exercitii sa fie cat mai mica, poate chiar inexistenta.
Ce presupune metoda preobosirii musculare
Ideea este sa obosesti mai intai un muschi cu un exercitiu de izolare si apoi, prin folosirea unui exercitiu de baza, sa continui solicitarea lui pana la epuizare. Asta deoarece, in anumite cazuri, cum ar fi pectoralii, nu ii poti epuiza cu un singur exercitiu de baza, ca impinsul din culcat cu bara, pentru ca tricepsii obosesc primii si esti fortat sa te opresti inainte de a stimula corespunzator pectoralii. Dar, daca obosesti mai intai pectoralii cu un exercitiu care nu oboseste tricepsii, poti incepe impinsul din culcat cu pectoralii obositi si tricepsii „proaspeti”.
Un studiu efectuat pe 17 subiecti, care au facut o serie la presa inclinata imediat dupa ce au facut o serie de 10 extensii la aparat si mai tarziu doar o simpla serie la presa, a aratat ca activitatea cvadricepsului a fost semnificativ mai mica atunci cand s-a efectuat doar exercitiul de baza. Asa cum era de asteptat, subiectii au facut mai putine repetari la presa atunci cand, folosind metoda preobosirii musculare, au facut mai intai extensii. Autorii au sugerat insa ca metoda preobosirii poate fi mult mai eficienta in cazul grupelor mai mici care asista miscarea propriu-zisa. Altfel, exersarea aceleiasi grupe duce la scaderea fortei musculare si a functionalitatii grupei respective.
Asadar, nu folositi metoda preobosirii musculare decat pentru grupele adiacente, nu pentru grupa principala care urmeaza sa fie lucrata 🙂
sunt articole bune pentru o dezvoltare a cunostintelor dar pentru un simplu om care se duce in sala „sa traga de fiare” cum sunt 99% e complet nefolositor….si articolul si tehnica prezentata….mai degraba aratati cum sa faca un ramat cu haltera ca mie imi e frica sa ma uit la ei cand fac ramatu …parca si aud cum o sa le trosneasca spatele