Suntem cu totii constienti de nevoia de schimbare a diferitelor variabile ale antrenamentului pentru a continua sa progresam.
Nu poti sa faci mereu acelasi exercitiu si sa astepti sa cresti. E bine sa schimbi gruparea muschilor si zilele de antrenament pentru a impiedica muschii sa se adapteze si cresterea sa stagneze.
Probabil ca folosesti o varietate de greutati si repetari de-a lungul anului. Aceasta este bine, dar cred ca majoritatea dintre noi uitam o alta variabila importanta care poate fi schimbata regulat: viteza repetarilor sau tempoul.
Viteza repetarilor – pompare vs. contractie lenta
Sunt doua tipuri de baza:
1. Varianta folosita de Mike Mentzer, Arthur Jones sau Ellington Darden, cu un ritm lent, 2 secunde pentru partea pozitiva a miscarii, pauza pentru o contractie puternica a muschiului lucrat pentru o secunda, apoi 3-4 secunde pentru partea negativa a miscarii efectuate sub control
Varianta unui grup mai larg, cei care „pompeaza” muschiul cu repetari ca ale unui piston cu partea pozitiva si negativa a miscarii efectuate destul de rapid, fara pauza in punctul de contractie maxim al miscarii.
Eram obisnuit cu o miscare controlata, dar inaintea unui concurs am facut ultimele cateva antrenamente in stilul „pompare” cu 15-20 de repetari pe serie, intr-un efort de golire a muschilor de glicogen inaintea incarcarii pentru concurs. Obisnuiam sa „stramb din nas” cand vedeam pe cineva care nu lucra lent si nu profita de contractia maxima o secunda, dar s-a intamplat un lucru ciudat, mi-a placut acest antrenament mai mult decat ma asteptam. Era o stimulare noua, proaspata pentru muschii mei si „pomparea” era fantastica. Mi-am dat seama ca m-am lipsit in toti acesti ani de o metoda de stimulare grozava neutilizand, din cand in cand, si aceasta metoda.
De cand utilizez ocazional metoda „pomparii” pentru bicepsii si tricepsii mei ramasi in urma, am obtinut progrese noi. Viceversa, cei care lucreaza de obicei rapid, ar trebui sa foloseasca ocazional si repetarile lente.
dupa Ironman