Daca frecventezi o sala de sport, probabil ai observat si tu ca majoritatea are un program de lucru care incepe de la primele ore ale diminetii si continua pe tot parcursul zilei, pana seara tarziu. Scopul este acela de a lasa celor care frecventeaza sala respectiva posibilitatea de a alege orice ora doresc, in functie de diferiti factori, precum: programul de munca, problemle si atributiile familiale, evenimentele neprevazute, dar si aspecte personale privind confortul fizic si psihic, precum si perioada in care organimsul functioneaza la cei mai buni parametri.
Am fost intrebat care este cel mai bun interval pentru antrenamentele de fitness si mi-am dat seama ca un raspuns clar, cu valoare de principiu, nu poate fi dat si ca, de fapt, multitudinea variabilelor face ca decizia de a ne antrena dimineata, in jurul pranzului sau seara ne apartine in totalitate. Sigur, fiecare dintre ele prezinta avantaje si dezavantaje, iar despre acest lucru pot sa vorbesc, ceea ce voi face in continuare.
Ora ideala de antrenament? Verifica-ti ceasul biologic!
Discutia ar trebui sa inceapa de la ceea ce numim ritmul circadian sau ritmul nictemeral, care este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau coportamentale specifice organisemelor vii, inclusiv plante si aniamale. Ceasul biologic al fiecarei persoane corespunde, in general, ciclului unei zile, iar termenul de circadian inseamna „aproximativ o zi”. Ciclul de veghe si somn este strans legat de temeperatura corpului; cu cat temperatura este mai mare, cu atat suntem mai activi. Pe de alta parte, cu cat aceasta scade, starea de somnolenta isi face simtita prezenta.
Ritmurile corpului se bazeaza pe doua perioade de somn in fiecare zi: una lunga, pe parcursul noptii, si una scurta, la amiaza, cand unii obisnuiesc sa doarma sau cel putin sa se odihneasca, facand o pauza de la activitatile alerte, specifice celorlalte momente ale zilei. In cadrul ritmului circadian, s-a observat ca organismul nostru are puncte forte si puncte slabe, dupa cum urmeaza:
Dimineata nivelul testosteronului si al alertei mentale atinge maximul zilei. Tot acum, memoria functioneaza cel mai bine, iar temperatura corpului este inca scazuta.
In jurul pranzului, organismul capata alte caracteristici, precum o toleranta maxima la durere, dar si niveluri energetice minime. Imediat dupa pranz, se observa o curba ascendenta a temperaturii corporale si adrenalinei, dar si cel mai bun echilibru intre functionarea fizica si cea psihica.
Dupa-amiaza si seara, organismul uman primeste elemente noi de functionare, ca de exemplu coordonare, rezistenta fizica, forta, flexibilitate, temperatura corpului atinge un nivel maxim, iar organele precum plamanii sau ficatul functioneaza in parametri optimi. Tot acum concentrarea mentala incepe sa scapa. Incepand cu ora 21:00, organismul isi reduce dramatic functiile si secretia de melatonina anunta pregatirea pentru somn.
Cum reactioneaza organismul in diferite momente ale zilei?
Bazandu-ne pe elementele de mai sus, putem trage cateva concluzii in legatura cu utilizarea optima a momentelor din timpul zilei pentru efectuarea antrenamentelor. Dimineata este momentul prielnic pentru cresterea musculara deoarece nivelul mare de testosteron favorizeaza sinteza proteinelor, dar si reconstructia fibrelor musculare afectate in timpul efortului. Concetrarea psihica din prima parte a zilei permite o excelenta conexiune intre muschi si mental. Tot dimineata este momentul prielnic pentru pierderea tesutului adipos, de vreme ce rezervele de grasime sunt utilizare la maximum pentru a furniza nivelul optim de energie.
In jurul pranzului este momentul cel mai bun pentru depasirea limitelor, prin folosirea tehnicilor de crestere a intensitatii antrenamentelor, intrucat toleranta la durere este buna si nivelul adrenalinei crescut.
Dupa-amiaza si seara sunt momentele cele mai bune pentru antrenamente performante deoarece organismul are, din pucnt de vedere fizic, toate conditiile necesare.
Chiar daca elementele prezentate pot conduce catre alegerea unui anumit moment al zilei pentru antrenament, consider ca cel mai eficient este cel efectuat atunci cand ne simtim in forma, din punct de vedere fizic si psihic, atunci cand locatia asigura conditii optime pentru antrenament, iar posibilitatea de a fi intrerupt sau deranjat este minima. Si inca ceva: daca ai posibilitatea sa alternezi perioadele de antrenament efectuat dimineata cu cele de la pranz sau seara, nu ezita sa o faci! Dupa un timp, organismul se adapteaza la orice program, exercitii, dieta sau suplimente si intri intr-o stare de plafonare. Pentru a depasi aceste momente, este bine sa surprinzi organismul cu schimbari care ulterior aduc progrese la nivel fizic si motivatie mentala.