TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

5 accidentari susceptibile de a fi diagnosticate incorect

accidentari

Accidentari – intre aparenta si realitate

Sportivii, indiferent de ce ramura a sportului ar fi vorba, sunt obisnuiti sa indure din cand in cand dureri localizate in diferite pari ale corpului, insa problemele apar atunci cand un discomfort aparent minor poate ascunde accidentari serioasa. Exista cateva probleme de natura medicala care pot fi usor trecute cu vederea sau gresit diagnosticate.

Iata cateva dintre cele mai frecvent intalnite accidentari:

Accidentari periculoase, in special daca sunt diagnosticate gresit

1. Loviturile la cap.

Un traumatism la nivelul capului poate sa se soldeze cu consecinte uneori foarte grave, unele manifestandu-se imediat dupa accidentare, altele la o distanta mai mare de timp. In ultima vreme, acest gen de accidentari este privit cu toata seriozitatea, insa exista destul de multi sportivi care nu iau in serios traumatismele craniene.

O contuzie mai puternica la nivelul capului poate conduce la aparitia unei hemoragii cerebrale, care uneori poate fi fatala, acesta fiind pericolul cel mai mare la putin timp dupa producerea accidentarii.

Sportivii care sufera traumatisme repetate, chiar de mica intensitate, in zona capului, pot sa dezvolate pe termen lung probleme cum ar fi afectarea memoriei. De aceea, se recomanda ca orice traumatism la nivelul cutiei craniene sa fie obligatoriu evaluat de catre un medic, preferabil neurolog sau neurochirurg.

2. Leziunile tendonului lui Ahile

Acest tendon mare si puternic este cel mai expus dintre toate tendoanele corpului omenesc. El uneste gastrocnemienii si solearul cu calcaneul. Ruptura de tendon ahilean este un traumatism destul de frecvent intalnit. Ruptura partiala poate fi uneori confundata cu o intindere.

Semnul clasic de ruptura (completa) de tendon ahilean este durerea ascutita la acel nivel si sunetul pe care il produce tendonul atunci cand se rupe. Acest traumatism nu se vindeca de la sine, deci trebuie neaparat sa va prezentati la medic pentru a fi supusi unei interventii chirurgicale.

3. Traumatismul ligamentului incrucisat anterior

Acest traumatism apare de obicei atunci cand ligamentul este intins peste capacitatea lui naturala de elongatie si se rupe. Este frecvent gresit diagnosticat ca entorsa si apare de obieci in sporturi care presupun opriri bruste, urmate de intoarcere (fotbal, baschet). De obicei necesita interventie chirurgicala si recuperare de lunga durata, iar o consultatie este absolut necesara!

4. Factura de scafoid

Este un traumatism ce apare prin cadere pe bratul in extensie. Scafoidul este unul dintre cele 8 oase carpiene, situate la nivelul pumnului. El se gaseste in dreptul degetului mare si are o unica sursa de sange, care poate fi usor intrerupta prin factura. Adesea fractura este confundata cu o intindere si exista riscul stabilirii unui diagnostic gresit, urmat de un tratament inadecvat cu urmari grave.

5. Factura de stres a colului femural

Acest traumatism poate fi uneori dificil de diagnosticat si se intalneste de obicei la alergatorii care au crescut recent intensitatea, viteza sau distanta de alergare.

Femeile sunt mai susceptibile de astfel de fracturi de stres, probabil din cauza unghiului colului femoral. Simptomele fracturii colului femoral sunt durerea la nivelul regiunii inghinale, acentuata la efort, dar si incapacitatea de a face anumite miscari.

Deseori este confundata cu o tendinita sau cu o intindere, insa medicatia antiinflamatoare nu este de ajutor. Este esential ca in astfel de cazuri sa consultati un medic specialist in ortopedie.

Dr. Serban Damian

Exit mobile version