Alcoolul vs performanta sportiva
Alcoolul si „aportul” sau caloric
Alcoolul pur aduce in organism 7 kcal/gram; daca vorbim in termeni practici, o doza de 100 ml de gin are 124 kcal, in timp ce 350 ml de bere contin 146 kcal, 13 g de carbohidrati, urme de vitamina B si, in functie de brand, anumite doze de minerale. Tipurile de bere “light” sau fara alcool au mai putine calorii si uneori mai putini carbohidrati. Continutul caloric al vinului este cam acelasi pentru toate felurile de vin – un pahar de 100 ml cu vin contine aproximativ 72 kcal, 1g de carbohidrati si mici cantitati de vitamine si minerale. Vinurile dulci pot contine pana la 90 kcal in 70 ml.
Alcoolul are un efect depresor asupra sistemului nervos central, ceea ce inseamna ca ii incetineste functiile – cum ar fi memoria, perceptia vizuala si vorbirea, per total diminuand capacitatea de functionare a intregului organism. In plus, diferenta intre cantitatea de alcool care te imbata si cea care te omoara este destul de mica. Motivul pentru care oamenii nu mor frecvent prin intoxicatie cu alcool este ca stomacul nostru este foarte sensibil si apare rapid reflexul de voma. Intoxicatia acuta cu alcool se manifesta prin tremor, anxietate, iritabilitate, greata si coma, reducerea functiilor mentale, vertij, coma si chiar deces. Alcoolismul cronic afecteaza toate organele, in special ficatul, inima, creierul, muschii si in plus poate produce deficiente nutritionale, incluzand aici tiamina, vitamina B6 si calciul.
Alcoolul afecteaza performanta sportiva
Ce se poate spune despre consumul de alcool si bolile cardiovasculare? Este clar ca un consum excesiv de alcool mareste sansele de aparitie a bolilor de inima, insa studiile arata ca un consum moderat este asociat cu o reducere a incidentei bolilor cardiovasculare. Consumul zilnic a 300 ml de bere sau 150 ml vin sau 45 ml tarie poate conduce la cresterea nivelului de HDL colesterol, o fractiune a colesterolului care protejeaza impotriva bolilor de inima.
Concluzia este ca un consum moderat este acceptabil, insa sportivii ar trebui sa evite consumul de alcool, cel putin in perioadele precompetitionale.
Dr. Serban Damian
articol aparut in revista „Culturism & Fitness” nr. 178 (2/2007)