Au fost ani cand Alexandru Costache a castigat openul seniorilor cu doar 70kg. Un sportiv extrem de modest, familist convins si un om de mare caracter, nea Sandu cu greu a acceptat sa-mi acorde un interviu!
S-a nascut la Malu Rosu, Urziceni, in 1954. Este casatorit de 37 ani, are o fata, Alexandra, de 32 ani si un nepotel de 6 ani.
Din 1980 pana in 1987 a fost campion national la categoria 70kg. In aceeasi perioada a castigat locul 1 la aproape toate cupele nationale. Alte rezultate notabile: locul 1 la Internationale Oradea in 1982, campion la veteran in 1994, dupa o pauza de aproape 5 ani, locul 2 la Balcaniada in 1996.
Este maestru al sportului. Eternul lui adversar a fost Cristian Mihailescu, intre ei se ducea lupta pentru titlul la categoria 70kg. S-a pregatit sub indrumarea prof. univ. Dumitru Hatru.
– In ce an ati inceput antrenamentele de culturism si in ce conditii?
– Inca din adolescenta, duminica, ma intreceam cu baietii la tractiuni intr-o mana, flotari intr-o mana, flotari marinaresti, imi placea intotdeauna sa fiu primul. Am inceput cu haltere impreuna cu un prieten, Silaghi Albert, apoi am facut lupte, provocam coechipierii la lupta la curea, si reuseam sa-i inving invariabil. La indemnul lui Albert m-am apucat de culturism in 1977.
– Cand ati concurat prima data?
Am concurat prima oara in 1979, an in care s-a nascut si fiica mea, Alexandra, si in 1981, dupa 2 ani, am reusit sa devin campion national.
– Ce categorii erau in acea vreme?
Initial, categoriile se faceau in functie de inaltime. Eu concuram la 1.67m, indiferent de greutate. Ulterior s-au instituit pe kg: 70, 76, 80, +80.
– Ce sportivi erau campioni in acele timpuri?
Am concurat cu Constantin Bebeselea, Cristian Mihailescu, Nicolae Giurgi, Eugen Kantor.
– Cu care dintre campionii din acele vremuri v-ati imprietenit?
Pe acea vreme eram cu totii prieteni. Dupa concurs dispareau rivalitatile si mergeam la mese si ne distram impreuna; o atmosfera de neuitat pe care nu o mai pot egala petrecerile de acum. “Rivalul” Giurgi obisnuia sa ma care pe umerii lui si sa-mi cumpere inghetata.
– Cum va antrenati la 30, 40 si la 50 ani, care sunt modificarile pe care le-ati facut in antrenamente de-a lungul timpului?
In tinerete, antrenamentele erau mai rare, cu pauze, si lucram cu greutati mai mari si repetari mai putine. Acum antrenamentele sunt dese, aproape zilnice, cu greutati mici si repetari multe, pentru a mentine tonusul muscular. Un antrenament dureaza acum maximum 45 minute.
– Cate kg ati avut cel mai mult in perioada de masa si care este ultima categorie la care ati participat?
Cea mai mare greutate in perioada de masa a fost 82kg, de la care am scazut la 69kk si am castigat openul la veterani in 1996. A fost ultima mea participare la un CN.
– Care grupe v-au placut si care v-au facut probleme in dezvoltare?
Grupa deficitara erau coapsele, dar nu ca definire, ci ca masa. Preferata cred ca pieptul. Insa grupa mea reprezentativa sunt bicepsii.
– Ce mancati in perioada de masa si in cea de definire? Ce alimente consumati frecvent?
Pe vremea aceea nu existau suplimente, totul provenea din mancare. Atunci regimurile erau crunte si constau, printre altele, in piept de pui fiert, orez fiert, apa fiarta, peste fiert, totul fara sare.
– Ce suplimente foloseati inainte de Revolutie si ce v-a ajutat in pregatire dupa ce piata de suplimente a aparut si in Romania? Folositi suplimente in acest moment?
Pai, dupa cum bine stii, nu prea aveam noi acces la suplimente inainte de Revoluti! Aminoacizii au aprut in Romania cu putin timp inainte sa ma opresc din concurat! La ora actuala sunt sponsorizat de Redis.
– Unde va antrenati acum?
Ma antrenez la sala mea de la Liceul Aurel Vlaicu, pe care am deschis-o in 1994 cu aparate sudate, suporti pentru genu facuti din tampoane de tren. In acea perioada erau doar doua Sali in Bucuresti.
Ma bucur ca fiica mea, Alexandra, mosteneste pasiunea mea pentru sport, are o sala unde este instructor de fitness, se antreneaza si arata foarte bine.
– O recomandare pentru cei care incep antrenamentele de culturism.
– Sa faca natural, cu suplimente proteice, nu cu steroizi si sa creasca progresiv. Sa evite sa foloseasca greutati mari de la inceput. Nu am fost adeptul greutatilor mari care dau dureri de articulatii, ci al greutatilor mici, care ung ligamentele. Fac varfuri doar daca sunt provocat, iar daca vreti sa faceti varfuri, atunci sa fie cam o data la doua luni.
Intotdeauna mi-a placut sa fiu pe primul loc.
Prof. Cristian Neagu