Alimentatia in culturism, de o importanta majora!
In ultimul timp, am impresia ca tinerii au uitat de importanta alimentatiei. Ii aud discutand prin sali doar despre suplimente. Intreaba cat de bun e un produs sau altul, ce parere am despre un nou produs, cat de bine m-am simtit sau ce efect grozav a avut un supliment caruia i s-a facut o reclama insistenta. Dar cum ramane cu alimentatia in culturism?
Despre legume, fructe, carne, verdeturi nu am mai auzit pe nimeni sa vorbeasca. Ar trebui sa se aplece mai atent asupra acestora. Intrebari de genul: ce legume sunt mai bune seara sau ce fructe sa mananc, ori care dintre carnea de vita sau de peste este mai buna la masa de dupa antrenament etc., ar trebui sa fie subiecte macar la fel de des prezente in discutiile incepatorilor.
Alimentatia in culturism a fost si este esentiala pentru cresterea muschilor, pentru o imunitate optima, o stare de sanatate buna si vitalitate crescuta si, nu in ultimul rand, pentru longevitate.
Alimentatia in culturism si suplimentele nutritive
Jack LaLane, promotor al fitness-ului in SUA, care a murit recent la varsta de 96 de ani, spunea intr-un interviu: “Cu cat un aliment este mai mult prelucrat de mana omului, cu atat e mai putin prezent in dieta mea”. Acest mesaj ne transmite ca, in loc de mezeluri care contin carne mai bine consumam carnea, in loc de compoturi sau de sucuri de fructe, mai bine consumam fructele ca atare, in loc de conserve de legume, mai bine consumam legumele proaspete.
Sa nu ma intelegeti gresit! In ziua de azi este imposibil sa ajungi la anumite performante fara suplimente nutritive. Ele au ajuns sa fie atat de eficiente incat amatorii de azi pot ajunge sa arate, fata a lua steroizi, la nivelul unor profesionisti din anii ’70. Eu folosesc zilnic batoane Wheybar-R, Forte, Ideal Protein, Fosfocreatin, L-carnitin Instant, vitamine si minerale, Jointment si altele. Sunt convins ca afara suplimente nu as fi castigat cele 18 titluri de campion national si nu as fi fost competitiv pana la aceasta varsta, dar nu am neglijat niciodata importanta alimentatiei in culturism.
Imi aduc aminte ca, in anul 1991 cand a venit prima echipa de culturisti americani in Romania, decanul lor de varsta, Pax Beale, mi-a zis ca sportul aste e direct legat de alimentatie, tot timpul trebuie sa mananci si sa te procupe calitatea mancarii din farfurie, altfel te antrenezi degeaba.
“In ultimul timp se recomanda mai mult carnea de peste, dar in perioadele de masa e mai mult indicata, deoarece se simte imediat o crestere a fortei.”
Alimentatia in culturism trebuie sa cuprinda legume si fructe, daca vrem sa fim sanatosi. Cruciferele, varza, conopida, broccoli absorb diferite toxine din organism, curatandu-l. Rosiile, morcovii, verdeturile sunt bogate in vitamine absolut necesare proceselor metabolice ale organismului. Fructele de padure, prunele, merele, smochinele, curmalele etc. sunt pline de antioxidanti; cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat este mai mare cantitatea de antioxidanti, care contracareaza toxinele rezultatele in urma anternamentelor intense.
Alimentatia in culturism: model recomandat de Arnold
Iata un exemplu de alimentatie in culturism folosita si recomandata de Arnold in perioada de masa. Evident, dupa antrenament si intre mese Arnold folosea si suplimente nutritive, dar la baza avea acest program alimentar:
Mic dejun:
3 oua fierte
100g de carne de vita, peste, pasare sau branza
250ml de lapte
1-2 felii de paine integrala cu unt
Pranz:
200g carne de vita, peste, pasare, branza sau combinatii intre acestea
2 felii de paine integrala cu unt sau maioneza
250ml de lapte
1 fruct
Cina:
200g carne de vita, peste, pasare, branza sau combinatii intre acestea
Cartofi copti/ fierti
O salata mare de cruditati
Florin Uceanu
18 titluri de campion national