Allium sativum – usturoiul.
Usturoiul este folosit pentru savoarea sa inca din cele mai vechi timpuri, insa el este mai mult decat o simpla mirodenie. Astfel, Louis Pasteur a demonstrat ca acesta poseda importante proprietati antibiotice prin adaugarea lui intr-o colonie bacteriana pe care a omorat-o aproape instantaneu. Acesta a fost primul din urmatoarele cateva mii de experimente ulterioare care au demonstrat incredibilele proprietati ale usturoiului – Jurnalul Asociatiei Medicale Americane a publicat astfel un articol din care reiesea ca, in anul 1990, rolul terapeutic al usturoiului a fost descris in peste 1.000 de studii stiintifice!
Numeroase studii au demonstrat faptul ca o jumatate de catel de usturoi pe zi poate reduce colesterolul cu 9%, fiind astfel redusa incidenta atacurilor de cord cu pana la 18%. Este bine cunoscut faptul ca usturoiul reduce presiunea arteriala prin relaxarea vaselor sangvine, fapt demonstrat si de un studiu in care subiectii au folosit in acest sens cate o capsula cu pulbere de usturoi. Este, de asemenea, un anticoagulant, protejand organismul impotriva infarcturilor. S-a descoperit faptul ca ulcerele pot fi rezultatul unor infectii virale, impotriva carora usturoiul poate lupta cu succes; este un antiparazitar, antiinfectios, anticancerigen, incetinind chiar dezvoltarea tumorilor deja existente. Mecanismul prin care actioneaza usturoiul consta in promovarea sintezei de globule albe, stimularea sintezei de celule imunitare (cum ar fi macrofagele si celulele T) care apara organismul impotriva infectiilor virale si bacteriene, precum si a celulelor canceroase. Usturoiul este intr-adevar un aliment-medicament si ar trebui sa faca parte din alimentatia tuturor.
Nu trebuie sa neglijam nici ruda salbatica a usturoiului din gradina. Allium ursinum (leurda) are proprietatile usturoiului, dar puterea ei curativa este mult mai mare.
Allium cepa – ceapa.
Face parte din aceeasi familie ca si usturoiul si este una dintre cele mai cunoscute vegetale. Efectele sale benefice sunt la fel de recunoscute ca si cele ale usturoiului. Compusii activi ai cepei lupta cu succes impotriva infectiilor, reduc presiunea sangvina si colesterolul, trateaza astmul si reduc riscul aparitiei bolilor de inima. Cele mai importante proprietati ale cepei sunt cele anticancerigene, gratie dialil-disulfitului, un puternic principiu activ continut, care blocheaza dezvoltarea celulelor tumorale. Mai mult, compusii cepei stopeaza formarea de nitrosamine, substante nocive care se formeaza in tubul digestiv. Numeroase studii epidemiologice au aratat faptul ca persoanele care consuma multa ceapa prezinta o probabilitate mai mica de aparitie a cancerului stomacal. Ceapa mai contine quercitina, un puternic antioxidant, extrem de util culturistilor; de mentionat ca quercitina nu se distruge prin inghet sau gatit.
Tinand cont de cele scrise mai sus, eu va sfatuiesc sa introduceti ceapa si usturoiul in alimentatia voastra si Allium-R pe lista suplimentelor nutritive.
Allium sub forma de suplimente – Allium-R
Allium-R se prezinta sub forma de capsule gelatinoase de 500 mg. Se administreaza 1-2 capsule, de 2-3 ori pe zi, impreuna cu un pahar cu apa sau alt lichid.
Allium-R contine: allium sativum (usturoi), allium cepa (ceapa), izolat proteic din soia, caseinat de sodiu, porumb expandat, carbonat de calciu, oxid de magneziu, oxid de zinc. Val. energetica/capsula: 1,46 kcal (6,11 kj).
Allium-R este indicat oricarei persoane pentru rolul de tonic general, antioxidant, pentru marirea imunitatii, in cazul solicitarilor fizice mari, in avitaminoze etc.
Nu produce efecte secundare si nu are contraindicatii.
Ionut Tintisan