TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Antrenament cu greutati – o metoda de a slabi?

 

Antrenament cu greutati  vs. exercitii aerobice

Statisticile arata ca femeile iau in greutate, in medie, intre 0.5 si 1kg (de grasime) anual, intre 25 si 44 ani. In afara de considerentele estetice, grasimea depozitata in jurul taliei este totodata si un semn al depunerii de grasime viscerala (in interiorul abdomenului), lucru strans legat de diferite afectiuni degenerative, precum: diabet, tensiune, boli cardiovasculare. Din fericire, grasimea este prima care dispare daca tinem regim si facem sport. Dar daca alegem un antrenament cu greutati?

greutati-slabit

Un studiu a divizat un grup de 164 femei supraponderale, avand intre 25 si 44 ani, in 2 grupuri. Primul grup a efectuat un antrenament cu greutati, de 2 ori pe saptamana, timp de 2 ani. Celalalt grup a primit brosuri care sugerau sa faca 30 minute de exercitii aerobice zilnic. Dupa 2 ani, grupul care a mers la sala a pierdut 4% din grasime, in timp ce grupul cu brosuri nu a pierdut niciun gram. Probabil doar au citit despre exercitii, in loc sa le faca… Bazandu-se pe acest studiu, autorii au concluzionat ca femeile tinere care merg la sala se pot astepta sa se ingrase mai putin cu trecerea anilor, in special in zona abdominala.

Dar culturistii?

 

Stiu ca pentru noi, culturistii, acest lucru era evident de mult timp, dar pana acum cele mai multe dintre recomandari se refereau doar la exercitiile aerobice, nu si la un antrenament cu greutati. Trebuie sa spun ca si eu am sesizat asta de-a lungul anilor, lumea crede ca antrenamentul culturistilor dezvolta muschii si atat, nu observa faptul ca acestia nu au pic de grasime pe abdomen. De aceea, nici nu prea sunt considerati specialisti in programe de slabire.

Ideea este ca orice tip de miscare consuma calorii si, asadar, ajuta la slabit, insa deoarece exercitiile aerobice (alergare, inot, ciclism etc.) folosesc ca sursa de energie grasimile, iar cele anaerobice (sprint, haltere, culturism, powerlifting etc.) folosesc ca sursa de energie carbohidratii depozitati in muschi (glicogenul), exista ideea conform careia cele mai potrivite exercitii pentru slabit sunt cele aerobice.

Antrenament cu greutati – de ce reprezinta o solutie pentru a slabi

In lipsa unor studii stiintifice cu loturi comparative, oamenii de stiinta recomandau exercitii aerobice pentru controlul greutatii corporale. Logica lor era simpla dar, in opinia mea, putin rupta de realitate. Ce faci cu o persoana care nu ar trebui  sa alerge pentru ca isi distruge incheieturile din cauza greutatii corporale? Pe bicicleta e dificil sa stea ore intregi pentru ca greutatea lor face ca zona pe care se sta sa fie presata excesiv, pana la disconfort. De inotat, poate sa inoate, dar sa ne gandim putin la numarul de bazine disponibile cu apa calda si la pretul lor.

Pe de alta parte, pentru un supraponderal, orice exercitiu aerobic e dificil, pentru ca el trebuie sa deplaseze o greutate excesiva si incepe sa gafaie imediat. Chiar si un sportiv bine antrenat ar gafai si ar obosi rapid daca ar alerga sau ar inota. Luati 30 – 100kg in spate si vedeti cat puteti sa alergati sau sa inotati.

Ganditi-va ca supraponderalilor li se recomanda sa faca asta de 3 ori pe saptamana, cate 30 – 60 minute. Mi se pare complet nerealist. Pana la urma, tot antrenamentul de culturism e mai potrivit, deoarece poti doza fin incarcatura, poti asigura un mediu confortabil si constant tot timpul anului, nu supui incheieturile la socuri, poti alege exercitiile in functie de particularitatile fiecaruia.

Ia ganditi-va daca la alergare sunt indeplinite aceste conditii. Cum poti doza greutatea? Ce faci iarna, cand este lapovita sau foarte frig? Sau in iulie, cand e canicula? Ce faci cand ai peste 100kg si stii ca poti sa-ti distrugi genunchii sau zona lombara de la alergare? Poti sa alegi alte zone, in afara picioarelor, care sa fie solicitate in timpul efortului in cazul in care ai o entorsa?

Un exemplu real – Akebono

Imi aduc aminte ca Akebono (Claudiu Pop), care avea 203kg cand a inceput programul de slabire cu mine, nici macar sa mearga mai mult de 10 minute nu putea la inceput pentru ca obosea excesiv si ii ardeau talpile din cauza presiunii asupra lor. Bicicletele din sala aveau limita de greutate la 150kg, iar el avea 203kg.

Doar ca eu stiam ca poti slabi cu exercitii de culturism si suplimente, in ciuda a ceea ce ziceau “soarecii de biblioteca” care se credeau experti in slabire, iar dupa 1 an si ceva Akebono avea cu 85kg mai putin.

O situatie similara a persistat ani de zile in ceea ce priveste consumul de proteine. Oamenii de stiinta sustineau ca nu e nevoie sa consumi mai multa proteina decat un sedentar pentru a creste in masa musculara, adica aproximativ 1g/ kilocorp, iar culturistii sustineau ca e nevoie de cel putin dublu pentru ca au observat, din propria experienta, ca astfel obtin progrese mult mai bune.

Dupa 20 de ani, oamenii de stiinta au ajuns si ei la aceeasi concluzie, dupa ce au facut studii cu loturi comparative. Deci, timp de 20 ani, nimeni nu a fost interesat sa faca studii pe aceasta tema. Abia de curand au facut si studii care demonstreaza ca  un antrenament cu greutati poate sa te slabeasca.

De aceea, cred ca nu este o idee buna sa iei sfaturi de antrenament de la “specialisti” cu brate de 30cm (circumferinta)  sau sfaturi de slabit de la cineva care nu are niciun rezultat semnificativ in acest sens.

Florin Uceanu

18 titluri de campion national

Exit mobile version