Deltoizii posteriori, departe de a fi o prioritate…
In timp ce pentru partea din fata si cea laterala a deltoizilor culturistii aloca multe serii si se straduiesc din greu sa gaseasca solutii pentru a progresa, pentru deltoizii posteriori nu dedica nici pe departe aceeasi atentie sau efort.
Si nu fac bine. Doar o dezvoltare buna a deltoizilor posteriori face ca umerii sa arate cu adevarat impresionant, in special atunci cand sportivul este privit din lateral sau din spate.
Un studiu efectuat de specialistii germani arata faptul ca majoritatea culturistilor ar trebui sa aloce de 8 ori mai multe serii deltoizilor posteriori pentru a-i aduce la acelasi nivel cu restul umarului.
Dar, din pacate, de cele mai multe ori nu se intampla asa. Cateva serii, si acelea facute fara prea mult entuziasm – atat dedicam deltoizilor posteriori. Desigur, pentru partea din fata si pentru cea laterala a deltoizilor nimeni nu uita sa faca multe serii de impins cu bara, cu gantere, fluturari laterale cu gantere, la scripeti etc.
Exercitii pentru deltoizii posterior si mod de executare
Pentru deltoizii posteriori, cele mai folosite exercitii de catre profesionisti sunt fluturarile din aplecat cu gantere. Secretul e sa rasucesti ganterele, pe masura ce urca, pentru a ajunge cu degetul mic ceva mai sus decat celelalte.
De asemenea, din programele de antrenament ale marilor campioni, am observat ca stilul lor de executie e undeva intre fluturari si ramat cu coatele departate de corp. Cu alte cuvinte, fluturarile sunt facute cu coatele destul de indoite. Acest lucru permite o contractie mai puternica si, datorita reducerii lungimii parghiei, posibilitatea folosirii unor greutati mai mari. Cel putin primii 10 de la Mr. Olympia fac asta.
O varietate interesanta mi s-a parut cea a germanului Markus Ruhl, care facea fluturari din aplecat, culcat pe burta pe o banca orizontala sau usor inclinata.
Daca esti deficitar in zona deltoizilor posteriori ar fi bine sa incepi cu acestia antrenamentul umerilor. Stiu ca nimeni nu face asa, dar fii tu mai inteligent decat ceilalti!
Numarul ideal de serii poate fi undeva intre 6 si 10 daca efectuezi un singur exercitiu. Eu am inceput sa imi dezvolt deltoizii posteriori abia cand am trecut de la 4 serii la 10 pentru acest exercitiu.
Tu cum iti antrenezi deltoizii posteriori?
Florin Uceanu
Eu imi antrenez deltoizii posteriori facand 6 serii a cate 12-15 repetari de fluturari din aplecat. Urmatorul exercitiu fiind la cabluri ..si la acesta fac tot 6 serii.
Cel mai usor mod de a dezvolta posteriorii este sa incepi cu ei primii antrenamentul, de ex: la umeri incep cu fluturari inversate la cablurile superioare 4×15 rep. Pare putin dar la mine a dat roade, este o grupa mica, 4-6 serii sunt indeajuns.
deltoizii posteriori ii antrenez cu primul exercitiu de 4 serii de fluturari din aplecat crescand treptat greutatea astfel incat la a 3-a serie sa ajung la maximum de greutate cu care pot face. ultima serie o fac descrescator cu cele 3 greutati flosite la seriile anterioare(se pot folosi alte 3 greutati putin mai usoare pentru inceput). Al 2.lea exercitiu este din sezut flturari la aparat(cel la care se pot face si fluturari pentru piept) acelasi principiu de crestere al greutatilor pana la a 3.a serie si ultima cu o greutate la jumatate.
@cristi
Deja ai 12 serii acolo, e mult prea mult pt o grupa asa mica, noi nu vorbim de cei care concureaza si au „sucuri”.
e bine sa faceti 1-2 serii a cate 20 de repetari dar nu pana la epuizare (incalzire) dupa care sa treceti la cele 4 seturi propriu zise….pentru ca deltoizii inferiori nu sunt incalzilti asa de bine…si riscati sa pierdeti 2 seturi grele doar trimitand sangele acolo….ca doar la ultimele 2 el sa lucreze …..bine…asta se aplica si la cei din fata ( eu sper ca nimeni nu mai incepe seturile direct cu greutati mari fara sa se incalzeasca bine)
Bine punctat Vyo 🙂
”majoritatea culturistilor ar trebui sa aloce de 8 ori mai multe serii deltoizilor posteriori’-de 8 ori mai multe decat…?!’