Antrenament cu greutati sau exercitii aerobice?
Potrivit principiului antrenamentului specific, daca vrei sa maresti rezistenta, fa exercitii de lunga durata sau aerobice, daca vrei sa maresti masa musculara si forta, fa antrenament cu greutati. Diferite exercitii produc efecte diferite in muschi.
Antrenamentul cu greutati nu are efect semnificativ asupra capacitatii aerobice, dar mareste forta muschilor, abilitatea lor de a utiliza glicogen, ca sursa de energie, si cantitatea de creatina din muschi care, la randul ei, mareste cantitatea de energie disponibila pentru muschi.
Cand faci exercitii aerobice (inot, ciclism, alergare etc.), maresti numarul de mitocondrii din muschi, deoarece acolo sunt oxidate grasimile in timpul exercitiilor aerobice. Totodata, corpul creste densitatea capilarelor pentru a livra mai mult oxigen catre muschi, deoarece oxigenul este necesar pentru arderea grasimilor folosite ca sursa de energie . Mioglobina, pigmentul rosu din muschi care contine oxigen, este marita ca numar pentru cresterea furnizarii de oxigen. Impreuna cu aceste schimbari, marimea muschilor este deseori redusa deoarece antrenamentul de rezistenta impiedica sinteza proteinelor musculare.
Cam cu 25 de ani in urma, studiile au inceput sa arate ca efectuarea exercitiilor aerobice, pe langa antrenamentul cu greutati, impiedica acumularile musculare. Un studiu recent a ajuns la concluzia ca, pe de alta parte, si reciproca este valabila: efectuarea exercitiilor cu greutati, pe langa cele aerobice, impiedica obtinerea de progrese in capacitatea de a absorbi oxigen in muschi.
Deci, sportivii preocupati de sporturile de rezistenta, cum ar fi alergarile pe distante lungi sau inotul pe distante lungi, ar trebui sa separe, in perioade diferite ale anului, aceste doua tipuri de antrenament sau sa nu faca deloc antrenamente cu greutati. Si reciproca este valabila. Antrenamentul cu greutati facut singur, fara exercitii aerobice, mareste forta si masa musculara mai eficient.
Florin Uceanu