Cei care au avut ghinionul sa sufere o accidentare isi pun o intrebare normala: cand vor putea sa reia antrenamentele fara sa isi puna in pericol sanatatea? Raspunsul, la aceasta intrebare simpla, nu este chiar asa de usor de dat, pentru ca fiecare situatie in parte este unica si fiecare individ are particularitatile lui. Daca sportivul se intoarce prea curand la antrenament, este posibil ca traumatismul lui sa nu se fi vindecat complet si problema sa se cronicizeze, devenind mult mai greu de tratat. Daca asteapta prea mult pana la reluarea antrenamentelor, e posibil sa iasa din forma (adica sa sufere procesele de deconditionare si dezantrenare), ceea ce poate fi o problema delicata, in special in cazul sportivilor de performanta.
Nimeni nu isi doreste sa se accidenteze si toata lumea este prevazatoare, insa uneori neprevazutul se petrece si atunci trebuie sa fii pregatit. Cea mai buna cale pentru a reduce timpul de recuperare dupa un traumatism este sa ai o forma fizica foarte buna inainte ca acesta sa se petreaca. Studiile au aratat ca indivizii bine antrenati au avut o perioada mult mai scurta de refacere, decat cei care aveau o conditie fizica proasta.
Recuperarea presupune o perioada de timp mai lunga sau mai scurta, in functie de gravitatea traumatismului. In timpul fazei acute de recuperare, va trebui sa aplicati principiul RICE (odihna, aplicare de gheata, compresie, ridicarea membrului afectat) si sa mergeti la un medic, pentru ca unele traumatisme sunt mai grave decat par la prima vedere si necesita tratamente mai complexe sau pur si simplu aplicarea unor dispozitive care sa imobilizeze membrul, medicatie antialgica etc.
In perioada cat va este indicata limitarea solicitarilor la nivelul partii traumatizate, este totusi nevoie sa ramaneti in forma, iar acest lucru este posibil doar daca aveti activitate fizica. Cu acordul medicului, puteti face inot sau puteti face exercitii de forta pentru partile sanatoase ale corpului. Recapatarea fortei si a amplitudinii de miscare este urmatorul obiectiv dupa ce traumatismul este vindecat (aspect constatat de catre medic). Reluarea efortului fizic se va face treptat si se va merge pana in punctul in care apare durerea usoara, dar nu mai departe. Pe masura ce forta si flexibilitatea incep sa revina la normal, puteti sa va antrenati la 50-70% din capacitatea maxima, timp de cateva saptamani. Iata un mic ghid pentru cei care au suferit un traumatism si se intreaba cand pot sa reia antrenamentele la capacitate maxima:
– cand nu mai aveti dureri locale
– cand amplitudinea de miscare este completa (comparati cu partea sanatoasa)
– cand forta a redevenit normala sau aproape normala (in comparatie cu partea sanatoasa)
– cand nu mai exista edem local
– in cazul traumatismelor membrelor inferioare – cand puteti sa sprijiniti toata greutatea corpului, fara sa schiopatati
– in cazul traumatismelor membrelor superioare – cand puteti face miscari de aruncare, fara a avea durere.
Dr. Serban Damian