In general, se recomanda, pentru incepatori, un volum minim de antrenament pentru procesul de acomodare creier-muschi. Ceea ce urmeaza insa dupa, este un subiect continuu controversat.
Cei mai multi cercetatori spun ca progresele in masa musculara si forta mandateaza cresterea volumului de antrenament conform teoriei ca volumul mai mare de antrenament, insemnand mai multe serii pe exercitiu, duce la o eliberare crescuta de hormoni anabolici in corp, incluzand testosteron, hormon de crestere si IGF-1.
Cei care sprijina activitatea de intensitate maxima cred ca aceasta are o importanta cruciala in stimularea cresterii fortei si a masei musculare: nu este important cat antrenament faci, ci cat de intens.
Dar ce sa faca incepatorii, care nu se pot antrena pana la epuizare totala? Trebuie ei sa faca serii suplimentare pentru a compensa lipsa de intensitate?
Acesta a fost subiectul unui nou studiu facut pe 18 barbati, incepatori, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, care si-au antrenat tot corpul de 3 ori pe saptamana, timp de 6 saptamani. Ei au facut 3 exercitii pentru picioare si 4 pentru partea de sus a corpului. Un grup a facut 3 serii pe exercitiu pentru partea de sus si o serie pe exercitiu pentru partea de jos, iar celalalt a facut invers, 3 serii pe exercitiu pentru partea de jos si o serie pe exercitiu pentru partea de sus.
Dupa 6 saptamani, cei care au facut 3 serii la exercitiile pentru picioare au progresat in forta cu 21%, comparativ cu 14% la cei care au facut cate o serie. Ambele grupuri au facut progrese aproximativ egale in partea de sus a corpului.
Concluzia care se desprinde de aici este ca antrenamentul pentru incepatori efectuat cu un volum mai mare de serii pentru picioare sunt mai productive, dar pentru partea de sus a corpului nu sunt la fel de importante.
Autorii au notat, de asemenea, ca antrenamentul pentru picioare genereaza cea mai mare eliberare de hormoni anabolici, care isi „revarsa” efectele si asupra cresterii partii superioare a corpului.
dupa Ironman