Unul dintre cele mai importante principii pentru a avea succes in bodybuilding este coerenta. Daca sari peste antrenamente, iti vei afecta grav progresul in ceea ce priveste construirea masei musculare. Corpului tau nu ii pasa daca esti prea ocupat sa mergi la sala sau daca sala este inchisa: daca nu te mai antrenezi, el va inceta sa creasca. Iar daca ratezi mai multe antrenamente, vei incepe sa pierzi din masa musculara.
Vestea buna este ca si daca esti in vacanta sau, dintr-un motiv sau altul, nu poti ajunge la sala o perioada mai lunga de timp, daca nu locuiesti aproape de o sala sau nu iti poti permite un abonament, ai la indemana suficiente optiuni si pentru a te antrena fara echipament.
Ce inseamna antrenament fara echipament
In primul rand prin “fara echipament”, intelegem ca nu ai acces la haltere, gantere sau aparate cu rezistenta. Insa tot vei avea nevoie de un loc in care sa faci tractiuni sau tractiuni cu bara la barbie si flotari pentru triceps, de pilda un copac sau un power tower, niste bare pentru dips, un prosop si o saltea pentru exercitii.
Dar in afara de aceste cateva obiecte, nu ai nevoie de echipament aditional pentru acest tip de antrenament, ceea ce il face ideal pentru culturistii care se antreneaza acasa. Poti, de asemenea, sa te antrenezi fara echipament in parcuri sau in locurile in care se antreneaza cei carora le plac calistenicele.
Nu uita sa incepi fiecare antrenament cu o incalzire, care sa iti pregateasca muschii si articulatiile pentru ceea ce urmeaza sa faci. 5-10 minute de sarit coarda, alergare usoara sau shadow boxing, urmate de unele exercitii dinamice de mobilitate si flexibilitate vor fi minunate.
Fa fiecare dintre antrenamentele de mai jos de doua ori pe saptamana si vei continua sa construiesti muschi chiar si atunci cand nu poti merge la sala, cu antrenamentele de bodybulding fara echipament.
Rezultatele
Evident, folosind exercitiile de mai jos nu vei avea o crestere musculara atat de rapida cum ai avea cu exercitiile conventionale de bodybuilding, dar vei avea castiguri musculare aproximativ egale. E de un milion de ori mai bine sa faci aceste exercitii fara echipament sau cu echipament minim, decat sa nu te antrenezi deloc!
Ce grupe musculare trebuie sa antrenezi?
Piept
Daca asociezi flotarile cu profesorii sadici de la sala si cu pedepsele militare, e vremea sa iti scoti aceasta imagine din minte! Flotarile sunt cel mai bun prieten al unui bodybuilder care se antreneaza fara echipament! Secretul pentru a construi masa musculara cu flotari este sa le faci lent, cu un numar mic de repetari. Desigur, poti face serii de 200 de flotari, dar cu atat de multe repetari nu vei face decat sa construiesti anduranta musculara. Ceea ce nu e rau, dar nu vei avea parte de o crestere musculara foarte mare.
Specialistii iti recomanda sa faci flotarile inainte de orice alt antrenament pentru brate, pentru ca daca iti antrenezi bratele primele, acestea vor fi epuizate inaintea pieptului.
De asemenea, incearca sa variezi pozitia mainilor, trecand de la o distanta de o latime de umeri pana la una ceva mai mare si incearca sa pui picioarele pe un scaun sau pe un pat daca ai unul la dispozitie, pentru a te asigura ca iti lucrezi pieptul din orice unghi posibil.
Triceps
Antrenamentul pentru piept trebuie sa iti lucreze si bratele, nu doar pieptul, dar daca ti-a mai ramas putina vitalitate in triceps, poti incerca si cateva serii de flotari cu priza ingusta. Aseaza-te intr-o pozitie normala de flotare si apoi suprapune-ti mainile pentru a face un fel de “fereastra” cu mainile.
Umeri
Muschii umerilor sunt probabil cel mai dificil de antrenat fara echipament. Vestea buna este ca flotarile ii ajuta. Vestea proasta este ca nimic altceva nu ii mai ajuta, daca nu gasesti ceva greu, cu maner, pe care sa il folosesti pentru a face ridicari pentru lattissimus dorsi.
Nu iti face griji, insa, pentru ca flotarile sunt practic destul de eficiente pentru construirea umerilor si singurul muschi pe care nu il poti construi prin acest exercitiu este trapezul. Trapezul poate fi antrenat facand ridicari de umeri cu aproape orice gasesti greu prin jur.
Spate
Exista doua tipuri de exercitii pe care le poti face pentru spate.
Pentru zona superioara a spatelui poti face tractiuni pe o ramura de copac sau pe tocul usii. Foloseste o priza pronata (cu palmele orientate in jos) larga si asigura-te ca urci cat poti de mult si cobori controlat.
Zona inferioara a spatelui este mai problematica, dar trebuie sa o antrenezi, mai ales daca iti lucrezi abdominalii. Hiperextensiile sunt recomandate, doar ca in loc sa folosesti o banca pentru hiperextensii, trebuie sa ai la indemana un obiect sau pe cineva care sa te tina de picioare.
Biceps
Daca poti gasi un toc de usa sau o ramura de copac de care sa te agati, ar trebui sa fie destul de simplu. Practic folosesti doar o priza supinata si te tragi in sus, astfel incat barbia sa atinga copacul, tocul usii sau bara. Nu uita sa iti intinzi bratele complet pe coborare si incearca sa faci repetarile foarte lent, pentru contractia maxima.
Bicepsii pot fi lucrati foarte bine cu orice obiect greu cu maner (de exemplu un ghiozdan greu). Nu trebuie decat sa tii de maner si sa ridici, asa cum ai face cu o gantera.
Picioare
Din pacate, e aproape imposibil sa construiesti dimensiune foarte mare pentru picioare fara echipament. Evident, nu exista un mod usor de a face genuflexiuni grele fara greutati, dar cine spune ca genuflexiunile trebuie neaparat sa fie grele?
Poti castiga in dimensiune si te poti defini destul de mult facand genuflexiuni si folosind orice ai la dispozitie (sticlele mari de apa sunt excelente – poti tine cate una sub fiecare brat). Insa poti avea parte de destul de multa definire (si ceva dimensiune) si efectuand genuflexiuni fara nicio greutate.
Abdomen
Abdomenul este una dintre putinele parti ale corpului pe care le poti antrena aproape la fel de bine atat fara echipament, cat si cu echipament. Evident, nu poti face niciun exercitiu de atarnare, dar acestea nu sunt obligatorii, iar multe persoane prefera sa faca oricum exercitii din intins pe spate.
Exemplu de antrenament pentru abdomen
Ridicari de picioare din culcat – 3 serii
Crunch-uri cu rasuciri – 3 serii
Crunch-uri normale – 3 serii
Crunch-urile normale iti vor lucra abdomenul superior, in timp ce crunch-urile cu rasucire te vor ajuta sa iti imbunatatesti oblicii, iar ridicarile de picioare din culcat iti vor antrena abdomenul inferior. Incearca sa mentii exercitiile in aceasta ordine, pentru ca toate exercitiile iti vor antrena abdominalii superiori si nu vei putea face primele doua exercitii eficient daca abdomenul superior este deja obosit.
Repetarile trebuie sa dureze 1 secunda, cu exceptia crunch-urilor normale, care ar trebui mentinute timp de 2 secunde pentru contractia maxima.
Fiecare serie va trebui sa aiba un numar de repetari cuprins in intervalul 15-30 si va trebui sa incerci sa te odihnesti numai 10-15 secunde intre serii.
Exista indoieli cu privire la siguranta abdomenelor sit-up, care de altfel nici nu lucreaza abdominalii in principal, asa ca e mai bine sa apelezi la crunch-uri in antrenamentele pe care le faci.
Exista, de asemenea, discutii legate de momentul in care ar trebui sa iti antrenezi abdomenul: la inceputul sau la finalul antrenamentului. Ei bine, raspunsul e simplu: nu conteaza cand iti antrenezi abdominalii, atata timp cat ii antrenezi!
O alta problema intens dezbatuta se refera la numarul de antrenamente dedicate abdomenului in fiecare saptamana. Un numar de trei antrenamente pe saptamana poate functiona bine, desi unele persoane isi antreneaza abdomenul in fiecare zi, iar altele doar o data pe saptamana si functioneaza la fel de bine. Incearca diverse variante, pentru a gasi rutina care ti se potriveste cel mai bine si care da rezultate in cazul tau.
Si nu uita: daca faci un antrenament pentru abdomen, trebuie sa faci neaparat si hiperextensii pentru spate. Daca nu faci asta, vei avea dureri groaznice de spate, atat pe termen lung cat si pe termen scurt.
Cardio
Antrenamentul cardio fara echipament pare ceva destul de simplu, insa adevarul este ca trebuie sa fii foarte atent.
Cel mai evident este sa iesi sa alergi, insa daca obiectivul tau este sa arzi grasime, aceasta este o idee proasta.
Pentru fitness, alergarea este excelenta, insa pentru arderea grasimilor, este o activitate prea intensa, iar organismul poate ajunge sa arda muschi in loc de grasime. Poti incerca, in schimb, un mers pe jos in ritm rapid inainte de micul dejun in fiecare dimineata. Astfel, nu vei avea in stomac nimic de ars ca si combustibil, iar organismul va intra direct pe modul de ardere grasimi. Nu trebuie sa mergi – poti face orice, atata timp cat transpiri usor.
Exemplu de program de antrenament fara echipament
Poti imparti exercitiile fara echipament in exercitii pentru partea superioara si exercitii pentru partea inferioara a corpului – asa cum am prezentat si grupele musculare mai sus – si sa le lucrezi pe fiecare de doua ori pe saptamana, pentru rezultate cat mai bune, astfel:
Luni – partea inferioara a corpului
Marti – partea superioara a corpului
Joi – partea inferioara a corpului
Vineri – partea superioara a corpului
O alta varianta este sa folosesti oricare dintre atrenamente ori de cate ori nu poti ajunge la sala.
Exista doua modalitati de a face orice exercitiu: modul corect si modul gresit. Modul corect tine stresul pe muschii targetati si la distanta de articulatii, pentru un antrenament sigur si productiv. Modul gresit este invariabil mai usor, dar mai putin eficient si ar putea cauza leziuni. Alege, asadar, intotdeauna modul corect si urmeaza instructiunile de mai jos pentru a te asigura ca obtii maximul din antrenamentele tale de bodybuilding fara echipament.
Indicatiile privind numarul de repetari pe care le vei regasi mai jos sunt doar exemplificative. In functie de nivelul tau de fitness si de greutate, poti face mai multe sau mai putine repetari. Du pur si simplu fiecare serie pana la 1-2 repetari de esec, pentru a stimula cresterea musculara.
Antrenament pentru partea superioara a corpului, fara echipament
1. Flotari cu priza larga 1 ½ rep – 2-4 serii – 12-15 repetari – 60 de secunde
2. Tractiuni cu pauza – 2-4 serii – 6-10 repetari – 60 de secunde
3. Flotari dip pentru piept – 2-4 serii – 10-12 repetari – 60 de secunde
4. Tractiuni cu bara la barbie 1 ½ – 2-4 serii – 6-10 repetari – 60 de secunde
5. Flotari pike – 2-4 serii – 10-12 repetari – 60 de secunde
6. Flexii pentru biceps cu tensiune dinamica – 2-4 serii – 12-15 repetari – 60 de secunde
7. Extensii pentru triceps din plansa – 2-4 serii – 8-10 repetari – 60 de secunde
1. Flotari cu priza larga 1 ½ rep
Flotarile sunt un exercitiu excelent pentru piept, dar lipsa sarcinii externe le poate face prea usoare pentru sportivii mai experimentati. Aceasta variatie nu este doar mai solicitanta, ci este si mai concentrata pe piept.
Mod de executare
Coboara in genuflexiune si aseaza palmele pe podea putin mai departate de o latime de umeri, cu degetele orientate inainte.
Din aceasta pozitie, fa cativa pasi in spate, astfel incat umerii, soldurile si picioarele sa formeze o linie dreapta. Incordeaza abdomenul si trage de umeri in jos si inapoi.
Indoaie bratele si coboara pieptul pana la aproximativ 2-3 centimetri de podea.
Intinde bratele si impinge in podea, ridicandu-te pana la jumatatea distantei.
Coboara din nou pieptul catre podea.
Intinde bratele si ridica-te, de data aceasta o ridicare completa.
Aceasta este o repetare. Continua sa executi numarul recomandat de repetari.
2. Tractiune cu pauza
Adaugand o pauza intentionata in varful fiecarei tractiuni, vei mari activarea muschilor lattissimus dorsi, si iti vei cruta bicepsii. Aceasta este calea perfecta de a obtine mai mult din fiecare tractiune pe care o faci.
Mod de executare
Prinde-te de bara de tractiuni cu o priza pronata, cu bratele departate la o latime de umeri. Incordeaza abdomenul si trage de umeri in jos si inapoi.
Indoaie bratele, ridica barbia peste bara si mentine aceasta pozitie timp de 2-3 secunde.
Coboara lent si controlat, apoi repeta miscarea.
3. Flotari la paralele pentru piept
Flotarile la paralele (dips) sunt un exercitiu foarte eficient pentru piept si triceps. E adevarat ca necesita un minim de echipament, insa gasesti aceste bare si in parcuri sau in zone pentru antrenamente calistenice, cu putin efort.
Fa aceste exercitii si mai eficiente executandu-le cu picioarele intinse in spate, pentru o angajare mai mare a pectoralilor.
Mod de executare
Foloseste bare paralele cu o distanta mai mare decat latimea umerilor. Cu cat priza este mai ingusta, cu atat pieptul va fi mai putin implicat.
Pune mainile pe bare cu palmele orientate catre interior. Sprijina-ti greutatea pe bratele intinse.
Indoaie genunchii si impinge picioarele si soldurile cat mai in spate. Cu cat inclinatia este mai mare, cu atat vei avea parte de o activare mai mare a pectoralilor.
Indoaie bratele si coboara cat poti de mult, fara sa iti ranesti umerii. Intinde bine pectoralii si permite bratelor si coatelor sa se deschida catre exterior.
Intinde coatele si impinge-te in sus, oprindu-te chiar inainte de blocare, pentru a mentine tensiunea in pectorali. Impinge catre interior si in jos pentru a maximiza angajarea pectoralilor.
Coboara si repeta.
4. Tractiuni cu bara la barbie 1 ½
Tractiunile cu bara la barbie se fac cu o priza supinata sau cu palmele orientate in sus, iar multe persoane le considera mai usoare decat cele cu priza pronata. Priza supinata pune bicepsii intr-o pozitie mai favorabila din punct de vedere biomecanic. Mareste timpul sub tensiune si fa acest exercitiu mai concentrat pe lattissimus dorsi, folosind metoda cu o repetare si jumatate.
Mod de executare
Prinde-te de bara de tractiuni cu o priza supinata, cu mainile departate la o latime de umeri.
Indoaie bratele si ridica barbia peste bara.
Coboara pana cand bratele sunt aproximativ paralele cu podeaua, adica la jumatatea distantei.
Ridica-te inapoi cu barbia peste bara, apoi coboara pana jos.
Aceasta este o repetare – continua pana cand nu mai poti face repetari.
5. Flotari pike
Probabil ca te intrebi cum iti poti antrena umerii fara haltera sau gantere. Ei bine, flotarile spike reproduc foarte bine impinsul deasupra capului, folosind doar greutatea corporala pentru rezistenta. Ele sunt, in plus, si o modalitate excelenta de a construi bicepsii.
Mod de executare
Porneste din pozitie de flotare, cu mainile departate la aproximativ o latime de umeri. Incordeaza trunchiul si trage de umeri inapoi.
Cu picioarele drepte, ridica fundul, astfel incat corpul sa arate ca o litera V inversata.
Tine soldurile sus, indoaie bratele si coboara cu capul pana la doi centimetri de podea.
Ridica-te inapoi si repeta.
6. Flexii pentru biceps cu tensiune dinamica
Desi toate tractiunile si tractiunile cu bara la barbie ofera un antrenament bun pentru bicepsi, orice culturist isi doreste brate mai mari si include si flexiile in antrenamentele pentru partea superioara a corpului.
Acest exercitiu fara echipament supraincarca bratele fara sa ai nevoie de o haltera sau de gantere.
Mod de executare
Tine in maini un prosop cu o priza supinata, cu mainile departate la o latime de umeri, ca la flexiile cu haltera.
Incordand bicepsii cat poti de tare, trage usor de prosop catre umeri.
Intinde bratele si repeta.
Mentine incordarea bicepsilor pe tot parcursul exercitiilor, fara sa te relaxezi.
7. Extensie pentru triceps din plansa
Flotarile si flotarile la paralele (dips) sunt doua exercitii extrem de eficiente pentru triceps. Insa daca vrei cu adevarat brate masive, trebuie sa-ti antrenezi tricepsii in mod izolat.
Acest exercitiu este un fel de skullcrusher cu greutatea proprie. Iar avantajul sau este ca poti duce repetarile pana la esec, fara sa iti faci griji ca te vei lovi la cap cu haltera.
Mod de executare
Porneste din pozitie de plansa, cu corpul drept si antebratele paralele.
Cu corpul incordat, intinde coatele si impinge pentru a ajunge in pozitia superioara, pana cand bratele sunt drepte.
Indoaie bratele, coboara coatele incet catre podea si apoi repeta.
Antrenament fara echipament pentru partea inferioara a corpului
1. Genuflexiuni Sissy 2-4 serii, 12-15 repetari, timp de odihna – 60 de secunde
2. Ridicari de bazin pe un singur picior – 2-4 serii, 10-12 repetari, timp de odihna – 60 de secunde
3. Genuflexiunea ciclistului, cu picioarele apropiate – 2-4 serii, 15-20 repetari, timp de odihna – 60 de secunde
4. Indreptari ormanetsi pe un singur picior – 2-4 serii, 12-15 repetari pe fiecare picior, timp de odihna – 60 de secunde
5. Fandare step-through – 2-4 serii, 8-10 repetari, pe fiecare picior, timp de odihna – 60 de secunde
6. Ridicari de gambe pe un singur picior – 2-4 serii, 15-20 repetari pe fiecare picior, timp de odihna – 60 de secunde
7. Plansa RKG – 2-4 serii, 15-20 secunde, timp de odihna – 60 de secunde
1. Genuflexiuni Sissy
Genuflexiunile Sissy sunt un exercitiu old-school pentru cvadricepsi, extrem de solicitant si care iti va face coapsele sa arda si sa tremure. Pentru ca este un exercitiu atat de greu, este ideal pentru antrenamentul exclusiv cu greutatea corpului.
Mod de executare
Stai in pragul usii sau langa un perete sau stalp, pentru echilibru. Ridica-te pe varfuri si incordeaza abdomenul.
Impinge soldurile in fata, lasa-te pe spate si coboara in genuflexiune cat de mult poti. Tine corpul drept si incearca sa impingi genunchii in fata, depasind linia degetelor de la picioare.
Impinge cu picioarele in podea si ridica-te inapoi.
Incordeaza-ti coapsele in varful fiecarei repetari si treci la urmatoarea repetare.
2. Ridicari de bazin cu sprijin pe un singur picior
Ridicarile de bazin iti vizeaza muschii hamstring si fesierii. In general se fac cu o haltera, dar iti poti supraincarca muschii antrenand cate un picior pe rand. Mai mult, antrenarea unilaterala duce adesea la o implicare musculara mai mare si la un antrenament mai eficient.
Mod de executare
Stai pe spate, cu picioarele indoite si talpile pe podea. Incordeaza abdomenul. Ridica un picior de pe podea si trage de genunchi catre piept. Aceasta este pozitia de start.
Impinge talpa in podea si ridica soldurile, astfel incat sa formeze o linie dreapta cu genunchii si cu umerii.
Revino cu fundul pe podea si fa numarul indicat de repetari.
Schimba piciorul de sprijin si executa acelasi numar de repetari si pe partea opusa.
3. Genuflexiunea ciclistului, cu picioarele apropiate
Pentru ca nu ai o extensie a picioarelor, va trebui sa folosesti exercitii alternative pentru a-ti dezvolta cvadricepsii. Genuflexiunea ciclistului, cu picioarele apropiate, imita practic cerintele din ciclism. Ciclistii de elita au adesea coapse masive si musculoase, in ciuda faptului ca fac foarte putin antrenament de forta.
Mod de executare
Pune pe podea o carte groasa sau un alt obiect asemanator. Stai cu calcaiele pe carte, cu talpile departate doar la cativa centimetri. Incordeaza abdomenul.
Mentinand spatele cat mai drept, coboara in genuflexiune cat poti de mult, dar fara sa arcuiesti zona lombara.
Ridica-te inapoi, oprindu-te doar putin inainte de blocarea completa, pentru a mentine tensiunea in cvadricepsi.
Coboara din nou si efectueaza numarul indicat de repetari.
4. Indreptari romanesti cu sprijin pe un picior
Indreptarile romanesti sunt un exercitiu eficient pentru lantul posterior, facut in general cu o haltera sau cu o gantera. Facandu-le pe un picior vei reusi sa maresti sarcina musculara si vei crea instabilitate, ceea ce va duce la o implicare mai mare a fesierilor si a muschilor hamstring. Indreptarile romanesti pe un singur picior sunt un exercitiu excelent si pentru echilibru si mobilitate.
Mod de executare
Porneste din stand, cu picioarele unite. Incordeaza trunchiul. Trece-ti greutatea pe un singur picior si indoaie usor genunchiul piciorului de sprijin pentru echilibru.
Indoindu-te din solduri, apleaca-te inainte si du mainile catre podea, in fata piciorului. Intinde celalalt picior in spate.
Contractand muschii hamstring, trage de tors in sus si executa numarul indicat de repetari.
Schimba piciorul si repeta pe partea opusa.
5. Fandare step-through
Fandarile step-through sunt un exercitiu dificil pentru zona inferioara a corpului. Avand cateva treceri de greutate per repetare, acest exercitiu iti lucreaza la maxim fesierii, muschii hamstring si cvadricepsii, provocandu-ti muschii fara sa se bazeze pe o incarcatura externa. Este, de asemenea, un exercitiu bun si pentru dezvoltarea unui echilibru superior.
Mod de executare
Porneste din stand, cu picioarele unite si mainile pe langa corp. Priveste direct in fata si nu catre podea. Incordeaza abdomenul.
Fa un pas mare inainte, indoaie picioarele si coboara genunchiul piciorului din spate pana la 2 centimetri de podea.
Impinge in piciorul din fata si paseste inapoi intr-o fandare inversa. Nu atinge podeaua cand faci trecerea intre fandarile inainte si inapoi.
Impinge in piciorul din spate si treci din nou in alta fandare inainte.
Aceasta este o repetare. Continua tot asa pentru numarul indicat de repetari si apoi schimba picioarele.
6. Ridicari de gambe, cu sprijin pe un singur picior
Nu poti avea un antrenament pentru picioare fara sa-ti antrenezi gambele! Acest exercitiu simplu ofera modalitatea ideala de a-ti supraincarca gambele fara sa recurgi la utilizarea unui aparat sau a greutatilor suplimentare.
Mod de executare
Porneste din stand, cu un picior pe marginea unei trepte si foloseste bratele pentru echilibru.
Cu genunchiul complet drept, coboara calcaiul sub linia degetelor de la picioare si apoi ridica-te pe varful picioarelor.
Efectueaza numarul indicat de repetari si apoi schimba piciorul de sprijin.
7. Plansa RKC
Plansele sunt un exercitiu excelent pentru abdomen si trunchi, dar, pentru multe persoane ele sunt prea usoare pentru a fi eficiente. Variatia RKC (Russian Kettlebell Challenge) este mult mai solicitanta pentru ca, in loc sa incerci sa vezi cat timp poti sta in pozitia de plansa, te concentrezi pe contractarea muschilor trunchiului cat poti de mult.
Mod de executare
Intinde-te cu fata in jos si cu sprijin pe coate. Antebratele trebuie sa fie paralele si orientate inainte.
Ridica soldurile, astfel incat corpul sa formeze o linie dreapta.
Strange pumnii, incordeaza pieptul, umerii si abdomenul si flexeaza fesierii si cvadricepsii cat poti de mult.
Fara sa iti tii respiratia, incordeaza toti acesti muschi cat poti de mult timp de 15-20 de secunde. Daca poti continua mai mult, inseamna ca nu te straduiesti destul!
Relaxeaza-te pentru un moment si apoi repeta.
Concluzie
In multe privinte, corpul nostru este mai inteligent decat cel mai puternic computer. El poate procesa volume mari de informatii aproape instantaneu, in timp ce efectueaza si multe alte sarcini. Insa in alte privinte corpul uman nu e deloc inteligent, ceea ce in cazul nostru nu e deloc un lucru rau!
De pilda, el nu poate face diferenta intre presele pentru picioare la un aparat de ultima generatie dintr-o sala exclusivista si genuflexiunile pe care le faci in garaj sau intr-o camera goala. El cunoaste doar tensiunea si miscarea.
Atata timp cat te straduiesti suficient de mult, muschii tai vor raspunde devenind din ce in ce mai mari si mai puternici, indiferent de modul in care ii supraincarci.
Din acest motiv, iti vei putea mentine progresul in bodybuilding cu antrenamente fara echipament. Iar asta e o veste buna daca nu ai timp sa ajungi la sala, sau daca preferi sa te antrenezi gratuit acasa sau intr-un parc din apropiere.
Daca te antrenezi din greu si in mod constant, poti construi muschi aproape oriunde!