Bodybuilderii, predispusi la aparitia hemorozilor
Ridicarea de greutati nu este o joaca si, desi prezinta beneficii incomensurabile pentru sanatatea si fizicul nostru, ne poate aduce si mici neplaceri DACA nu ne informam corespunzator inainte de a demara antrenamentul. Aparitia hemorozilor din cauza fortarii organismului in cadrul acestor exercitii este destul de frecventa in randul iubitorilor acestui sport, dar poate fi prevenita.
Cauzele majore ale apraritiei hemoroizilor la persoanele care se antreneaza cu greutati? Tehnicile incorecte de respiratie in timpul exercitiilor cu greutati si ridicarea gresita a greutatilor.
Aparitia hemoroizilor si tehnici corecte de ridicare a greutatilor
Durerea in zona rectala poate fi cauzata de aparitia hemorozilor externi (localizati sub pielea din jurul anusului) sau interni (localizati in interiorul rectului). Efortul fizic si incordarea la care ne supun exercitiile cu greutati pot provoca inflamarea venelor din jurul anusului si aparitia hemoroziilor, ale caror semne sunt, cel mai adesea, dureri si/ sau sangerari.
Aparitia hemoroizilor se datoreaza, in mare parte, tinerii respiratiei si „impingerii” acesteia inspre rect in timpul ridicarii greutatilor; astfel, se exercita o mare presiunea asupra anusului, chiar mai mare decat cea determinata de constipatie. Corect este sa impingem aerul in sus, catre gat si sa expiram dupa fiecare ridicare.
Daca deja suferi de hemoroizi din cauza ridicarii greutatilor, ideal ar fi sa intrerupi acest efort intens, sau sa il diminuezi, pana la vindecarea acestora. De asemenea, este bine sa eviti alimentele picante, procesate (bogate in grasimi si sarace in fibre), alimentele rafinate, cofeina si alcoolul (aceste substante diminueaza rezervele de apa ale organismului si conduc la scaune uscate, greu de eliminat), si sa consumi alimente bogate in fibre, cereale integrale, nuci si seminte, fasole, mazare, legume in general.
De asemenea, yoga, mersul pe jos, inotul, exercitiile aerobice, kegel si cele pentru muschii gluteali pot ameliora situatia si preveni aparitia hemoroizilor, indiferent de cauza.
Extrem de important pentru prevenirea hemoroizilor este si modul in care ridici greutatile: indoaie genunchii si tine spatele drept, mentinandu-ti muschii perineali si pe cei ai trunchiului incordati. Ridica-te folosindu-te de cvadricepsi si gluteali, nu fortand spatele (pe care trebuie sa il tii drept in timpul ridicarii).
Cum respiram corect pentru a preveni aparitia hemorozilor
Daca esti incepator, este foarte impoirtant sa discuti cu un antrenor pentru a deprinde tehicile corecte de respiratie. In primul rand, trebuie sa iti adaptezi respiratia la tipul de exercitiu: faci putine repetari cu o greutate mare sau mai multe repetari cu greutati mici?
In cazul in care ridici o greutate mare, 1-3 repetari, e bine sa tragi adanc aer in diafragma, nu in piept, si sa tii aerul pana la ultima faza a repetarii. In acest moment, daca incerci sa expiri din stomac tinand caile respiratorii inchise, vei crea o presiune mare intra-abdominala, care contribuie la protejarea coloanei prin mentinerea tensiunii in torso. In cazul unui numar mai mare de repetari cu o greutate mai mica, e bine sa inspiri adanc si sa tii aerul pana in faza concentrica a miscarii, apoi sa il eliberezi usor, controlat.
Daca organismul tau nu este pregatit suficient sau daca nu ai deprins inca metoda corecta de a ridica greutati, nu te forta! Pe langa accidentari, aparitia hemoroizilor este foarte frecventa in randul amatorilor care decid sa isi testeze limitele fara a fi antrenati corespunzator.
Succes!