Cred ca asemenea informatii ar fi mult mai utile incepatorilor care ar beneficia mai mult afland cum s-a antrenat Arnold in primii ani sau Coleman sau Cutler, ce programe i-au propulsat catre statutul de campion. Asemenea informatii sunt mai greu de gasit, dar am reusit sa dau peste un articol mai vechi al australianului Lee Priest, unul dintre cei mai masivi culturisti profesionisti din toate timpurile. Iata ce spune el despre antrenamentele de la inceput care au asezat fundatia pentru trupul de exceptie la care avea sa ajunga peste ani.
„Mi-am antrenat tot corpul de 3 ori pe saptamana: luni, miercuri si vineri. Faceam doar cateva exercitii de baza, ca genuflexiuni, impins cu bara, ramat cu bara, impins cu bara de la piept pentru umeri, flexii cu bara, extensii cu gantera din culcat pentru tricepsi (skullcrushers). Sala avea doar echipamentul de baza esential: cateva bare, o banca orizontala, suporti de genu, cateva discuri si gantere. In afara de un scripete pentru tractiuni, nu existau alte aparate.”
Departe de a considera dotarea limitata o problema, Lee priveste acum in urma la acest aspect ca fiind un mare avantaj. „Inca utilizez mai mult exercitii cu greutati libere deoarece sunt cele mai productive. Cred ca toti incepatorii ar trebui sa se antreneze doar cu exercitii de baza, cu greutati libere cel putin in primul an si sa-si construiasca o baza solida inainte de a incepe sa faca lucrurile mai complicate. Imi pare rau pentru toti tinerii care se duc la o sala de fite care are zeci de aparate stralucitoare, dintre care sa aleaga. Ii vad folosind toate acestea si ignora vechea scoala, exercitiile dure ca genuflexiunile si indreptarile care sunt mai greu de stapanit. De aceea nu obtin fizicul la care spera.” „Un incepator n-ar trebui sa imparta corpul in 4-5 sau 6 zile diferite sau sa faca 6 sau mai multe exercitii pe grupa. Un program simplu in care lucrezi tot corpul la un antrenament, cu doar un exercitiu pe grupa, ar fi cea mai buna alegere.”
Florin Uceanu
18 titluri de campion national