Site icon TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

BCAA, aminoacizii in lant ramificat: ce sunt, cand, cum si de ce se administreaza

BCAA

Daca te antrenezi regulat, probabil acorzi o atentie sporita alimentatiei pentru a maximiza rezultatele programului de antrenament. Iar daca obiectivul tau este cresterea musculara, probabil pui un accent deosebit pe cantitatea de proteina pe care o consumi.

BCAA sunt un supliment cheie in dieta oricarui culturist. Acestia stimuleaza cresterea musculara, forta, energia si ajuta inclusiv la eliminarea surplusului de grasime. 

BCAA, un supliment cheie in dieta oricarui culturist

Aminoacizii sunt componenta principala din proteina. Dintre acestia, 9 sunt esentiali, ceea ce inseamna ca organismul nu poate functiona fara ei. Dintre toti, BCAA, sau aminoacizii in lant ramificat, realizeaza 33% din musculatura.

Suplimentele de BCAA contin leucina,  isoleucina si valina, aminoacizi pe care organismul nu-i poate sintetiza de unul singur. De asemenea, ceea ce ii face unici si eficienti este ca nu sunt metabolizati in ficat, ci in tesutul musculat. Acest lucru inseamna ca muschii vor putea folosi acesti aminoacizi pe post de combustibil imediat, transformandu-i in energie.

4 Motive sa iei BCAA

1. Cresc nivelul de energie

In timpul antrenamentelor intensive si de lunga durata organismul va consuma o cantitate mare de BCAA din muschi. Pentru antrenamente reusite, cu rezultate maxime, ai nevoie de energie, motiv pentru care suplimentele BCAA sunt ideale. Te vor ajuta sa previi oboseala din timpul antrenamentelor si sa accelerezi recuperarea muschilor.

2. Intaresc imunitatea

BCAA sprijina functionarea sistemului imunitar. De fiecare data cand te antrenezi cu greutati, suprasoliciti organismul. Daca sistemul imunitar nu functioneaza corespunzator, recuperarea musculara va fi precara, iar riscul de boli va creste considerabil.

3. BCAA sprijina arderea grasimilor

Studiile au demonstrat ca o dieta bazata pe o cantitate mare de BCAA sprijina arderea grasimilor si dezvoltarea musculaturii.

Cercetatorii considera ca leucina este catalizatorul responsabil pentru eliminarea surplusului de grasime, dar numai impreuna cu alti BCAA. Isoleucina, de exemplu, creste toleranta la glucoza, pe cand leucina creste oxidarea grasimilor si furnizeaza suficienta energie pentru desfasurarea antrenamentelor intense si de lunga durata. Acesti factori impreuna cu o dieta echilibrata si un program de antrenament, faciliteaza pierderea in greutate.

Unele studii studii au demonstrat ca suplimentele cu BCAA ajuta inclusiv la pierderea grasimii viscerale, localizata adanc in corp, sub grasimea subcutanata, uneori foarte rezistenta la diete si destul de greu de eliminat.

4. Cresc masa musculara

BCAA contribuie la cresterea masei musculare stimuland sinteza proteinei datorita leucinei, in special atunci cand sunt administrati dupa antrenamente.

Cresterea sintezei proteice induce cresterea musculara chiar si in absenta antrenamentului cu greutati, prin marirea productiei proprii de hormoni anabolici, adica testosteron, hormon de crestere, si insulina.

Cand se iau BCAA

Pentru forta si energie BCAA se administreaza cu 30 de minute inainte de antrenament si 30 de minute dupa, astfel incat sa mentii nivelului de cortizol scazut in timpul antrenamentului, pentru a sprijini cresterea musculara. De asemenea, pentru a impiedica epuizarea, ei pot fi administrati inclusiv in timpul antrenamentelor.

Dozajul de BCAA

CITESTE SI: Cum se iau aminoacizii

Pentru a te bucura de toate beneficiile acestui supliment, este esential ca BCAA sa fie administrati corect in cantitati de 5-10 grame pe doza.

Nu este recomandat sa iei BCAA pentru o perioada mai mare de 6 luni. Administrati pe o perioada mai indelungata pot afecta coordonarea si duce la stari de epuizare.

Sursa:

http://www.fitnessandpower.com/

Exit mobile version