Mai mult ca sigur ai auzit de hormonul de crestere, cunoscut si ca hGH si asociat cu utilizarea steroizilor. Ceea ce poate nu stiai este ca acesta este un amplificator natural al testosteronului produs de organism si detine o multime de proprietati importante.
Acesta este produs in glanda pituitara si joaca un rol vital in regenerarea celulara, crestere si pastrarea tesuturilor intr-o stare buna, inclusiv a celor din creier si a altor organe vitale.
Odata secretat, hGH-ul ramane activ in sange pentru cateva minute, suficient timp pentru ca ficatul sa-l transforme in factori de crestere, cum ar fi cel insulinic (IGF-1), care are proprietati de crestere potrivite pentru toate celulele corpului.
Studierea hormonului de crestere a inceput acum mai bine de 100 de ani, iar cel sintetic a inceput sa fie dezvoltat in jurul anului 1980 si a fost aprobat in scopul utilizarii pentru probleme specifice la adulti si copii.
Beneficii ale hGH, hormonul de crestere uman
- Cresterea masei musculare
Acest hormon este cunoscut pentru faptul ca imbunatateste capacitatea fizica prin stimularea sintezei de colagen a muschilor scheletici si a tendoanelor, crescand forta musculara si imbunatatind performantele sportive, ca rezultat.
In Jurnalul International al Endocrinologiei, a fost prezentat un studiu desfasurat pe 14 barbati cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani, impartiti in doua grupe. 7 Subiecti au primit hGH, iar alti 7 au primit placebo si au fost reevaluati dupa o jumatate de an.
Dupa aceasta perioada, cei care utilizasera hormoni de crestere aveau o sensibilitate crescuta la muschii de la picioare. In mare, studiul a concluzionat ca utilizarea acestui hormon, la barbati sanatosi, a dus la o crestere a fortei musculaturii din partea inferioara a corpului. La pacientii care sufereau deficiente de hGH, utilizarea pe termen lung a dus la normalizarea fortei musculare, o crestere a capacitatii de exercitiu si o imbunatatire a termoreglarii.
- Recuperarea mai usoara dupa fracturi
Numerosi factori de crestere si hormoni sunt implicati in reglarea mineralelor si metabolismului oaselor de care depinde vindecarea fracturilor. Administrarea hormonilor de crestere a demonstrat ca poate grabi regenerarea oaselor, transformand-o intr-un element esential in refacerea acestora.
In cadrul unui studiu de specialitate, hormonul de crestere le-a fost injectat sobolanilor subcutanat, observandu-se apoi o vindecare mult mai rapida a fracturilor suferite de acestia, fara efecte adverse sistemice.
- Favorizeaza scaderea in greutate
Persoanele care sufera de obezitate prezinta reactii limitate la eliberarea in organism a hormonilor de crestere, dupa care, daca slabesc, reactia se amelioreaza, uneori revenind chiar complet. Hormonii de crestere accelereaza lipoliza si, alaturi de anumite restrictii culinare, pot duce la pierdere in greutate.
24 De persoane obeze au fost incluse intr-un studiu de 12 saptamani. Acestia au urmat o dieta hipocalorica si au fost impartiti in doua grupe. Unii au primit hormon de crestere uman recombinat, iar altii placebo.
Persoanele care au primit hGH au prezentat scaderi semnificative ale masei de grasime din corp, comparativ cu cei care primisera placebo. Rezultatele au demonstrat ca o dieta restrictiva, combinata cu utilizarea hGH duce la scaderea grasimii corporale si imbunatateste secretia hormonului de crestere.
- Oase mai puternice
Glanda pituitara stimuleaza eliberarea hormonului de crestere si este esentiala pentru reglarea cresterii oaselor, cu precadere in perioada pubertatii. Hormonul de crestere stimuleaza producerea de IGF-1, care ia nastere in ficat si este eliberat in sange. Cu varsta, hormonul de crestere uman este secretat tot mai putin si aceasta ar putea fi cauza pentru care osele varstnicilor se regenereaza mai greu.
- Reduce riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare
Adultii care prezinta deficiente ale hormonului de crestere prezinta un risc crescut de boli cardiovasculare, ceea ce duce la o speranta de viata mai mica. In Suedia, 104 pacienti care prezentau aceasta deficienta au fost studiati pentru a se calcula riscurile de imbolnavire.
S-a observat ca aveau o greutate corporala mai mare si valori ale trigliceridelor crescute. Asta a demonstrat faptul ca metabolismul lipoproteic este alterat din cauza deficientei de hormoni de crestere, ceea ce duce la un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare.
- Imbunatatirea disfunctiilor erectile
Studiile recente au sugerat ca hormonul de crestere uman este responsabil pentru functiile reproducatoare masculine si maturizarea sexuala, in timp ce deficienta lui este asociata cu lipsa erectiilor si a dorintei sexuale.
Treizeci si cinci de barbati adulti sanatosi si patruzeci si cinci de participanti cu disfunctii erectile au fost expusi la stimuli tactili si vizuali pentru a obtine tumescenta peniana, in cadrul unui studiu desfasurat in Germania. Cresterea cantitatii de hormon de crestere a fost de peste 90 de procente, urmata de o scadere tranzitorie ulterioara.
Acest studiu sugereaza faptul ca erectiile peniene pot fi induse cu ajutorul hormonilor de crestere prin rolul lor stimulant, astfel incat pot deveni un remediu natural impotriva impotentei.
- O stare de spirit imbunatatita si functii cognitive mai bune
Calitatea vietii si starea de bine la nivelul psihicului au legatura directa cu administrarea hormonului de crestere uman. Un studiu lituanian a cercetat schimbarile care apar in randul functiilor cognitive, a capacitatii de concentrare si a starii de spirit, dupa sase luni de tratament cu hGH uman recombinat. 18 Pacienti adulti care sufereau de o deficienta a hGH au participat la acest studiu si li s-au administrat cantitati atent calculate de hormon de crestere in fiecare saptamana.
Rezultatul a constat in ameliorari vizibile ale starii de spirit si ale functiilor cognitive dupa o jumatate de an de terapie de acest gen. Acest studiu releva faptul ca administratea hormonului de crestere uman poate fi un tratament eficient pentru diverse probleme psihice si neurologice, care produc alterari ale starii psihice si ale capacitatii de concentrare.
- Somn mai odihnitor
In marea lor majoritatea, hormonii de crestere sunt secretati imediat ce o persoana a adormit, inca din prima ora de somn. Indivizii care sunt privati de somn, care au diverse tulburari in acest sens, cum ar fi persoanele care lucreaza in ture de noapte sau care sufera de insomnii cronice, pot fi in consecinta afectati in mod negativ in timpul zilei. Lipsa somnului altereaza buna functionare a glandei pituitare si a hipotalamusului, ceea ce duce si la tulburarea ritmului de eliberare a hormonului de crestere.
La departamentul de medicina al universitatii din Chicago a fost desfasurat un studiu in care subiectii au fost privati de somn intre 24 si 36 de ore. Acest lucru a redus drastic secretia de hormon de crestere si eliberarea acestuia in organism, pe timpul noptii. Rezultatele studiului sugereaza faptul ca privarea de somn poate reduce eliberarea hormonului de crestere in dimineata de dupa acest episod si poate modifica in mod negativ ciclul de somn si de trezire al oamenilor afectati.
Cum se manifesta deficienta de hGH
Semnalele si simptomele deficientei de hGH sunt diverse si variate. Acestea difera in functie de variabile cum ar fi varsta. De exemplu, la copii acestea se manifesta diferit comparativ cu cazurile observate in randul persoanelor adulte.
Astfel, s-a observat ca acestia sunt semnificativ mai scunzi decat copiii de varsta lor care nu au astfel de deficiente. Partea buna este ca problema nu afecteaza si dezvoltarea intelectuala a copiilor.
Alte simptome ale deficientei hormonului de crestere la copii includ un aspect copilaros care se mentine pentru mai mult timp (copiii par mai mici decat varsta lor nu doar ca inaltime, ci si ca trasaturi), pubertate intarziata, uneori chiar absenta, depuneri de grasime in jurul stomacului sau a fetei, frunte proeminenta sau crestere lenta a parului.
Adultii pot experimenta si ei o combinatie de simptome cauzate de aceasta deficienta, printre care se pot regasi:
- caderea parului
- disfunctii sexuale
- pierderi de memorie
- lipsa concentrarii
- valori crescute ale trigliceridelor
- oboseala
- risc crescut de boli cardiovasculare
- cresterea valorii colesterolului rau
- densitate osoasa scazuta
- sensibilitate la temperatura
- cresteri in greutate, in special in jurul taliei
- rezistenta la insulina.
Cele mai bune metode de a creste in mod natural hGH-ul
Printre cele mai eficiente metode de a creste secretia naturala de hormon de crestere se numara exercitiile fizice intensive, consumul suplimentelor de L-glutamina si de L-arginina, detoxifierea ficatului si consumul de vitamina C.
Sportul este reconoscut si dovedit stiintific pentru faptul ca induce cresterea nivelului de hGH, ca un raspuns la cresterea secretiei de HGH. L-glutamina, pe de alta parte, este cunoscuta pentru faptul ca imbunatateste performantele fizice, iar L-arginina ajuta in mod direct la cresterea nivelului de hormon uman de crestere.
Surplusul de hGH
Daca deficienta de hormon uman de crestere are efecte negative, nici excesul nu este bun. Acesta poate avea efecte ca schimbari la nivelul pielii, cunoscute ca epiderma de elefant, ingrosarea degetelor, schimbari ale oaselor scheletului, cresterea orbitelor sau afectari ale organelor interne, cum ar fi cardiomegalia (marirea inimii).