Alergarea sau mersul pe banda, precum si bicicleta stationara, sunt cele mai populare forme de exercitiu aerobic pentru culturisti. Dintre acestea doua, cei mai multi culturisti sunt de parere ca exercitiile pe banda de alergat sunt mult mai intense. Asta deoarece banda te obliga sa stai in picioare si astfel solicita mai multe parti ale corpului decat exercitiul la bicicleta, care este stationar.
Tipul de „combustibil” utilizat in timpul exercitiului depinde fara indoiala si de intensitatea acestuia. Cu cat este mai mare intensitatea, cu atat organismul utilizeaza cabohidratii aflati in muschi, sub forma de glicogen, si in sanage, sub forma de glucoza. Studiile arata ca atunci cand intensitatea trece de la nivelul la care corpul utilizeaza 64% din capacitatea de absorbite a oxigenului, principala sursa devin carbohidratii.
Ca sa intelegeti mai bine, puteti observa ca atunci cand un exercitiu aerobic se transforma intr-unul anaerobic, apare o arsura in muschii solicitati. Aceasta semnaleaza o acumulare de de acid lactic generat de un metabolism anaerob.
Care dintre cele doua, bicicleta sau banda, arde cel mai bine grasimile?
Pentru a analiza efectele bicicletei si ale alergarii in procesul de ardere al grasimilor, au fost realizate niste studii. In cadrul unuia dinte aceste studii, 12 barbati au mers pe banda rulanta, respectiv pe bicicleta, timp de 3 minute. In urma experimentului, a rezultat ca exercitiul pe banda rulanta a generat un nivel mai mare de oxidare a grasimilor decat pedalatul pe bicicleta, desi nivelul de intensitate a fost acelasi pentru ambele tipuri de exercitiu – 60% din capacitatea maxima de absorbtie a oxigenului.