Exista multa confuzie in randul incepatorilor, dar si al avansatilor, in privinta numarului de repetari ce trebuie efectuate intr-o serie pentru a obtine brate uriase. Adevarul e ca eu recomand 4-6 repetari si o crestere constanta a greutatilor in timp, dar asta nu inseamna ca nu se poate si altfel. Sa aruncam o privire in istoria acestui sport si sa vedem daca gasim indicii.
Brate de campioni!
In anii 50 era un culturist remarcat, in special, datorita bratelor sale si faimos pentru desele sale aparitii in revistele de specialitate. Numele sau era John McWilliams si bratele sale masurau peste 52 de cm intr-o epoca cand steroizii nu aparusera prin sali si sportivii nu obisnuiau sa minta in legatura cu dimensiunile lor.
Cate repetari facea el pe serie? 15 la fiecare exercitiu. Putin mai multe fata de cum se obisnuieste in zilele noastre, dar au dat rezultate pentru el.
In anii 70, Jon Cole a fost cel mai mare powerlifter din lume. Jon avea niste brate colosale care masurau 60 cm. Facea doar 2 exercitii pentru brate, flexii cu bara pentru bicepsi si extensii cu bara deasupra capului din stand, pentru tricepsi. Le facea in superserie, 5 serii a cate 10 repetari fiecare.
Urmatorul exemplu vine din anii 50. Chuck Ahrens lucra prin circuri facand diferite demonstratii de forta si toti ramaneau socati de bratele sale ce masurau 62,5 cm. El putea sa impinga cu o mana, deasupra capului, o gantera de 150 kg.
La vremea aceea, recordul mondial la haltere era de 180 kg, bineinteles, stilul aruncat, cu 2 maini. Chuck putea sa faca flexii alternative pentru bicepsi cu cate o gantera de 90 kg in fiecare mana sau extensii din culcat, pentru tricepsi, cu bara de 170 kg. Cate repetari prefera Chuck pentru brate? 3 pe serie!
Alt sportiv celebru pentru bratele lui, in anii 60, a fost Mike Guibilo. El era renumit in special pentru umerii foarte largi si bratele monstruoase, ce masurau 60 cm. Putea sa faca flexii trisate cu bara de 150 kg si impins din culcat cu aproape 270 kg. El obisnuia sa faca 8 repetari pe serie cand lucra bratele si, evident, a obtinut rezultate fenomenale pentru acele timpuri.
Daca credeti ca nu se poate mai jos de 3 repetari, asteptati ultimul exemplu: Rob Colacino. El si-a construit, in anii 90, brate de 55 cm cu doar o repetare pe serie. Nu a fost foarte bun in concursurile de culturism profesionist pentru ca statea prost la alte capitole: fibrare, separare, gambe. Dar bratele erau uriase.
Brate uriase indiferent de numarul de repetari
Ce am invatat din aceste exemple? Ca poti sa-ti faci niste brate uriase cu 15, 10, 3 repetari sau o singura repetare, totul e sa ai genetic bun, sa lucrezi cu greutati mari. Pana la urma, conteaza ca efortul depus sa fie colosal, numarul repetarilor pare mai putin important.
Florin Uceanu
18 titluri de campion national
Va informez ca perimetrul la brat este direct proportional cu greutatea corporala generala . Daca cintaresti 70 de kg nu poti sa ai 50 cm perimetrul la brat . De altfel exista si un raport de crestere al grosimii bratului in functie de cresterea in greutatea generala . Astfel la fiecare 1 cm adaugat la brat trebuie sa adaugi 2-3 kg la greutatea generala a corpului . Naspa situatie ….. Concluzie ? Sa spunem ca facem doar exercitii pentru biceps , triceps de doua ori pe saptamina . Nimik altceva . Oare va creste perimetrul bratului ? Foarte putin dupa care va stagna definitiv .
bullshit, eu cand m-am apucat de sala aveam vreo 55 de kg si cam 32 in brat, poate chiar mai putin, acum am cam 36-37, iar dupa spusele tale ar fi trebuit sa am cel putin 63 de kg, insa nu am decat 59, afirmatia ta e o aberatie, poti creste in brate fara sa pui 1231231 de kg la fiecare cm..
Uitete de exemplu la biciclistii de performanta, ce coapse mari au si ce slabi sunt la partea superioara a corpului… gandeste-te daca ar fi fost dupa calculul tau ca la fiecare 1-2 cm la coapsa sa creasca si in greutate 1-2 kg pai atunci deabea daca i-ar mai duce bicicleta…
pentru o dezvoltare armornioasa a corpului (deci nu doar brate) arnold sustine ca ar trebui sa cresti 2,5 cm la 7 kg de masa musculara (nu calculam grasime – presupunem ca tot ce creste e muschi) eu am crescut de la 55 kg(30-31 in brat) pana la 75kg (38 in brat) deci.. undeva pe acolo… toate astea intr-un an, noroc cu suplimentele redis 🙂
Aberatie grava, deci eu am 120 de kg si 36 la brat.(la burta am 100, piept 125, umeri 135, sa se inteleaga ca nu sunt un burtos) Asta ar inseamna sa am 145-150 kg pt 45cm la brat cat as vrea sa am. Nu am vazut nici un luptator culturist wrestler cu brate de 45 si 150 de kg din cauza lor.
Toti au in jur de 110-115
baietii de mai sus cred ca au 1,40 daca au 55 de kg si 662462 de cm la brat. Asta, sau nu stiu sa masoare.
foaret tare comentariul dragos…
Teoria cu „1 cm adaugat la brat trebuie sa adaugi 2-3 kg la greutatea generala a corpului” am citit-o intr-o carte de a lui Arnold Schwartzenegger, dar este destul de relativa,poti creste in brat si fara sa cresti in greutate dar totusi nu peste o anumita limita.Totul tine si de dotarea genetica a fiecaruia.Oricum flexorii si extensorii bratelor sunt muschi mici ce fac parte din lanturi musculare mult mai importante. Dar, in perceptia comuna ce este perpetuata in cultura noastra ,bicepsii capata o importanta mult prea mare.
Eu cred că de fapt, cu fiecare centimetru adăugat la braţ ar trebui să adăugăm nişte kilograme la masa musculară, în general. Adică să nu lăsăm deoparte celelalte grupe. Mulţi facem greşeala de a ne concentra pe braţe şi picioare lăsând pe plan secund grupe ca lombari şi abdominali – foarte importante în menţinerea corectă a poziţiei coloanei la antrenarea oricăror alte grupe. Deci, se poate să creşti în braţ şi fără o creştere generală în greutate, dar n-ar fi bine. Părerea mea.
pentru voi nu e panica sa pierdeti din masa musculara, dar din brate ar fi o tragedie krek:))
manipulare.sunt de acord k un biceps mare e ok.pana la un moment dat, culturismul e ok.e un sport.de la o anumita limita, devine obsesiv si autodistructiv.in ultimii ani a devenit o afacere rentabila.prin manipularea tinerilor, concerne din vest, castiga miliarde de dolari-in antropologia proportionala, un brat de peste 50 cm este ceva patologic, si disproportionat, ratiunea conteaza, nu uitati asta.nu cred ca un barbat adevarat tre sa aiba 55 in brat, si un penis de 25 cm, nutret pt. fraieri, basme…
Este un sambure de adevar in toata povestea asta . Pana nu am ajuns la 80 kg , nu am putut atinge 45 cm in brat . Acum la 82 kg am 46 cm , dar am in spate 20 de ani de antrenament natural.Oricum nu dimensiunea e cea mai importanta(ca nu mergi cu metrul in mana pe strada), ci esteticul bratului dat de dezvoltarea proportionala a tuturor grupelor musculare.Deci perseverenta in antrenament si stil de viata sanatos. Bafta !
la ce inaltime ai marimea asta in brat
eu am 62 kg si am 30 in brat …
eu la 1.80 si 79 80 kg am 38 in brat dar am un prieten care are sa zic 1.72 sau 1.75 si 76 kg si are 40 41 la rece .
Ba incepatorule tu spui cind teai apucat de sala am crescut pina la 37cm sa fim seriosi vorbim in general de practicanti ai sali nu de incepatori oricine incepe viata de culturist are cresteri masive toata lumea cind vorbeste de crestere nu se refera la citi cm a luat un incepator . ca sa cresti in brate trebuie si greutate clar si acum nu vorbesc de persoane plinute vorbesc strict de practicanti ai sportului
Acesta este un articol foarte bun, felicitari Domnule Uceanu !
Intr-adevar, dupa 5-6 repetari scade concentrarea sau vointa daca o putem numi asa.
Cred ca cel mai bine sunt 4 repetari facute singur si doua cu ajutor. In felul acesta dai tot ce poti la seria respectiva.
La cabluri insa as merge pe 8 repetari caci tensiunea in muschi e constanta.
O intrebare nelegata de acest subiect: pana la ce varsta putem spera in castiguri musculare ?