Cancerul si alimentatia, in stransa legatura
“Bomba” ultimului Congres Mondial al Cancerului tinut la Paris a fost victoria morcovului si a rubedeniilor lui impotriva bolilor oncologice. Fructele si legumele au triumfat. Un studiu mamut, intins pe o durata de 35 de ani si efectuat pe 500.000 de subiecti a dovedit fara drept de apel ca alimentatia vegetariana reduce drastic aparitia cancerului. Cancerul si alimentatia sunt strans legate intre ele, iar practicantii terapiilor naturiste au avut dreptate. Cand Dumnezeu a lasat boala, a lasat si leacurile care o pot vindeca.
“De necrezut!”, a exclamat profesorul francez Michel Boiron, presedintele fondator al Congresului International al Cancerului. “Scepticismul nostru este invins. Cifrele studiului EPIC (European Perspective Investigation into Cancer and Nutrition) sunt de necombatut. Legatura intre cancer si alimentatie este edificata.”
Desi nu e noua, ideea ca hrana joaca un rol decisiv in stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multa vreme respinsa, minimalizata sau privita cu scepticism de lumea medicala occidentala. Cancerul era interperatat ca o boala in sine, declansata prin dereglarea necontrolata a unor celule. Un soi de “nebunie” organica. Din fericire, studiul EPIC vine cu concluzii de neclintit, fiind cea mai mare ancheta realizata vreodata despre relatia dintre alimentatie si cancer.
Cancerul si alimentatia – concluziile unui studiu amplu
Studiile efectuate compara alimentatia si modul de viata a 500.000 de indivizi din tarile nordice si sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt si de carnuri grase, ceilalti consumatori de legume, fructe si untdelemn de masline. Incepand cu 1970, subiectii au fot urmariti fiecare in parte, in medie timp de 5 ani. Ultimele rezultate au fost publicate in iunie 2005 si comunicate oficial la Congresul de la Paris. A fost primul studiu combinat si cu prelevari de sange si AND, stocate in banci biologice, pentru cercetarea indicilor nutritionali.
Concluzia e clara: schimbarea regimului alimentar poate reduce frecventa cancerului. Iata si cateva recomandari importante, rezultate din studiul EPIC.
Persoanele care consuma in medie 35g de fibre vegetale pe zi (sapte portii de fructe si de legume consumate de-a lungul zilei) reduc riscul imbolnavirii de cancer cu 40%. Cifra creste daca, pe langa alimentatia vegetariana, veti deveni si adeptii miscarii. Cancerul intestinal si cel de colon sunt in special tinute in frau printr-o alimentatie adecvata combinata cu sport.
“Marele progres al acestui studiu consta infaptul ca a aratat ca riscul de cancer poate fi drastic redus prin cresterea consumului de fructe si de legume, principalele surse de fibre alimentare”, a spus profesorul Elio Riboli, responsabilul studiului EPIC, specialist mondial in probelme de nutritie si cancer.
Cancerul si alimentatia: vegetalele
Includeti in fiecare dintre mesele dumneavoastra o leguma si un fruct. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele contin combinatii de substante protectoare, dar pentru a beneficia de ele, variati culorile: dupa ce mancati un mar rosu, gustati o para aurie sau un strugure negru. La fel si in cazul legumelor: dupa ce mancati o rosie coapta, consumati o legatura de broccoli sau o ridiche neagra, pentru ca, in general, principiile active care lupta impotriva cancerului se gasesc in colorantii din plante. Eficienta lor a fost constatata nu doar in cazul cancerului de colon, ci si in cazul celui de esofag, prostata, plamani, pancreas.
Inca ceva: uitati carnea, mancati peste.Se banuia de multa vreme ca excesul de carne nu este sanatos, iar studiul EPIC confirma. Analiza efectuata a grupat carnea in 3 categorii: carne rosie, mezeluri si carne de pasara. Din prima grupa fac parte carnea de vita, vitel, porc, din a doua grupa fac parte salamurile de porc sau vita conservate in saramura, cu sau fara nitrati, afumaturile, carnea uscata sau conservata prin fierbere (jambonul, carnatii, pateul de ficat, crenvurstii etc). In cea de-a treia categorie a fost incadrata carnea de pui si de gasca.
Rezultatul: riscul de cancer colorectal este cu mult mai ridicat la consumatorii de carne rosie si mezeluri; in schimb, carnea de pasare este mai sanatoasa, cu conditia sa nu fie din crescatorii. Ca alternativa pentru carne se recomanda pestele, desi efectul lui protector n-a putut fi explicat pe deplin, insa se pare ca minunatii acizi grasi prezenti in cantitati mari in uleiul de peste inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.
Rodica Demian
Pentru a doua parte a articolului, click aici.