TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Carbo putini, intensitatea antrenamentului scazuta? (II)

carbohidratiDin cauza ca energia cea mai eficienta pentru un antrenament de mare intensitate o reprezinta carbohidratii, problema ramane: o scadere drastica a carbohidratilor din dieta influenteaza intensitatea antrenamentului?

O recomandare buna este sa mananci mai multi carbo o data la cateva zile. Rationamentul este ca rezervele golite de glicogen vor fi umplute de carbohidrati si, de asemenea, pot avea si un efect anabolic datorita eliberarii de insulina. Dar, pentru ca insulina sa aiba un efect anabolic, in muschi trebuie sa fie si aminoacizii prezenti in sange, ceea ce inseamna ca ai nevoie de o proteina de calitate, precum zerul. Alte studii au aratat ca trebuie sa treaca ceva timp pentru ca organismul sa faca schimbarea dintr-o masina de ars carbohidrati intr-una de ars grasimi, care, de altfel, este scopul dietei cu putini carbo. Studiile sugereaza ca aceasta trecere se face in doua pana la patru saptamani, timp in care poti simti oboseala la antrenament. Asta se traduce intr-o mai mica rezistenta si scaderea fortei. Odata ce abilitatea de a folosi ketonele si grasimea, ca surse de energie, este completa, oboseala va disparea. Studii recente au comparat efectele dietei cu carbo putini si multe grasimi cu ale dietei cu carbo multi si grasimi putine. 60 de indivizi, barbati si femei, obezi sau sedentari, avand o medie de varsta de 49 de ani, au fost selectionati la intamplare fie la o dieta, fie la cealalta. Ambele diete contineau acelasi numar de calorii si erau calculate astfel incat sa asigure un deficit de 30% la calorii. Dieta cu putini carbo continea o proportie de 35% proteina, 61% grasimi si 4% carbohidrati. Dieta cu multi carbohidrati continea 24% proteina, 30 % grasimi si 46% carbohidrati.

Studiul a durat 8 saptamani si, la inceput, tuturor subiectilor le-au fost testate capacitatea aerobica si forta. Asa cum si alte studii au aratat, concluzia a fost ca subiectii care au tinut dieta cu putini carbo au slabit cel mai mult, iar testele compozitiei corporale au aratat ca pierderea cea mai mare in greutate provine din grasimea corporala. De asemenea, cei cu dieta cu carbo putini au aratat o oxidare mai mare a grasimii in timpul exercitiilor aerobice, in contrast cu cei cu dieta cu multi carbo care nu au experimentat astfel de schimbari. La testele de forta, rezultatele au fost la fel la ambele grupuri, nemodificandu-se in final.

Concluzia studiului a fost ca folosirea dietei cu putini carbohidrati nu a influentat cu nimic intensitatea antrenamentului. Pe de alta parte, acest studiu a implicat oameni grasi sau iesiti din forma, de varsta medie, de aceea concluziile nu pot fi atribuite si pentru tineri culturisti. Intr-adevar, intr-un studiu, care a inclus tineri implicati in antrenamente folosind diete cu putini carbo, s-a demonstrat ca au intampinat dificultati in a mentine intensitatea antrenamentului ridicata. Ultimul factor ce trebuie luat in seama este volumul si frecventa antrenamentelor. Daca esti adeptul unui antrenament de volum, cu multe exercitii si serii, ai sanse mari sa fii nevoit sa scazi intensitatea cand te afli la o dieta cu putini carbo. La fel, daca te antrenezi des, zilnic, sau de doua ori pe zi, cum fac unii. Pe de alta parte, consumand multa proteina, ar trebui sa ajute pe majoritatea dintre noi sa se antreneze eficient. Probabil, cea mai buna solutie este sa controlezi carbohidratii: bea si mananca carbo inainte si imediat dupa antrenament, in rest limiteaza-i cat mai mult. Astfel obtii toate avantajele metabolice ale carbohidratilor si poti tine cu succes o dieta cu putini carbo.

Alexandru Bolborici

Exit mobile version