Carbohidratii ingrasa? Ce se intampla atunci cand ii consumam

carbohidratii-ingrasaExista o intreaga nebunie referitoare la consumul de carbohidrati, de la dietele Paleo, Zone, Dunkan, etc, pana la nutritionistii rasariti peste noapte sau expertii in materie de diete, care interzic acest aliment. Dar sunt toate aceste pareri justificate? Carbohidratii ingrasa si impiedica arderea grasimilor?

Legatura dintre insulina si carbohidrati

Cele mai multe dintre controversele legate de carbohidrati duc inevitabil la hormonul insulina. Premiza de la care se porneste este ca „insulina te face sa devii gras”, iar carbohidratii sprijina insulina. Este adevarat ca insulina are rolul de a extrage glucoza din sange si de a stoca excesul sub forma de grasime, dar tot ea este responsabila pentru conducerea aminoacizilor in muschi in vederea sintetizarii proteinelor si pentru curatarea grasimilor din sange (care sunt stocate in tesutul adipos). In plus, insulina are efect anabolic, adica ajuta la pastrarea masei musculare.

Carbohidratii au, intr-adevar, calitatea de creste nivelul de insulina in sange, dar exista surse de proteina care fac acelasi lucru (cum sunt ouale, branza, carnea, pestele). De asemenea, legatura dintre cabohidrati, insulina si grasime se bazeaza pe o falsa impresie. Cercetarile au demonstrat ca raspunsul la insulina sau cantitatea de insulina produsa in urma consumului de carbohidrati nu are legatura cu cantitatea de grasime acumulata. Asadar, insulina nu face parte dintr-o conspiratie a pancreasului cu celulele adipoase care nu fac altceva decat sa-ti distruga imaginea.

Dieta cu putini carbohidrati

Mai multi guru din „industria dietelor” afirma ca poti sa slabesti mult mai usor daca o sa consumi mai putini carbohidrati. Iar unii oameni aleg sa renunte definitiv la ei in vederea atingerii acestui obiectiv.

Problema cu aceste pareri si sfaturi este ca se ciocnesc atat cu cercetarile de ordin stiintific, cat si cu cele de ordin fiziologic, si mascheaza de fapt un adevar cat se poate de dur: te ingrasi pentru ca te misti prea putin si mananci prea mult!

O cercetare efectuata la Universitatea din Pennsylvania a analizat 63 de persoane obeze, care au fost impartite in doua grupuri, unul dintre grupuri fiind supus unei diete de tip „low-carb”. Rezultatul: cei care au mers pe dieta cu mai putini carbohidrati au reusit sa slabeasca mai repede in primele trei luni, dar in decursul unui an diferentele dintre cele doua grupuri au fost nesemnificative.

Analizand intr-o maniera logica rezultatele cercetarii, nu ar trebui sa fim surprinsi. Primul grup a slabit mai repede deoarece a scazut cantiatea de glicogen din muschi si ficat, care a dus la micsorarea cantitatii de apa din organism. Rezultatele au fost vazute pe cantar, dar nivelul de grasime a ramas acelasi.

Exceptiile care intaresc regula. Cand dieta cu putini carbohidrati s-ar pueta sa functioneze

In ciuda afirmatiilor de mai sus, am experimentat si cazuri in care oamenii au slabit mai usor si mai repede atunci cand au redus cantitatea de carbohidrati. Unii oameni pot sa se descurce foarte bine si fara cabohidrati, fara sa se simta lipsiti de energie sau letargici. Altii se descurca mai bine cu grasimile alimentare, raspund pozitiv la schimbarile metabolice si la controlarea apetitului. Altii, din contra, raspund in mod negativ si acumuleaza acele grasimi sub forma de tesut adipos. Dieta „ketogenica” poate fi un real succes pentru unii si un dezastru total pentru altii.

Asadar, carbohidratii ingrasa sau nu?

Din pacate, nu se poate spune cu precizie daca pentru tine o dieta bogata in carbohidrati va functiona mai bine decat una cu putini carbohidrati. Trebuie sa fii atent la rezistenta la insulia si la raspunsul ei.

Daca ai o masa bogata in carbohidrati, dar dupa aceea te simti energic, vigilent si satul, atunci raspunsul organismului este pozitiv.

Rezistenta la insulina apare atunci cand, dupa ce ai consumat carbohidrati, te simti balonat, somnoros, nu te poti concentra si ti-e foame la scurt timp dupa masa.

Bazandu-te pe aceste semne, poti sa alegi o anumita directie, insa nu uita ca exista si alti factori care pot interveni. Retetele difera in functie de individ.

dupa Muscleforlife.com

3 Comments

  • „insulina are efect catabolic, adica ajuta la pastrarea masei musculare” … citeste cineva traducerea articolului inainte de a posta ?

    • Corectare la traducerea din Articolul de mai sus: „Este adevarat ca insulina are rolul de a extrage glucoza din sange si de a stoca excesul sub forma de grasime, dar tot ea este responsabila pentru conducerea aminoacizilor in muschi in vederea sintetizarii proteinelor si pentru curatarea grasimilor din sange (care sunt stocate in tesutul adipos). In plus, insulina are efect CATABOLIC, adica ajuta la pastrarea masei musculare.” – deci, corect: insulina are efect ANABOLIC, …….

  • Carbohidrati in exces si miscare mai putina ! sau
    Combinatia carbohidrati cu indice glicemic mare+grasimi!

    Imi permiteti sa va citez: „te ingrasi pentru ca te misti prea putin si mananci prea mult!” – o cauza reala , frecventa la persoane cu o sanatate obisnuita, fara probleme genetice … ;
    si in plus, pe linga miscarea fizica in sine, este necesara stimularea metabolismului de ex. prin activitate fizica / unitate de timp redusa dar cu intensitate mare !
    De asemenea si un VO2max (= capacitate aeroba maxima ) te ajuta sa asimilezi mai putine kilograme si un nr mai mic de grasimi . Iar o capacitate aerobica mare se obtine prin reprize scurte, explozive de efort sustinut, de ex. sprinturi, exercitii cu propria greutate si de impingere a unor greutati.

    Un citat dintr-un Articol al revistei MensHealth despre studiul medical al dr. George L. Blackburn, director al Centrului de studiu al nutriției de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston. „Chiar și în timpul somnului se ard calorii. Fitnessul te ajută să fii în formă.“
    Dr. Blackburn este unul dintre autorii celui mai recent studiu publicat în Obesity Reviews, care prezintă beneficiile principale ale mișcării, dincolo de efectul modest asupra greutății tale: „Dar exercițiul fizic, indiferent de cantitate, nu îți dă dezlegare pe viață să mănânci ce vrei. Îți permite doar să mănânci ce vrei fără să-ți faci griji că un dumicat în plus dintr-o mâncare sau alta se va depune direct pe burtă.
    Și dacă o parte se depune, totuși? Ei bine, ai deja instrumentele de care ai nevoie ca s-o dai jos. Dacă îți hrănești mușchii, ei îți vor întoarce favorul lăsând grăsimile să moară de foame!” http://www.menshealth.ro/da-jos-burta/distruge-grasimile-mai-repede/2/

    Sa reusiti sa alegeti ceea ce va face bine cu adevarat dvs. insiva!
    Cu respect,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate