Legatura dintre insulina si carbohidrati
Cele mai multe dintre controversele legate de carbohidrati duc inevitabil la hormonul insulina. Premiza de la care se porneste este ca „insulina te face sa devii gras”, iar carbohidratii sprijina insulina. Este adevarat ca insulina are rolul de a extrage glucoza din sange si de a stoca excesul sub forma de grasime, dar tot ea este responsabila pentru conducerea aminoacizilor in muschi in vederea sintetizarii proteinelor si pentru curatarea grasimilor din sange (care sunt stocate in tesutul adipos). In plus, insulina are efect anabolic, adica ajuta la pastrarea masei musculare.
Carbohidratii au, intr-adevar, calitatea de creste nivelul de insulina in sange, dar exista surse de proteina care fac acelasi lucru (cum sunt ouale, branza, carnea, pestele). De asemenea, legatura dintre cabohidrati, insulina si grasime se bazeaza pe o falsa impresie. Cercetarile au demonstrat ca raspunsul la insulina sau cantitatea de insulina produsa in urma consumului de carbohidrati nu are legatura cu cantitatea de grasime acumulata. Asadar, insulina nu face parte dintr-o conspiratie a pancreasului cu celulele adipoase care nu fac altceva decat sa-ti distruga imaginea.
Dieta cu putini carbohidrati
Mai multi guru din „industria dietelor” afirma ca poti sa slabesti mult mai usor daca o sa consumi mai putini carbohidrati. Iar unii oameni aleg sa renunte definitiv la ei in vederea atingerii acestui obiectiv.
Problema cu aceste pareri si sfaturi este ca se ciocnesc atat cu cercetarile de ordin stiintific, cat si cu cele de ordin fiziologic, si mascheaza de fapt un adevar cat se poate de dur: te ingrasi pentru ca te misti prea putin si mananci prea mult!
O cercetare efectuata la Universitatea din Pennsylvania a analizat 63 de persoane obeze, care au fost impartite in doua grupuri, unul dintre grupuri fiind supus unei diete de tip „low-carb”. Rezultatul: cei care au mers pe dieta cu mai putini carbohidrati au reusit sa slabeasca mai repede in primele trei luni, dar in decursul unui an diferentele dintre cele doua grupuri au fost nesemnificative.
Analizand intr-o maniera logica rezultatele cercetarii, nu ar trebui sa fim surprinsi. Primul grup a slabit mai repede deoarece a scazut cantiatea de glicogen din muschi si ficat, care a dus la micsorarea cantitatii de apa din organism. Rezultatele au fost vazute pe cantar, dar nivelul de grasime a ramas acelasi.
Exceptiile care intaresc regula. Cand dieta cu putini carbohidrati s-ar pueta sa functioneze
In ciuda afirmatiilor de mai sus, am experimentat si cazuri in care oamenii au slabit mai usor si mai repede atunci cand au redus cantitatea de carbohidrati. Unii oameni pot sa se descurce foarte bine si fara cabohidrati, fara sa se simta lipsiti de energie sau letargici. Altii se descurca mai bine cu grasimile alimentare, raspund pozitiv la schimbarile metabolice si la controlarea apetitului. Altii, din contra, raspund in mod negativ si acumuleaza acele grasimi sub forma de tesut adipos. Dieta „ketogenica” poate fi un real succes pentru unii si un dezastru total pentru altii.
Asadar, carbohidratii ingrasa sau nu?
Din pacate, nu se poate spune cu precizie daca pentru tine o dieta bogata in carbohidrati va functiona mai bine decat una cu putini carbohidrati. Trebuie sa fii atent la rezistenta la insulia si la raspunsul ei.
Daca ai o masa bogata in carbohidrati, dar dupa aceea te simti energic, vigilent si satul, atunci raspunsul organismului este pozitiv.
Rezistenta la insulina apare atunci cand, dupa ce ai consumat carbohidrati, te simti balonat, somnoros, nu te poti concentra si ti-e foame la scurt timp dupa masa.
Bazandu-te pe aceste semne, poti sa alegi o anumita directie, insa nu uita ca exista si alti factori care pot interveni. Retetele difera in functie de individ.
dupa Muscleforlife.com