L-carnitina: supliment nutritiv si surse naturale
Sursele de carnitina, dietetice sau sub forma de suplimente, vin sa se alature sintezei endogene. Este de retinut ca sinteza endogena, alaturi de resorbtia renala deosebit de eficienta a carnitinei (peste 95%) evita carenta chiar si atunci cand raportul este extrem de redus.
L-carnitina este continuta in deosebi in alimente de origine animala: lactate, carne indiferent de origine, dar mai ales carnea rosie.
Alte surse mai modeste ar fi nucile si semintele (de dovleac, floarea-soarelui, susan), leguminoasele (fasole, mazare, linte), untul de arahide, unele legume (anghinare, broccoli, usturoi, patrunjel), unele fructe (caise, banane), derivatele cerealiere ( mai ales cele integrale, putand fi vorba de malai, mei, orz, orez nerafinat, faina de secara, faina de grau integral) si unele produse “de granite”: polen, drojdie, guma de Caruba.
Intr-o dieta mixta, un adult primeste aproximativ 200mg/zi de carnitina. Un vegetarian insa va primi numai 1mg.
Carnitina ca supliment nutritiv
Carnitina ca supliment exista in urmatoarele forme:
– carnitina pentru administrare iv – rar utilizabila, exclusiv pentru tratamentul deficientelor primare si secundare;
– carnitina pentru administrare orala – utilizabila atat in tratamentul deficientelor, cat si ca supliment nutritional (doza 500 – 2000mg/zi);
– acetil-L-carnitina – este un supliment si aduce, alaturi de L-carnitina, grupari acetil, utilizabile in sinteza acetilcolinei. Este folosita mai ales la persoanele cu Altzheimer sau cu alte tulburari de sistem nervos;
– propionil-L-carnitina – este folosita mai ales in afectiuni cardio-vasculare centrale si periferice.
Carenta poate fi indusa si de alte preparate medicamentoase, cum ar fi: acidul valproic, analogii nucleozidici folositi in tratamentul SIDA (ziduvudina, zalcitabina, didanozina, stavudina), antibioticele cu pivalat, unele citostatice (ifosfamida si cisplatina).
L-carnitina: un nutrient natural sub forma de supliment nutritiv
Din cele spuse rezulta ca L-carnitina este, dincolo de un simplu supliment nutritiv, un nutrient cu potential, util in anumite circumstante sub forma de supliment, dar care in mod obisnuit este produs in cantitati suficiente in organism.
Astfel, utilitatea L-carnitinei este descoperita in mult mai multe domenii ale sanatatii, as merge pana acolo incat sa afirm ca nu s-a dorit aflarea acestor efecte benefice mai devreme, deoarece nu este vorba de un medicament, ci de un nutrient natural sub forma de supliment nutritiv, care costa de zece ori mai putin decat medicamentele care combat bolile enumerate mai sus (ca sa nu mai vorbim si despre efectele secundare care lipsesc total la L-carnitina).
Am fost in situatia de a lupta cu o infectie puternica si mi-au fost administrate doze mari de antibiotic; am scapat, dupa multe tratamente, de infectie, dar m-am ales cu gastrita, candidoza, probleme hepatice.
Faptul ca acest aminoacid este componenta obisnuita a corpului nostru si se gaseste in alimentatia normala, in cantitati mici, imi da incredere sa il iau fara sa ma tem ca voi suferi atatea efecte secundare ca in cazul altor medicamente.
Prof. Cristian Neagu
Pentru prima parte a articolului, click aici.