Site icon TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Cartofi (fierti sau copti) – beneficii majore pentru culturisti

cartofi fierti

Cartofi fierti, alimente minunate pentru culturisti

Cartoful, acest aliment „damnat” in ochii tuturor celor care isi doresc un corp bine proportionat, fara grasime, tonifiat este, de fapt, unul extraordinar de benefic in special pentru practicantii de culturism. Sa vedem de ce cativa cartofi fierti sau copti pot completa o masa perfecta pentru o persoana care isi doreste sa castige in masa musculara si sa-si imbunatateasca performata sportiva.

Cartofi fierti/ copti – o sursa minunata de carbohidrati

Nu cred sa existe persoana care sa mearga regulat la sala sau sa faca sport si sa nu cunoasca importanta carbohidratilor, macronutrientii responsabili de productia de energie si recuperare dupa antrenament.

Conform Livestrong.com, un cartof ne ofera in jur de 37g carbohidrati complecsi, 4g de proteine, 4g de fibre si 0 colesterol „la pretul” de mai putin de 200 calorii, ceea ce nu ar trebui sa fie o problema pentru culturisti, intrucat acestia au nevoie de un aport caloric semnificativ mai mare decat persoanele sedentare sau cele care fac sport ocazional. Astfel, cartoful este un aliment foarte dens raportat la continutul sau caloric.

Totodata, cartofii contin cantitati mari de tiamina, niacina, vitamina C, B6, B9, D, potasiu si magneziu, elemente de o importanta colosala pentru culturisti, despre care poti afla mai multe aici. Mai precis, un cartof fiert maricel acopera in jur de 60% din necesarul zilnic de vitamina D, 40% din necesarul zilnic de vitamina C, 35% din necesarul zilnic de vitamina B6 si 15% din doza zilnica recomandata de magneziu sau fier.

Si-ar mai trebui sa stii ceva: cartofii copti sunt mai bogati in vitamina B si C decat cei fierti, intrucat in timpul fierberii o buna parte din cantitatea de vitamine se elimina in apa; pentru un plus de micronutrienti ar trebui sa consumi cartoful cu coaja deoarece aceasta este bogata in fier, dar nu fierbinde, ci la temperatura camerei.

De asemenea, atentie la petele verzi de pe cartofi, vizibile atunci cand indepartezi coaja: este indicat sa cureti aceste zone intrucat pot contine glicoalcaloide, substante toxice pentru organismul uman.

Peste Ocean este recomandat in special consumul de cartofi dulci intrucat acestia au un indice glicemic moderat – 64 (fata de cartofii nostri cei de toate zilele care au un indice glicemic ridicat – 85), ajutandu-ne sa evitam variatii bruste ale nivelului de insulina si oferindu-ne energie mai mult timp.. Totusi, acesti cartofi ofera o cantitate mai mica de carbohidrati, adica in jur de 25g per cartof.

Indiferent de tipul de cartof consumat, un lucru e cert: evita adaosul de unt, smantana, sare, intrucat vei dubla aproape continutul de calorii si vei consuma o cantitate mare de grasimi nesanatoase; incearca sa-i consumi cu humus, ton, salsa, branza slaba etc.

Carfotii fierti sau copti (nu prajiti!) contribuie si la buna functionare a sistemului nervos, intaresc dintii, sistemul osos si sistemul imunitar si ajuta la inlocuirea electrolitilor pierduti prin transpiratie in timpul efortului fizic datorita continutului ridicat de potasiu.

Tu cat de des consumi cartofi fierti sau copti? Te ajuta sa-ti indeplinesti obiectivele?

Exit mobile version