Atunci cand vine vorba despre sarcini care nu ne plac, scuza “Nu am timp!” pare sa fie cea mai utilizata.
Trebuie sa mergi la masa de pranz la socri? Nu ai timp! Trebuie sa faci piata? Nici macar o secunda libera… Cat despre sport, ce scuza poate fi mai buna decat lipsa de timp, mai ales in zilele noastre, cand suntem cu totii atat de ocupati?
A te dedica unui program de antrenament presupune rearanjarea programului general. Pentru ca s-a observat ca oamenii au tendinta sa se tina mai mult timp de un program de antrenament daca sedintele dureaza mai putin, cercetatorii au acordat o atentie deosebita antrenamentelor care se bazeaza pe reprize scurte, dar intense de efort, si au observat ca acestea sunt la fel de eficiente, poate chiar mai eficiente decat antrenamentele lungi, dar la o intensitate moderata.
Intr-un studiu, cercetatorii au urmarit doua grupuri de sportivi. Unii au facut efort in reprize de 10 minute, iar altii au facut efort continuu, timp de 20-40minute. Iata ce au constatat la sportivii care s-au antrenat in intervale scurte:
– s-au tinut de antrenament o perioada mai lunga;
– au facut mai multe antrenamente pe saptamana decat ceilalti;
– au acumulat mai mult timp total de efort;
– au scazut mai mult in greutate.
De asemenea, s-a observat o normalizare mai rapida a nivelului de colesterol si o reducere a riscului de boli cardiovasculare.
Acum ca stii ca ai putea sa iti “spargi” programul de antrenament in “mini antrenamente” de 10 minute, mai poti folosi scuza ca nu ai timp?
Atunci cand doresti sa iti adaptezi programul de viata pentru a face loc si antrenamentelor, mai intai trebuie sa simti nevoia sa faci asta. Cei pe care ii vezi alergand, mergand la sala sau la bazinul de inot nu au neaparat mai mult timp liber decat tine, insa isi doresc sa faca acest lucru si pun antrenamentul in topul listei de prioritati.
Daca sportul nu reprezinta o prioritate pentru tine, dar ai vrea sa devina, trebuie sa patrunzi in interiorul mintii tale si sa faci schimbarile necesare.
In primul rand, recunoaste adevarul: chiar iti lipseste timpul pentru antrenament? Incepe sa gandesti in perspectiva si sa iti gasesti motive pentru a face din sport o prioritate. Identifica toate motivele pentru care nu faci sport si analizeaza-le cu atentie.
Pune-ti intrebarea: daca incep sa fac sport, cum o sa ma obisnuiesc cu acest program? Scrie-ti programul pe o foaie de hartie si gandeste-te cum o sa te descurci. Identifica toate momentele libere din zi sau acele perioade dedicate activitatilor mai putin importante.
Ce trebuie sa schimbi pentru ca programul tau de antrenament sa fie posibil? Avand in minte lista de dinainte, identifica elementele care se vor modifica. De exemplu, pentru un antrenament efectuat dimineata, va trebui sa iti pregatesti echipamentul cu o seara inainte si sa te trezesti mai devreme pentru a lua micul dejun. Incearca sa respecti ceea ce iti propui pentru cateva zile, astfel incat sa-ti dai seama daca este posibil.
Ce gen de exercitii iti plac si ti se potrivesc? Cel mai bine e sa te consulti cu un specialist si sa stabilesti impreuna cu el ce ai nevoie, in functie de preferintele tale.
Dupa ce te-ai pus la punct cu aceste probleme, e timpul sa treci la treaba. Nu amana prea mult momentul in care vei incepe sa faci sport deoarece exista riscul sa intervina altceva si sa renunti. Odata ce ai inceput, s-ar putea sa descoperi ca iti place atat de mult sa te antrenezi, incat timpul nu va mai reprezenta o problema.
Crede-ma pe cuvant si crede-i pe toti cei care ar renunta la o multime de lucruri, dar niciodata la un antrenament.
Dr. Serban Damian
Bine punctat. Bun articol!!!