TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

De la activ la sedentar: ce se intampla cand incetezi sa te mai antrenezi?

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla in corpul tau atunci cand lipsesti o zi de la sala, care se transforma intr-o saptamana, apoi o luna sau… un an?

Ce se intampla cand incetezi sa te mai antrenezi

ce se intampla cand incetezi sa te mai antrenezi

O perioada de inactivitate poate aparea in viata oricui si nu este intotdeauna rezultatul lipsei de motivatie. Pot interveni evenimente importante, unele mai nefericite decta altele, accidentari, relocari etc.

Daca esti pus in situatia in care sa fii nevoit sa renunti la antrenamentele regulate, este important sa stii si intelegi cum functioneaza muschii si ce se intampla cu ei atunci cand incetezi sa te mai antrenezi. Acest lucru te va ajuta sa-ti organizezi programele de antrenament, astfel incat sa asiguri, daca nu dezvoltarea, cel putin mentinerea masei musculare.

Ce se intampla cu progresul de pana atunci? Rezultatele pentru care ai muncit timp indelungat vor disparea pur si simplu? Da si nu. Felul in care corpul tau se va schimba in perioada in care nu te antrenezi, depinde in foarte mare masura si de noul stil de viata pe care il vei adopta. Pe de alta parte, unele schimbari sunt universal valabile.

Atunci cand te antrenezi, muschii deja existenti cresc si devin mai puternici, iar numarul capilarelor – cele mai mici vase sangvine – creste. Daca antrenamentele sunt regulate, creste si numarul mitocondriilor – cunoscute si drept uzinele energetice ale celulei. Ele contin enzime necesare respiratiei, care la randul ei produce energia necesara organismelor. Rezultatul il reprezinta muschi mai mari si mai bine definiti, nu formarea unor noi tesuturi musculare.

O perioada de inactivitate va avea efectele opuse. Fluxul mare de sange necesar pentru alimentarea celulelor in timpul antrenamentelor se va micsora. In consecinta, capilarele vor incepe sa se micsoreze.

Muschii nu dispar si nici nu se transforma in grasime, ci intra la apa, cum s-ar spune, si are loc reducerea masei musculare. Luarea in greutate va avea loc doar daca furnizezi organismului mai multe calorii decat are nevoie pentru nivelul de activitate pe care il ai.

1. Adaptarea neuromusculara scade

Antrenamentele sustinute au ca rezultat unele mecanisme de adaptare neuromusculara. Cu alte cuvinte, se consolideaza legatura dintre creier si muschi. Atunci cand incetezi sa te mai antrenezi, treptat, aceasta legatura pe care ai construit-o antrenandu-te va slabi.

Desi este primul aspect care va avea de suferit, este ultimul care ar trebui sa te ingrijoreze. De regula, adaptabilitatea neuromusculara poate reveni la foarte scurt timp dupa reluarea antrenamentelor.

2. Scade forta musculara

Din nefericire, strans legata de adaptarea neuromusculara este si pierderea fortei musculare. Rata la care vei pierde forta musculara depinde in cea mai mare masura de activitatile cu care iti vei umple timpul in perioada in care nu te vei antrena.

Daca te vei rezuma la un stil de viata sedentar vei pierde forta musculara destul de repede. Orice efort conteaza. Atata vreme cat pui tensiune pe muschi si exersezi coordonarea contractiilor musculare, poti incetini procesul de pierdere a fortei musculare.

Daca nu depui niciun fel de efort, asteapta-te ca in mai putin de doua saptamani scaderea fortei musculare sa devina vizibila.

Din fericire, datorita memoriei musculare, iti poti recapata destul de usor forta musculara.

3. Declinul metabolic

Perioadele lungi fara antrenamente pot duce la schimbari metabolice. Atunci cand te antrenezi regulat, organismul foloseste intr-un procent mai mare grasimile pentru a produce energie, iar sensibilitatea la insulina creste.

Pe de alta parte, in perioadele in care nu te antrenezi corpul va folosi intr-un procent mai mare carbohidratii pentru productia de energie si nu va mai fi la fel de interesat sa foloseasca resursele depozitate de grasimi.

Rata la care vor avea loc aceste schimbari depinde de cat de intense erau sesiunile tale de antrenament si cat de mult a scazut acest nivel de intensitate. Cu cat antrenamentele tale erau mai intense, cu atat declinul va fi mai mare.

Vei observa o incetinire a metabolismului. Din moment ce muschii influenteaza cel mai mult rata metabolica, o data ce vei incepe sa pierzi masa musculara, metabolismul va incetini si vei topi mai putine calorii.

4. Sanatatea cardiovasculara are de suferit

Conditia ta fizica va avea de suferit destul de repede. VO2max, limita superioara a transportului si utilizarii oxigenului, care este un indicator al performantei, va scadea treptat. Prima scadere – intre 4 si 6%- va avea loc in primele 2 saptamani fara antrenamente si va continua sa scada progresiv.

Din pacate, este destul de greu sa crezi VO2max, o data acesta intrat in declin.

5. Sensibilitate scazuta la insulina

Activitatea fizica, fie ea de anduranta sau rezistenta, creste sensibilitatea la insulina. Atunci cand nu te mai antrenezi cu regularitate, sensibilitatea la insulina va scadea. Consecinta o reprezinta riscul unor probleme de sanatate, cum ar fi:

Riscul unor astfel de afectiuni creste considerabil atunci cand excluderea antrenamentelor din rutina, nu este insotita si de schimbari in regimul alimentar.

6. Iritabilitate crescuta 

Antrenamentele sunt o metoda excelenta prin care sa te eliberezi de stres. Asa ca, sa nu te mire daca vei deveni mai irascibil.

https://www.bodybuilding.com

http://www.livestrong.com

Exit mobile version